Merit AXEΠΕΥ: Επιτόπιο τροχαδάκι...

Περίοδο συσσώρευσης γύρω από την περιοχή των 2.900 μονάδων αναμένει, σε πρώτη φάση, για τη Σοφοκλέους η Merit AXEΠΕΥ, επισημαίνοντας ότι κομβικό σημείο θα αποτελέσουν τα αποτελέσματα χρήσεως 2004. Ζητούμενο παραμένει επίσης να υπερβεί ο τζίρος τα 200 εκατ. ευρώ, στις ανοδικές συνεδριάσεις.

Merit AXEΠΕΥ: Επιτόπιο τροχαδάκι...
των Εμμανουήλ Ι. Βάρσου, Ανδρέα Ν. Καραλή *

Το γεγονός ότι η αγορά μας κατόρθωσε ν’ αντιδράσει την προπερασμένη Πέμπτη (3/2) από το τοπικό χαμηλό των 2.863 μονάδων του Γενικού Δείκτη, γέννησε αυτομάτως ένα σημαντικό υποψήφιο επίπεδο στήριξης.

Προς τα κει θα στρέψουμε απ’ εδώ και στο εξής την προσοχή μας, προς το επίπεδο στήριξης δηλαδή, διότι κατά τα φαινόμενα το βραχυχρόνιο momentum της πρόσφατης ανόδου που μας έφερε πρόσκαιρα ν’ απειλούμε ακόμη και τις 3.000 μονάδες, εκτιμούμε πως έχει εξασθενίσει σημαντικά.

Σύμφωνα με τη διαγραμματική εικόνα της αγοράς μας, η αδυναμία συγκέντρωσης συναλλακτικής δραστηριότητας αισθητά άνω των 200 εκ. ευρώ κατά τις ανοδικές συνεδριάσεις, σε συνδυασμό με την ευκολία με την οποία ο τζίρος παρέμενε ψηλά κατά τις πτωτικές συνεδριάσεις, αλλά και με την αποτυχία των τεχνικών ταλαντωτών να κινηθούν σε νέο υψηλό όταν ο Γενικός Δείκτης πλησίαζε τις 3.000 μονάδες, δημιούργησαν μία αρνητική απόκλιση που ήρθε να επιβεβαιώσει ένα ήδη καταγεγραμμένο και δημοσιοποιημένο ιστορικό στοιχείο:

Τον Ιανουάριο, οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές μείωσαν τη θέση τους στην ελληνική αγορά.

Το παράδειγμα αυτό χρησιμεύει ώστε ν’ αποδείξει ότι η τεχνική ανάλυση μπορεί να προειδοποιήσει ή να επιβεβαιώσει εξελίξεις που βλέπουν (γρηγορότερα ή αργότερα) το φως της πραγματικότητας. Αυτή την αίσθηση που έχουμε δηλαδή παρακολουθήσει στο ταμπλό ότι κάτι συμβαίνει, ή έχει συμβεί, ή θα συμβεί που όμως δεν ξέρουμε, αλλά το ”βλέπουμε” στα flows της αγοράς.

Κι αν δεν ήταν οι ξένοι και ήταν οι έλληνες, οι μεγάλοι, οι μικροί, οι ιδιώτες, οι Βόρειοι ή οι Νότιοι, οι καουμπόηδες ή οι ινδιάνοι, καμία σημασία δεν έχει.

Σημασία έχει πως κάτι είχε αρχίσει να ”ρετάρει” στον δρόμο για τα νέα υψηλά. Τι;

Η εξασθένιση του ανοδικού momentum βεβαίως, βεβαίως. Η τεχνική ανάλυση μπόρεσε να το διαγνώσει αυτό έγκαιρα, θεωρούμε εμείς.

Απ’ εδώ και στο εξής τι μπορούμε να περιμένουμε: εξηγώντας πρώτα το ότι η εξασθένιση του πρόσφατου ανοδικού momentum δεν συνεπάγεται απαραίτητα πτώση, μπορούμε να ετοιμαστούμε σε πρώτη φάση για μια περίοδο συσσώρευσης των τιμών, γύρω από την περιοχή των 2.900 μονάδων.

Στις καλές μέρες θα δίνεται η εντύπωση ότι ξανα-πλησιάζουμε τις 3.000 μονάδες, στις κακές θα φαίνεται ότι γκρεμοτσακιζόμαστε προς τις 2.800 μονάδες. Ωστόσο, όσο ο τζίρος αδυνατεί να ξεπεράσει τα 200 εκ. ευρώ στις ανοδικές συνεδριάσεις, μέλλον συστηματικής ανόδου δεν υφίσταται. Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλά θα τα καταλάβουμε πάλι από την αισθητή ελάττωση του ημερήσιου τζίρου.

Αυτό το πάνω-κάτω αναμένεται να διαρκέσει έως ότου δημοσιευθούν, αναλυθούν και αξιολογηθούν τα αποτελέσματα χρήσεως 2004 των εισηγμένων επιχειρήσεων, η δημοσίευση των οποίων κορυφώνεται μέσα στις προσεχείς δύο εβδομάδες.

Μέχρι λοιπόν να ξεκαθαρίσει το τοπίο της κερδοφορίας της περασμένης χρονιάς, η αγορά μας αναμένεται να κάνει παύση. Ο σχηματισμός που θα δημιουργηθεί στην πορεία θα κρίνει και την μετέπειτα κίνηση της αγοράς: αναμένουμε είτε σχηματισμό κορυφής, είτε σχηματισμό συνέχισης τάσης.

Σε αυτή τη φάση όλα μπορούν να συμβούν και είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις. Απλώς να υπενθυμίσουμε ότι το κυρίαρχο, μακροπρόθεσμο momentum παραμένει ανοδικό και πως παρά την αδυναμία διάσπασης των 3.000 μονάδων, δεν έχουν παρατηρηθεί σημάδια οριστικής μεταστροφής ή τερματισμού της ανοδικής τάσης που χαρακτηρίζει τον Γενικό Δείκτη από τον Απρίλιο του 2003...

* Ο Εμμανουήλ Βάρσος είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Merit ΑΧΕΠΕΥ και ο Ανδρέας Kαραλής αναλυτής

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v