Συνέχεια στη διάχυση ανόδου; Γιατί όχι;

Εβδομάδα λήξης των Παραγώγων αυτή που ξεκινάει τη Δευτέρα, όπερ σημαίνει ότι οι όποιες προβλέψεις ενέχουν υπερβολικό κίνδυνο. Ωστόσο, είναι ενθαρρυντικό πως πληθαίνουν οι περιπτώσεις μετοχών με ανοδική φορά, αλλά και εταιριών στων οποίων το μετοχικό κεφάλαιο ενισχύουν μεθοδικά τη θέση τους ξένοι διαχειριστές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το ”κλείσιμο” στο υψηλότερο σημείο της εβδομάδας, τις 2.930,27 μονάδες, και ο τρόπος που αυτό επιτεύχθηκε μας καθιστά συγκρατημένα αισιόδοξους για τη συνέχεια.

Παρά το γεγονός ότι το μέτωπο του ασφαλιστικού παραμένει ανοικτό και όπως όλα δείχνουν δεν θα διευθετηθεί ούτε την ερχόμενη εβδομάδα, η επιστροφή των αγοραστών ήταν κάτι περισσότερο από εμφανής στην περίπτωση, κυρίως των Πειραιώς και ΔΕΗ.

Οι αυξημένες συναλλαγές σε αυτές τις δύο μετοχές, η διάθεση των αγοραστών στην περίπτωση της Εθνικής, η αντίδραση της Alpha και η χρυσή εφεδρεία του ΟΤΕ αποτελούν θετικές ενδείξεις για την ερχόμενη εβδομάδα.

Ένας κύκλος πέντε συνεδριάσεων που για τον FTSE 20 ξεκινά από την τιμή των 1.612,3 μονάδων (υψηλή τιμή εβδομάδος) και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή με την λήξη των συμβολαίων μηνός Φεβρουαρίου στην αγορά παραγώγων.

Το ενθαρρυντικό είναι πως πληθαίνουν οι περιπτώσεις μετοχών όπου διαμορφώνεται ανοδική φορά, εταιριών στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων ενισχύουν μεθοδικά τη θέση τους ξένοι διαχειριστές, προσβλέποντας σε συνέχεια της διαδικασίας υπέρ-αντίδρασης των δεικτών Mid 40 και SmallCap 80.

Είναι ενδεικτικό πως με απόδοση 0,8% για τον Τραπεζικό Δείκτη από την αρχή της χρονιάς, έναντι 4,1% του Γενικού, η μεσαία κεφαλαιοποίηση υπεραποδίδει κατά 11,2% και ο ογδοντάρης κατά 11,1%.

Με την προϋπόθεση πως την ερχόμενη εβδομάδα δεν θα διαφοροποιηθεί αισθητά το κλίμα από το τραπεζικό μέτωπο, πιθανότερη θεωρείται η συντήρηση ανάλογης τάση στον FTSE 20 με περαιτέρω ενδυνάμωση του ενδιαφέροντος για επιλεγμένες μετοχές εταιριών μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με τις τεχνικές ενδείξεις μπορεί να μην βρισκόμαστε κοντά στην καταγραφή νέας υψηλής τιμής για τον Γενικό Δείκτη, πλην όμως, η απαραίτητη συσσώρευση δυνάμεων οδηγεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αλλωστε, όπως επισημαίνεται στο εβδομαδιαίο report της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ”τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δεν φαίνεται να έχει ολοκληρώσει την διόρθωση του από τα υψηλά των 2.985 μονάδων. Το σενάριο συσσώρευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη δύναται να μεταβληθεί σε καθαρά πτωτική κίνηση προς τις 2.800 και εν συνεχεία προς τις 2.710 μονάδες σε ενδεχόμενη διάσπαση των 2.863 μονάδων όπου και εντοπίζεται το πρόσφατο τοπικό χαμηλό”.

Από την άλλη πλευρά, επισημαίνει η Πήγασος, η παρουσία των αγοραστών περιορίζεται σε πολύ συγκεκριμένους τίτλους του FTSE-20 και είναι πιο μαζική στην πρώτη ώρα των ημερήσιων συναλλαγών όπου εμφανίσθηκαν και τα περισσότερα ημερήσια υψηλά, που ενδεχομένως να υποδηλώνει άγχος και αδυναμία διαμόρφωσης ομαλών ρυθμών ρευστότητας προκειμένου να κατοχυρωθούν νεότερα υψηλά, επισημαίνουν οι αναλυτές του Πήγασου.

Σημείο αλλαγής τάσης αποτελεί η περιοχή των 2.555 μονάδων όπου πλέον ο Γενικός Δείκτης θα επιχειρήσει την επόμενη προσπάθεια για την υπέρβαση των 3.000 μονάδων, καταλήγουν οι αναλυτές της Πήγασος.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.930,27 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 0,65%, ενώ η υψηλή κεφαλαιοποίηση ενισχύθηκε 0,26% στις 1.612,32 μονάδες. Σημαντικά κέρδη αποκόμισε και η μικρή κεφαλαιοποίηση με τον SmallCap 80 στο +1,52% και τις 522,09 μονάδες, ενώ αντίθετη πορεία ακολούθησε ο FTSE/ASE Mid. 40 που υποχώρησε 0,34% στις 2.571,03 μονάδες.

Σε κλαδικό επίπεδο, οι Τράπεζες κατέγραψαν απώλειες 1,23%, ενώ αντίθετα οι Τηλεπικοινωνίες σημείωσαν άνοδο 2,17% και η Κλωστοϋφαντουργία ενισχύθηκε κατά 3,09%. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο κλάδος των Ασφαλειών που εμφάνισε άνοδο 6,71%, ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι Κατασκευές με πτώση 3,49%.

Σε επίπεδο μετοχών, κερδισμένοι της εβδομάδας οι Γενέρ (30,8%), Τρία Αλφα (29,2%), Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες (26,5%), Space Hellas (25%), ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (23,8%), Χατζηκρανιώτης (21,1%), Δρομέας (20,3%), Interfish (17,1%), Plias (16,7%) και Ευρωσύμβουλοι (16%).

Στους χαμένους της εβδομάδας οι μετοχές των Γ. Λεβεντάκης (42,3%), Όμιλος Ιντεάλ (21,4%), Κεράνης Συμμετοχών (19,1%), Όμιλος Ιντεάλ προνόμιο (13,8%), Alfa Alfa Συμμετοχές (11,5%), Κλωστήρια Ναούσης (11%), Feedus (11%), Alsinco (10,9%), Εικόνα-Ήχος (10,7%) και Byte Computer (9,7%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v