Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merit: Στις 3.300 η Σοφοκλέους - τα 20 Top Picks

Τιμή στόχο τις 3.300 μονάδες για το 2005 δίνει η Merit Χρηματιστηριακή για τη Σοφοκλέους, στον ετήσιο οδηγό επενδύσεών της, παραθέτοντας παράλληλα τα 20 top picks, μεταξύ των 40 εισηγμένων που ξεχωρίζει. Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τη Σοφοκλέους. Οι τιμές στόχοι για τους δείκτες FTSE 20 - Mid 40.

Merit: Στις 3.300  η Σοφοκλέους - τα 20 Top Picks
του Γιώργου Α. Σαββάκη

Με οδηγό μια στρατηγική βασιζόμενη στη αξία και την ανάπτυξη των εισηγμένων εταιριών, οι αναλυτές της Merit Χρηματιστηριακής στον ετήσιο οδηγό επενδύσεων επιλέγουν 40 μετοχές που ξεχωρίζουν, ενώ θέτουν τιμή στόχο για το Γενικό Δείκτη τις 3.300 μονάδες.

Παράλληλα, από τις 40 εισηγμένες εταιρίες, διαλέγουν τα 20 top picks: Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, ΔΕΗ, Cosmote, Τράπεζα Πειραιώς, ΤΙΤΑΝ, Γερμανός, Intralot, Ηρακλής, ΕΧΑΕ, Jumbo, Μαϊλλης, Ελαΐς, Σαράντης, Μινωικές Γραμμές, Νεοχημική, Ιατρικό και Kleemann.

Βάσει των οδηγών στρατηγικής, η Merit προτείνει τοποθετήσεις σε εταιρίες υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης με επιθετική προσέγγιση στα χρηματιστηριακά δρώμενα στο α’ τρίμηνο, προσδοκία για υψηλές πτήσεις του Γενικού Δείκτη στο άμεσο μέλλον και αποφυγή τοποθετήσεων σε κατασκευαστικά χαρτιά και σε περιφέρεια.

Οι τιμές στόχοι για τους βασικούς δείκτες της εγχώριας αγοράς είναι οι 3.300 μονάδες για το Γενικό Δείκτη, οι 1.700 μονάδες για τον δείκτη FTSAE/ASE-20 και οι οι 2.700 μονάδες για το δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Mid 40. Τα κριτήρια επιλογής μετοχών στηρίζονται σε όρους αξίας και ανάπτυξης (value and growth), προσαρμοσμένα στην ελληνική πραγματικότητα και την παρούσα χρηματιστηριακή συγκυρία.

Μέσα στην μελέτη τονίζεται ότι η στρατηγική επιλογή μετοχών απαιτεί συστηματική έρευνα από πλευράς των επενδυτών, ενώ επισημαίνεται ότι τα κριτήρια growth αντανακλούν στοιχεία όπως η συστηματική άνοδος τζίρου και λειτουργικής κερδοφορίας, ενώ τα κριτήρια value αντανακλούν κριτήρια όπως χρηστή διοίκηση, χαμηλό P/BV, χαμηλό P/Sales, μερισματική απόδοση πάνω από 2,5% και χαμηλή ή ευκόλως εξυπηρετούμενη δανειοδότηση.

Τα κριτήρια επιλογής μετοχών βάση της αξίας (value) θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη μερισματική απόδοση (άνω του 2,50%), αλλά και δείκτες αποτίμησης όπως P/BV (τιμή προς λογιστική αξία) μικρότερη ή ίση του 1,2, P/E (πολλαπλασιαστής κερδών) μικρότερος του 14, P/Sales (δείκτης χρηματιστηριακής αξίας προς πωλήσεις) μικρότερος ή ίσος 1 και τέλος σχέση ξένων προς ίδια κεφάλαια χαμηλότερη του 1.

Τα κριτήρια επιλογής μετοχών βάση της ανάπτυξης (growth) θα πρέπει να εξετάζουν τα παρακάτω στοιχεία: μειούμενο Ιστορικά P/Sales και P/E, προοπτική ανόδου τζίρου και κερδών 2004/05, τρέχουσα Σχέση G/PE υψηλότερη από1,5, σχέση G/PE (2003-2004) υψηλότερη από 1,2 και σχέση G/PE ιστορική υψηλότερη από 1,1.

Σύμφωνα με μελέτη της Merit Χρηματιστηριακής για το τρέχον οικονομικό έτος, τα κυριότερα στοιχεία θα επηρεάσουν την πορεία των αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο συνοψίζονται στα ακόλουθα: σταδιακή παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη σε ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ζώνη Ειρηνικού, με την Κίνα να είναι η αποκάλυψη, σήματα συστηματικής επιτάχυνσης πληθωρισμού, αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, τερματισμός κύκλου μείωσης επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ε.Ε., σαφής πολιτική φθηνού δολαρίου από τις ΗΠΑ, επιστροφή των επενδυτών στις μετοχικές αξίες, επιδιώκοντας υψηλότερα κέρδη και υψηλά μερίσματα, η διαγραμματική εικόνα των μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών και Βορειοαμερικανικών κεφαλαιαγορών παρουσιάζει διαθέσεις περαιτέρω ανόδου και τέλος, τα πρώτα βήματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης ήταν αρκετά διστακτικά, αλλά προς την σωστή κατεύθυνση, ενώ οι κινήσεις που έπονται (ιδιαίτερα στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων και του ασφαλιστικού) θα θέλαμε και περιμένουμε να είναι πιο επιθετικές.

Παράλληλα, τα νέα στοιχεία που θα επηρεάσουν την εγχώρια αγορά το 2005, θα είναι η εφαρμογή των ΔΛΠ, η επίλυση του ασφαλιστικού των τραπεζών, η μείωση του φορολογικού συντελεστή, το δημοσιονομικό έλλειμμα, οι συγχωνεύσεις των τραπεζών και τέλος ο ρόλος των ξένων και ελλήνων θεσμικών αλλά και η πορεία των επιτοκίων, της ισοτιμίας ευρώ δολαρίου επιτόκια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v