Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα macro των ΗΠΑ φόβησαν τη Σοφοκλέους

Παρέδωσε τελικώς ο Γενικός Δείκτης προς το κλείσιμο τα πρωϊνά κέρδη, καθώς προς στιγμήν επικράτησε σύγχυση από τα δυσμενή μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση τα βλέμματα όλων παραμένουν στραμμένα στο εν εξελίξει placement του ΟΤΕ τόσο για την έκβασή του όσο, βεβαίως, για την την εικόνα της αγοράς μετά την ολοκλήρωσή του.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Κλείσιμο που εξέθεσε τους πρωινούς αισιόδοξους, αλλά και όσους προχώρησαν σε Αγορές ”ποντάροντας” σε καταγραφή νέου υψηλού για τον Δείκτη, καθώς το διεθνές κλίμα συνηγορούσε για κάτι τέτοιο.

Όμως η σταδιακή διάβρωση των κερδών στα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ταυτόχρονα η έλλειψη του τίτλου ηγέτη που θα μπορούσε να τραβήξει τον Δείκτη σημαντικά ψηλότερα έφεραν τελικά όχι μόνο τον Δείκτη να κλείνει κάτω από τις 3300 μονάδες, αλλά πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και μάλιστα με αρνητικό πρόσημο, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν διαφαινόταν στην αρχή της συνεδρίασης.

Οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς θεωρούν ότι σήμερα η Σοφοκλέους επιβεβαίωσε την διαφαινόμενη εδώ και κάποιες συνεδριάσεις κόπωση και βέβαια πολλά στην συνέχεια θα κριθούν από το εν εξελίξει placement του ΟΤΕ και τι εικόνα θα παρουσιάσει η Σοφοκλέους μετά την ολοκλήρωσή του, καθώς δεν είναι λίγοι οι ”απαισιόδοξοι” που υποστηρίζουν ότι η Αγορά στηρίζεται σε αυτά τα επίπεδα ακριβώς λόγω της διάθεσης του ”πακέτου”.

Τεχνικά η εικόνα μετά την σημερινή συνεδρίαση επιβαρύνθηκε σχετικά για τον Γενικό Δείκτη, ενώ καλύτερη εικόνα παρουσιάζει ο FTSE όσο δεν υποχωρεί κάτω από τις 1835 και στην χειρότερη περίπτωση τις 1826 μονάδες.

Από τις μετοχές του FTSE με αξιοσημείωτα κέρδη Βιοχάλκο, Cosmote και Folli Follie, ακόμα ένα ιστορικό υψηλό για τη Motor Oil παρά το αρνητικό ξεκίνημα, θετική μεταβολή για ΟΠΑΠ, Intracom, Hyatt, ΔΕΗ, Alpha Bank και αμετάβλητες Εθνική και Πειραιώς.

Αντίθετα, υπό πίεση η Coca-Cola 3E, με αρνητικό πρόσημο καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Τιτάνας και αρνητική μεταβολή για ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελληνική Τεχνοδομική, ΚΑΕ, Γερμανός, Εμπορική και Eurobank.

Από τα μέσα της συνεδρίασης και κυρίως προς την τελευταία ώρα ξεκίνησε η υπεροπλία των πτωτικών μετοχών (141) έναντι των ανοδικών (114), παρά ταύτα 8 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 7% έως 13,85%.

Οσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν, δύο πακέτα των 12.400 και 20.000 τεμαχίων της Εθνικής στα 30,55 και 31 ευρώ αντίστοιχα και ένα πακέτο 3.400 τεμαχίων της Εγνατίας Τράπεζας στα 3,90 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 21.100 τεμαχίων της Intracom στα 5,65 ευρώ και ένα πακέτο 3.510 τεμαχίων της ΔΕΗ στα 19,94 ευρώ, ενώ μετά τη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 1.375 τεμαχίων της Εμπορικής στα 25 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v