Ημέρες... Αγίου Βαλεντίνου στη Σοφοκλέους

Ο ”Ξαφνικός έρωτας” για τραπεζικούς τίτλους (3,16%) δεν επέφερε μόνον την πολυπόθητη διάσπαση των 3.000 μονάδων, αλλά και οδήγησε την αγορά σε κλείσιμο πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας με κέρδη 2,20%, ήτοι σε επίπεδα 1ης Ιουνίου 2001. Το επόμενο τεχνικό εμπόδιο. Οι πρωταγωνιστές. Η στρατηγική των ξένων.

του Α. Αναγνωστόπουλου



”Ξαφνικός έρωτας” για τραπεζικούς τίτλους, σε μία περίπου πανηγυρική συνεδρίαση, που οδήγησε τον Δείκτη όχι μόνο πάνω από τις 3000 μονάδες (κάτι που είχε να συμβεί από τις 1/6/01), αλλά τον ”ανάγκασε” να κλείσει πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 3013,41 μονάδες με κέρδη 2,20%, εν μέσω ελαφρώς θετικού διεθνούς περιβάλλοντος.

Ωστόσο και αυτή η συνεδρίαση επιβεβαίωσε ότι η Αγορά επανέρχεται σε τουλάχιστον δύο ταχύτητες, κάτι που επιβεβαιώνεται πλήρως από το +2,64% του FTSE έναντι του +1,15% του FTSEM και του +1,12% του FTSES, ενώ το +3,16% του Τραπεζικού δείκτη δείχνει τον εντυπωσιακό πρωταγωνιστή της ημέρας.

Τεχνικά και αν επιβεβαιωθούν οι 3000 μονάδες, το επόμενο τεχνικό εμπόδιο στις 3050 δείχνει μάλλον ευάλωτο, ενώ ακόμα εντυπωσιακότερη φαίνεται η διαγραμματική εικόνα του FTSE, έστω και αν και στις δύο περιπτώσεις δημιουργήθηκαν τεχνικά ”gap”.

Στα εντυπωσιακά της συνεδρίασης και η σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών (έστω και αν ημερίδα του λέοντος προήλθα από Δεικτοβαρείς τίτλους) που έφθασε τα 253 εκ. από τα οποία τα 5,7 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ακόμα εντυπωσιακότερη κρίνεται η στρατηγική που ακολουθείται από τους διαχειριζόμενους το ”εισαγόμενο” χρήμα και οι οποίοι απέδειξαν για πολλοστή φορά ότι και κέρδη μπορούν να ”γράφουν” και τις θέσεις τους να υποστηρίζουν και τιμές – στόχους που φαίνονται υπεραισιόδοξοι να επιβεβαιώνουν (!).

Από τις μετοχές του FTSE, με οριακά αρνητική μεταβολή μόνο τα ΚΑΕ, ”εθνικός ηγέτης” ο τίτλος της Εθνικής, αξιοσημείωτα κέρδη για Alpha Bank, Eurobank, Coca-Cola, Motor oil, Εμπορική Πειραιώς, Βιοχάλκο, Γερμανό, Ελ. Πετρέλαια, Ιντρακόμ, ΟΠΑΠ, Τιτάν και θετικό πρόσημο για ΔΕΗ, Cosmote, Folli Follie.

Θα μπορούσε να ήταν σαφώς καλύτερη η τελική εικόνα με 197 ανοδικές μετοχές έναντι 88 πτωτικών, όμως μόλις σε 14 τίτλους τα κέρδη ξεπέρασαν το 5%, ένδειξη της επιφυλακτικότητας που επανήλθε για τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Οσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα των 53.264 και 50.000 τεμαχίων της Coca Cola 3E στα 18,66 και 18,64 ευρώ αντίστοιχα και ένα πακέτο 25.000 τεμάχια του Τιτάνα στα 28 ευρώ.

Μετά τη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 100.000 τεμάχια της Μπάμπης Βωβός στα 12 ευρώ και ένα πακέτο 71.000 τεμάχια της Εθνικής στα 26,67 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v