Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιμένοντας τις εξελίξεις

Σε πλήρη αναντιστοιχία με τις αγορές της Παρασκευής ήταν οι χθεσινές πωλήσεις και ο χαμηλός τζίρος. Η αναδιανομή θέσεων που επιχειρείται στα τρέχοντα επίπεδα τιμών μπορεί να οδηγεί βραχυπρόθεσμα σε διόρθωση, πλην όμως η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών παραπέμπει σε ευκαιρίες αντίδρασης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εν αναμονή των εξελίξεων στην εγχώρια και την ευρωπαϊκή αγορά τελεί η Σοφοκλέους.

Ο ευρωπαϊκός παράγοντας αφορά στο επικείμενο δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα στη Γαλλία και την αδυναμία που εμφανίζεται τελευταία για το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Κατά μείζονα λόγο, όμως, οι εξελίξεις από το Ασφαλιστικό των τραπεζών και την εθελουσία του ΟΤΕ και σε δεύτερο βαθμό τα αποτελέσματα των τραπεζικών ομίλων Εθνικής και Alpha Bank είναι αυτά που διαμορφώνουν την τάση.

Το παράδοξο, όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, αφορά στην εμφανή αναντιστοιχία μεταξύ των συνεδριάσεων Παρασκευής και Δευτέρας, που δεν θα πρέπει να αποδίδεται γενικότερα στη λήξη των Παραγώγων.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως για παράδειγμα το πακέτο της ΔΕΗ συμφωνήθηκε στα 20,2 ευρώ, ενώ άμεση ήταν η εμφάνιση πωλητών, που χθες έφτασαν τις 453.160 τεμάχια (-2,24%), με την τιμή να διαμορφώνεται στα 20,12 ευρώ.

Ανάλογες περιπτώσεις αναδιάταξης χαρτοφυλακίων σε λίγο υψηλότερες τιμές, που χθες ”διόρθωσαν”, εντοπίστηκαν και σε άλλες περιπτώσεις.

Δύο τινά θα πρέπει να συμβαίνουν: Είτε κάποιοι, μεταξύ αυτών και αρκετοί ξένοι, πιάστηκαν στον... ύπνο πληρώνοντας ακριβότερα κάτι που την αμέσως επόμενη συνεδρίαση προσφερόταν φθηνότερα ή κάποιοι αναδιανέμουν ”χαρτιά” εκτιμώντας ότι πιθανή πρόσκαιρη διόρθωση μπορεί να αποφέρει στη συνέχεια αντίδραση.

Για αυτό από χθες επιμέναμε πως η τάση, το αν δηλαδή ο Γ.Δ. μπορεί να κινηθεί προς τις 2.940 μονάδες, θα έχει διαμορφωθεί μέχρι την Τετάρτη.

Μένει βέβαια σήμερα να φανούν ή να διαψευστούν οι πρώτες ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Για σήμερα θα πρέπει να σημειωθούν και επιμέρους τεχνικής μορφής στοιχεία.

Για παράδειγμα, χωρίς το μέρισμα 0,20 ευρώ θα ξεκινήσει η μετοχή της Μυτιληναίος (χθεσινή τιμή τα 8,96 ευρώ), χωρίς το μέρισμα 0,20 ευρώ η Μέτκα (6,56 ευρώ) και χωρίς το μέρισμα ενός ευρώ το Αλουμίνιον της Ελλάδος (14,46 ευρώ χθεσινή τιμή).

Θα πρέπει επίσης να προσεχθούν οι τιμές-στόχοι των 9,20 ευρώ που θέτει η Π&Κ για την Jumbo, τα 12,50 ευρώ που δίνει η Πεντεδέκας για το Πλαίσιο, η αύξηση μεγεθών 15,8% στα κέρδη τριμήνου για τα ΚΑΕ, το μέρισμα 0,22 ευρώ των Folli Follie, η αύξηση 29% στα κέρδη της Frigoglass και η τιμή των 28,2 ευρώ που δίνεται από τη Σίγμα για τον Τιτάνα.

Στον τραπεζικό κλάδο ενδιαφέρον αποκτούν, πέραν της υπόθεσης της Εμπορικής, τα αποτελέσματα της Πειραιώς (τα οποία ανακοινώνονται την Πέμπτη), με την πρόβλεψη να παραπέμπει σε σημαντική βελτίωση των μεγεθών.

Η μετοχή της Πειραιώς ”έκλεισε” χθες στα 14,32 ευρώ (αμετάβλητη), με αυξημένες συναλλαγές 428.612 τεμαχίων.

Για την αρχή της συνεδρίασης θα ήταν καλό να ελεγχθούν οι ”στηρίξεις” του Γ.Δ. στην περιοχή των 2.885 μονάδων (που αντιστοιχούν στις περίπου 1.608 μονάδες του FTSE-20) και εν συνεχεία να διαμορφωθεί σαφέστερη τάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v