Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θερμοκήπιο μεταβλητότητας ο χαμηλός τζίρος

Το γεγονός ότι ο Δείκτης έκλεισε πάνω από τις 2902 μονάδες και ο FTSE ακριβώς πάνω στην αντίσταση των 1620 μονάδων, θα μπορούσε να αφήσει περιθώρια συγκρατημένης αισιοδοξίας, αν δεν είχε αποφευχθεί στα τελευταία λεπτά το διαφαινόμενο νέο αρνητικό ρεκόρ τζίρου. Αυξημένες υποτιμήσεις στο ΧΠΑ, νέο υψηλό τρέχοντος έτους για την 3Ε.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Το γεγονός ότι ο Δείκτης έκλεισε πάνω από τις 2902 μονάδες και ο FTSE ακριβώς πάνω στην αντίσταση των 1620 μονάδων, θα μπορούσε να αφήσει περιθώρια συγκρατημένης αισιοδοξίας, αν δεν είχε αποφευχθεί στα τελευταία λεπτά το διαφαινόμενο νέο αρνητικό ρεκόρ τζίρου και αν οι πτωτικές μετοχές για πολλοστή συνεδρίαση δεν υπερτερούσαν κατά πολύ των ανοδικών (έστω και αν η τελική εικόνα διαμορφώθηκε στην καλύτερή της αναλογία).

Εξ ίσου αξιοπρόσεκτη κρίνεται και η παρατεταμένη έως περίπου επιδεικτική απαισιοδοξία που επιδεικνύουν όσοι δραστηριοποιούνται στην Αγορά Παραγώγων που επιμένουν στις αυξημένες υποτιμήσεις, ποντάροντας μεταξύ άλλων και στην αδράνεια που επιδεικνύει κατά τον τελευταίο καιρό το ”εισαγόμενο” χρήμα.

Τεχνικά η εικόνα δείχνει ελαφρώς θετική, αλλά και ιδιαίτερα ευμετάβλητη, για όσο τουλάχιστον θα συνεχίζονται οι χαμηλοί τζίροι και λίγες εντολές σχετικού ”ειδικού βάρους” σε Δεικτοβαρείς τίτλους θα μπορούν να διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις σε FTSE και Γενικό Δείκτη.

Αντίθετα η επενδυτική απραξία στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις συνεχίζεται και κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις όπως ο όμιλος Μυτιληναίου απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις των ημερήσιων πρωταγωνιστών τα κέρδη διαμορφώνονται από ”ανοιχτές” εντολές αγορών με τους αγοραστές να είναι στημένοι σημαντικά χαμηλότερα, ή η ανοδική κίνηση εξαντλείται σε λίγες συνεδριάσεις δημιουργώντας νέους εγκλωβισμούς σε όσους ”θαρραλέους” traders αψηφούν τις δυσκολίες του Τ+3 και ακολουθούν τις μετοχές που δίνουν κίνηση, όταν την ίδια ώρα και για αρκετούς τίτλους η αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας θεωρείται από ορισμένους εγχώριους διαχειριστές εξαιρετική ευκαιρία για ρευστοποιήσεις.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση σημαντικότερος πρωταγωνιστής η Coca-Cola (νέο υψηλό τρέχοντος έτους), σημαντικά κέρδη για ΗΥΑΤΤ, Ιντρακόμ, αξιοσημείωτα για ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Motor oil, Alpha Bank, θετική μεταβολή για Εθνική, Βιοχάλκο, Eurobank, Cosmote και αμετάβλητη η Ελ. Τεχνοδομική.

Αντίθετα με αξιοσημείωτες απώλειες οι Εμπορική, ΚΑΕ και αρνητικό πρόσημο για Πειραιώς, Γερμανό, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάνα Folli Follie.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε βρίσκοντας γρήγορα το χαμηλό ημέρας (2879,41), πλαγιοανοδική κίνηση μέχρι τις 2905,44 μονάδες, λίγο πριν το τέλος είχε υποχωρήσει μέχρι τις 2897,51 και έκλεισε μεσοσταθμικά στις 2903,3 μονάδες με κέρδη 0,42%, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 94,2 εκ. από τα οποία τα 4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Χωρίς σχόλια η τελική εικόνα, με 93 ανοδικές μετοχές έναντι 144 πτωτικών και για 10 τίτλους τα κέρδη κυμάνθηκαν από 5-14,45%.

Οσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 273.000 τεμάχια της Newsphone στα 3,18 ευρώ, δύο πακέτα των 50.000 και 117.000 τεμαχίων του ΟΤΕ στα 13,83 ευρώ και ένα πακέτο 40.000 τεμάχια του ΟΠΑΠ στα 20,56 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v