ΣΜΕΧΑ: Μηνιαία ενημέρωση για βασικούς δείκτες

Την αποστολή σε μηνιαία βάση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και φερεγγυότητας όλων των χρηματιστηριακών εταιριών προκειμένου να δημοσιεύονται, ζητά με επιστολή της προς όλα τα μέλη του η διοίκηση του ΣΜΕΧΑ.

ΣΜΕΧΑ: Μηνιαία ενημέρωση για βασικούς δείκτες
Την αποστολή σε μηνιαία βάση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και φερεγγυότητας όλων των χρηματιστηριακών εταιριών προκειμένου να δημοσιεύονται, ζητά με επιστολή της προς όλα τα μέλη του η διοίκηση του ΣΜΕΧΑ.

Στην επιστολή το Δ.Σ. του Συνδέσμου ζητά από τα μέλη να απαντήσουν έως αύριο εάν δέχονται να αποστέλλουν και στο ΣΜΕΧΑ κάθε μήνα αντίγραφα των σχετικών καταστάσεων που ήδη αποστέλλουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η πρόταση αυτή ισχύει ακόμη και σε περίπτωση που κάποιοι δεν συμφωνήσουν, οπότε θα δημοσιεύονται τα στοιχεία όσων κοινοποιούν τις σχετικές αποφάσεις στο ΣΜΕΧΑ, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Ζητείται επίσης η παράθεση στοιχείων για τα ίδια κεφάλαια, τις μειώσεις της καθαρής θέσης, τα διαμορφούμενα ίδια κεφάλαια και το ελεύθερο κεφάλαιο.

Αναφορικά με τη χρησιμότητα της γνωστοποίησης του τελευταίου στοιχείου, ήτοι του ”ελεύθερου κεφάλαιου”, επισημαίνεται πως από μελέτη των οικονομικών καταστάσεων του 2003 η Γένεσις ΑΧΕΠΕΥ είχε ελεύθερο κεφάλαιο αρνητικό κατά 1,5 εκατ. ευρώ.

Το ελεύθερο κεφάλαιο, όπως διευκρινίζεται στην εποστολή, προκύπτει όταν από τα διαμορφούμενα ίδια κεφάλαια κάθε ΑΧΕ αφαιρεθούν το αναπόσβεστο υπόλοιπο των εξόδων εγκατάστασης και πάγιου ενεργητικού, οι συμμετοχές στο Συνεγγυητικό και Επικουρικό και τυχόν άλλες συμμετοχές. Δηλαδή, δείχνει το διαθέσιμο χρηματικό ποσό που διαθέτει κάθε ΑΧΕ για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της.

Επίσης, στην επιστολή υπάρχουν οι εξής Σημειώσεις - Διευκρινίσεις:

1) Τα διαμορφούμενα ίδια κεφάλαια προκύπτουν ως εξής: Σύνολο ιδίων κεφαλαίων μείον μειώσεις καθαρής θέσεως.

2) Οι μειώσεις καθαρής θέσεως όπως προκύπτουν από τη μελέτη του Ορκωτού Λογιστή του Συνεγγυητικού.

Κυριότερες πηγές άντλησης στοιχείων για τις μειώσεις καθαρής θέσης είναι:

Α) Ο ισολογισμός, τα αποτελέσματα χρήσεως, ο πίνακας διάθεσης

Β) Οι σημειώσεις της εταιρίας κάτω από τον ισολογισμό

Γ) Το πιστοποιητικό ελέγχου του ορκωτού λογιστή

Δ) Το προσάρτημα

Ε) Οι οικονομικές καταστάσεις παρελθουσών χρήσεων

ΣΤ) Τυχόν επεξηγήσεις από τους αρμοδίους της ΕΧΑΕ

Οι συνηθέστερες περιπτώσεις μείωσης των ιδίων κεφαλαίων είναι οι εξής:

Α) Επισφαλείς απαιτήσεις

Β) Υποαξίες συμμετοχών και χρεογράφων

Γ) Μη διενέργεια προβλέψεων

Δ) Μη διενέργεια αποσβέσεων κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v