Για να ανασάνει η περιφέρεια...

Καλή ήταν η δημιουργία της νέας αγοράς, αλλά αυτό σώζει λίγες μόνο εισηγμένες εταιρίες από τον εφιάλτη της ανυπαρξίας. Κι αυτές είναι ήδη γνωστές και ”σωσμένες”. Εκεί που πονάει είναι στην περιφέρεια. Υπάρχει τρόπος να πάρουν βαθιές ανάσες οι μέτοχοι της... εγχώριας αγοράς!

Για να ανασάνει η περιφέρεια...
Καλή ήταν η δημιουργία της νέας αγοράς, αλλά αυτό σώζει λίγες μόνο εισηγμένες εταιρίες από τον εφιάλτη της ανυπαρξίας. Κι αυτές είναι ήδη γνωστές και ”σωσμένες”.

Εκεί που πονάει είναι στην περιφέρεια. Υπάρχει τρόπος να πάρουν βαθιές ανάσες οι μέτοχοι της... εγχώριας αγοράς!

Οι εισηγμένες εταιρίες έχουν ένα ετήσιο κόστος της τάξης των 300.000 ευρω, προκειμένου η λειτουργία τους να είναι πλήρως εναρμονισμένη με όσα απαιτούν οι χρηματιστηριακές αρχές.

Ακριβοπληρωμένα στελέχη προσλαμβάνονται για να κάνουν εργασία που στο παρελθόν γινότανε εκ των ενόντων. Αυτές οι 300.000 ευρώ είναι ένα τίποτα για εταιρίες του μεγέθους της Εθνικής ή της Alpha (μία και μόνο χορηγία στο Μέγαρο Μουσικής), αλλά είναι σοβαρά λεφτά για μία εταιρία που βγάζει από ένα ως τρία εκατομμύρια κέρδη τον χρόνο.

Αν δεν υπήρχαν όλες αυτές οι υποχρεώσεις, τα χρήματα αυτά θα μοιράζονταν στους μετόχους ή θα πήγαιναν σε επενδύσεις. Κάπου θα χρησίμευαν. Διότι αυτή τη στιγμή δεν χρησιμεύουν.

Τα χρήματα που ξοδεύουν οι εταιρίες για να κρατούν τις μετοχές τους στη Σοφοκλέους δεν είναι ανταποδοτικά, αφού η αγορά δεν τους δίνει τη δυνατότητα να βρουν κεφάλαια που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν για την ανάπτυξή τους.

Σώζεται κανείς με 300.000 ευρω τον χρόνο; Όταν τα κέρδη σου είναι 1.000.000, τότε οι 300.000 σημαίνουν 30%. Αλλά και κάτι ακόμη. Από τη στιγμή που υπάρχει η Super Διεθνής Αγορά, όπου τα πάντα θα λειτουργούν στην εντέλεια, με εταιρική διακυβέρνηση κ.λπ., ας έχουμε και μία περισσότερο κερδοσκοπική αγορά.

Στο κάτω – κάτω της γραφής, όλοι θα ξέρουμε ότι θα είναι κερδοσκοπική και όχι κάτι τόσο σπουδαίο όσο τα blue chips...

Σε διαφορετική περίπτωση, εφόσον διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς, οι καλές εισηγμένες της μικρής κεφαλαιοποίησης (κι είναι πολλές) θα φύγουν από το χρηματιστήριο.

Αν θέλουμε η περιφέρεια να αποτελείται μόνο από σκουπίδια, μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα να συνεχίσουν να κυλάνε όπως και σήμερα...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v