Πήγαμε στις 3.000 από... Εθνική (update)

Με αρωγό τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας η αγορά διέσπασε προς τα πάνω τις 3.000 μονάδες. Ενεργότατη η συμμετοχή των ξένων στο τραπεζικό πάρτι (2,74%), καθώς προσβλέπουν στην επόμενη από την επίλυση του Ασφαλιστικού ημέρα. Η περίπτωση του Τιτάνα είναι ενδεικτική, ενώ δεν λείπουν τα σενάρια ενίσχυσης της παρουσίας τους σε ελληνικές εταιρίες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η αγορά μόλις έσπασε προς τα πάνω το ψυχολογικό όριο των 3.000 μονάδων, καθώς το πάρτι των ξένων -κυρίως στην Εθνική- συνεχίζεται με ρυθμό της τάξεως του 4%.

Ανάλογη είναι βέβαια η κινητικότητα στους τίτλους των Eurobank (στα 25,86 ευρώ), Alpha (στα 26,16 ευρώ), Πειραιώς (στα 15,16 ευρώ) και Εμπορικής (στα 23,98 ευρώ).

Η επιμονή και σπουδή των ξένων, οι οποίοι ουσιαστικά προσβλέπουν στην ”επόμενη μέρα” του ασφαλιστικού προβλήματος των τραπεζών, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για δύο κυρίως λόγους.

Οι ξένοι εκτιμούν πως μετά την επίλυση του Ασφαλιστικού, όποτε και όπως αυτή έλθει, δρομολογούνται νομοτελειακά εξελίξεις στον κλάδο, κυρίως αναπόφευκτες, που προετοιμάζονται μεθοδικά μέσα από την αναδιάρθρωση της Εθνικής, την επιθετικότητα της Eurobank, τα διοικητικά της Alpha, την επόμενη διάθεση του μειοψηφικού πακέτου της Πειραιώς, τις ιδιαιτερότητες της Εμπορικής ή ακόμη και την κινητικότητα στο μέτωπο των μικρότερων τραπεζών.

Η σπουδή των ξένων, όμως, δεν περιορίζεται στον τραπεζικό κλάδο, καθώς, με ενδεικτικότερη σήμερα την περίπτωση της Δέλτα Συμμετοχών, φαίνεται πως οι αγοραπωλησίες των τελευταίων ημερών λειτουργούν ως ενδιάμεσες θεσμικής μεταβίβασης από τον ένα ξένο στον άλλο στρατηγικό επιχειρηματικό όμιλο.

Η μετοχή της Δέλτα ενισχύεται κατά 3,7%, στα 6,16 ευρώ, ενώ πιθανότατα το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών (περίπου 63.000 τεμάχια στις 13:40) κατευθύνεται προς τον αγοραστή – ενδιαφερόμενο επιχειρηματικό όμιλο της προηγούμενης εβδομάδος.

Κάτι ανάλογο, σε πρώιμο στάδιο όμως, καταγράφεται αυτή την περίοδο στη Frigoglass, η μετοχή της οποίας ενισχύεται κατά 1,54%, στα 3,96 ευρώ, με επίσης αξιόλογη εμπορευσιμότητα.

Ένα επιπλέον στοιχείο που επιβεβαιώνει την τακτική των ξένων είναι η επίμονη αύξηση της θέσης τους στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΧΑΕ.

Οι συγκεκριμένοι ”παίκτες” τοποθετούνται αυτή τη στιγμή στο ασφαλέστερο ”ομόλογο” της Σοφοκλέους, που ενισχύεται καθημερινά τόσο από την αύξηση συναλλαγών – τζίρου όσο και των κινήτρων - παροχών προς τους επενδυτές.

Θα πρέπει επίσης, στο πλαίσιο της ιδιαίτερης σημασίας που αποδίδουν τελευταία οι ξένοι στον κλάδο των μετάλλων διεθνώς, να δοθεί περισσότερη προσοχή σε εταιρίες–ομίλους που επωφελούνται άμεσα από τη διεθνή αύξηση της ζήτησης και της τιμής της πρώτης ύλης στα ξένα χρηματιστήρια.

Για τη συνέχεια, αποκτά διαδικαστικό χαρακτήρα το ενδεχόμενο σημαντικής υπέρβασης ενδεχομένως των 3.000 μονάδων, καθώς η ”μαγιά” που ζυμώνεται αυτές τις μέρες στην αγορά σαφώς και προοιωνίζεται καλύτερες αποτιμήσεις για πολλές εισηγμένες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v