Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Marfin Bank: Η επενδυτική στρατηγική για το 2005

Tρία σενάρια για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές εξετάζει στην επενδυτική στρατηγική για το 2005 το τμήμα αναλύσεων της Marfin Bank, διατυπώνοντας ταυτόχρονα τις εκτιμήσεις για τις μετοχές, τα ομόλογα και τη Σοφοκλέους. Τι δείχνει η έρευνα για τις μετοχές του δείκτη FTSE-140 με κεφαλαιοποίηση άνω των 90 εκατ. ευρώ. Το ”ιδανικό” επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.

Marfin Bank: Η επενδυτική στρατηγική για το 2005
Tρία σενάρια για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές εξετάζει στην επενδυτική στρατηγική για το 2005 το τμήμα αναλύσεων της Marfin Bank (Chief Analyst Δημήτρης Σκαπινάκης).

Μέρος των 65 σελίδων της ανάλυσης είναι αφιερωμένο στην ελληνική οικονομία και τη Σοφοκλέους, ενώ καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις για το ”επενδυτικό χαρτοφυλάκιο” ανάλογα με το ”προφίλ” του κάθε επενδυτή.

Το κεντρικό σενάριο που παρουσιάζεται στην έκθεση (υπάρχει επίσης το αισιόδοξο και το απαισιόδοξο) περιλαμβάνει τα εξής:

• Η παγκόσµια οικονοµία επιβραδύνεται σε σχέση µε το 2004, αλλά εξακολουθεί να αναπτύσσεται. ΗΠΑ και Κίνα παραµένουν οι κινητήριες δυνάµεις της ανάπτυξης.

• Στις ΗΠΑ κατανάλωση και επενδύσεις παραµένουν σε υψηλά επίπεδα, αν και η δυναµική τους υποχωρεί. Η απασχόληση ενισχύεται.

• Ο πληθωρισµός διατηρείται στα επίπεδα του 2004: οι µειωµένοι ρυθµοί ανάπτυξης και η ενδεχόµενη επιβράδυνση της ζήτησης αντισταθµίζουν την επιβράδυνση της παραγωγικότητας και την υποχώρηση του δολαρίου.

• Στην ευρωζώνη και στην Ιαπωνία η κατανάλωση σταθεροποιείται σε υψηλότερα επίπεδα, εξακολουθεί όµως να προκαλεί προβληµατισµό. Η θετική δυναµική στις επενδύσεις συνεχίζεται. Το χαµηλό επίπεδο της ζήτησης και ο ανταγωνισµός κρατούν τον πληθωρισµό χαµηλά. Στην Ιαπωνία εµφανίζεται πληθωρισµός για πρώτη φορά µετά το 1998.

• Η Fed επαναφέρει τα επιτόκια σε κανονικά επίπεδα (3,25%), ενώ η ECB δεν την ακολουθεί. Οι αποδόσεις στη λήξη των 10ετών οµολόγων αναφοράς ενισχύονται.

• Το δολάριο σε µέσες τιµές υποτιµάται ελαφρά έναντι του ευρώ, αλλά περισσότερο έναντι των ασιατικών νοµισµάτων. Η Κίνα επιτρέπει την ελεύθερη (εντός στενού εύρους) διαπραγµάτευση του νοµίσµατός της.

• Το ύψος των ελλειµµάτων στις ΗΠΑ παρουσιάζει τάσεις βελτίωσης, ενώ η αποκατάσταση των ανισορροπιών του παγκόσµιου οικονοµικού συστήµατος συνεχίζεται.

• Οι τιµές των εµπορευµάτων σε µέσες τιµές σταθεροποιούνται και το πετρέλαιο παρουσιάζει µικρή άνοδο.

• Τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξάνονται και τα περιθώρια βελτιώνονται περισσότερο στην Ευρώπη.

• Οι µετοχές παρουσιάζουν καλύτερες αποδόσεις από τα οµόλογα.

Το αισιόδοξο σενάριο περιλαμβάνει ισχυρή ανάπτυξη στην Κίνα, ενώ ευρωζώνη και Ιαπωνία δίνουν θετικές εκπλήξεις. Οι μετοχές παρουσιάζουν σημαντικά καλύτερες αποδόσεις από τα ομόλογα, ενώ το δολάριο υποχωρεί σε σχέση με τα ασιατικά νομίσματα.

Στο απαισιόδοξο σενάριο έχουμε μείωση κατανάλωσης στις ΗΠΑ, εξασθένηση της ζήτησης σε ευρωζώνη και Ιαπωνία και απότομη επιβράδυνση στην Κίνα. Προκύπτει σημαντική υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, αλλά και άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Οι μετοχές παρουσιάζουν σημαντικά μικρότερη απόδοση από τα ομόλογα.

* Οι μετοχές

Σε ό,τι αφορά τις μετοχές γενικώς, με βάση το κεντρικό σενάριο η ανάλυση καταλήγει στη διαπίστωση ότι χρειάζεται ”προσοχή στους κινδύνους”, καθώς η εκτίμηση είναι κατ’ αρχήν θετική για την πορεία των χρηματιστηρίων, αλλά επισημαίνονται:

• Η επιβράδυνση της κερδοφορίας σε περιβάλλον αυξανόµενων επιτοκίων.

• Η εξάρτηση των αποτιµήσεων ειδικά στις ΗΠΑ από τη διατήρηση των λειτουργικών περιθωρίων σε υψηλά επίπεδα.

• Η αρνητική δυναµική οικονοµικών δεικτών αλλά και των αναθεωρήσεων κερδοφορίας.

• Η μετάβαση σε νέο λογιστικό πρότυπο για τις ευρωπαϊκές εταιρείες.

• Οι κίνδυνοι που συνεπάγεται ο περιορισµός της υπερβάλλουσας ρευστότητας.

• Το ”ράλι” του δ΄ τριµήνου, που κατά την άποψη της Marfin προεξόφλησε αρκετά από τα θετικά στοιχεία του 2005.

• Η διατήρηση των ανισορροπιών σε παγκόσµιο επίπεδο.

Θα περιµέναµε, καταλήγει η ανάλυση, µονοψήφιες αποδόσεις για τις µεγάλες αγορές και διακύµανση εντός στενού εύρους τιµών.

* H Ελλάδα

Για την Ελλάδα επισημαίνεται κατ’ αρχήν ότι η οικονομία εισέρχεται σε μια κρίσιμη διετία, ενώ προστίθεται ότι ”η ανάδειξη των διαρθρωτικών προβληµάτων της χώρας από τη νέα κυβέρνηση, η προσαρµογή της δηµοσιονοµικής πολιτικής, η µείωση των επενδύσεων σε έργα υποδοµής και η πιθανή επιβράδυνση της καταναλωτικής επέκτασης ενδέχεται να οδηγήσουν σε µεγαλύτερη του αναµενοµένου επιβράδυνση της οικονοµίας.

Ειδικά για τις μετοχές, σημειώνεται ότι ”στο 9µηνο του 2004 η κερδοφορία των εταιρειών του FTSE/ASE-140 αυξήθηκε σηµαντικά, κυρίως χάρη στις τράπεζες.

• Οι υποχρεώσεις έφτασαν στο υψηλότερο σηµείο της τελευταίας πενταετίας.

• Η αύξηση της προβλεπόµενης για το 2005 κερδοφορίας είναι επίσης σηµαντική (+22%), αλλά εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από 6 εταιρείες (πέντε τράπεζες και ΟΤΕ).

• Χωρίς αυτές τα ανά µετοχή κέρδη της αγοράς περιορίζονται στο 12%, ελαφρώς καλύτερα από τους Stoxx 600 και S&P-500.

• Η εισαγωγή των ΔΛΠ αυξάνει την αβεβαιότητα, ειδικά όσον αφορά τις µικρότερες εταιρείες.

• Τέλος, µε δεδοµένο ότι η επόµενη διετία θα είναι κρίσιµη για την ελληνική οικονοµία και ειδικά για την καταναλωτική ζήτηση, η κερδοφορία των εταιρειών ενδέχεται να επηρεαστεί αρνητικά.

Ως εκ τούτου, με δεδομένο ότι η ”δίκαιη τιμή” του Γενικού Δείκτη στα πλαίσια και του κεντρικού σεναρίου για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να τοποθετηθεί και στις 2.800 μονάδες, προκύπτει αυξημένη σχέση ρίσκου/απόδοσης στα τρέχοντα επίπεδα (2.950 μονάδες κατά τη σύνταξη της έκθεσης), η οποία οδηγεί σε μια στρατηγική ”αποκόμισης κερδών”.

”Το ενδιαφέρον µας θα µπορούσε να επικεντρωθεί σε εκείνες τις µετοχές του δείκτη FTSE/ASE-140 µε κεφαλαιοποίηση άνω των 90 εκατ. ευρώ, καθώς η έρευνα µάς έχει δείξει ότι οι εταιρείες αυτές έχουν γενικά υψηλότερα περιθώρια, χαµηλότερο δανεισµό και καλύτερες αποτιµήσεις.

Μεταξύ αυτών θα προτιµούσαµε εκείνες που έχουν ισχυρές λειτουργικές ταµειακές ροές, υψηλή µερισµατική απόδοση και αυξανόµενο µέρος των κερδών τους προερχόµενο από αναπτυσσόµενες αγορές του εξωτερικού”, επισημαίνεται στην ανάλυση, η οποία καταλήγει: ”Λόγω της επικινδυνότητας του διεθνούς περιβάλλοντος, στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο µεσαίου ρίσκου εξακολουθούµε να διατηρούµε τη συνολική έκθεση σε µετοχές σε χαµηλά επίπεδα (27%) και το ποσοστό των ελληνικών µετοχών στο 20% του µετοχικού τµήµατος του χαρτοφυλακίου”.

* Το ”ιδανικό” επενδυτικό χαρτοφυλάκιο

Ειδικά για το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο (βλέπε πίνακα) η Marfin Bank, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι:

• Το χαρτοφυλάκιο του συνετού επενδυτή πρέπει να περιέχει µετοχές, οµόλογα και µετρητά, σε αναλογία τέτοια ώστε να εξασφαλίζεται η επιθυµητή ισορροπία µεταξύ διατήρησης και αύξησης του κεφαλαίου.

• Τα διαγράµµατα της µέσης απόδοσης στην 5ετία και στη 10ετία δείχνουν ότι οι αποδόσεις των οµολόγων συστηµατικά καλύπτουν τον πληθωρισµό (σε αντίθεση µε τις καταθέσεις). Ταυτόχρονα, η ύπαρξη οµολόγων στο χαρτοφυλάκιο περιορίζει τον κίνδυνο απώλειας κεφαλαίου εξαιτίας της µεταβλητότητας των αγορών µετοχών.

• Η άνοδος των επιτοκίων, η επιβράδυνση των οικονοµιών και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, η υποτίµηση του δολαρίου και η εξάρτηση Ευρώπης και Ιαπωνίας από τις εξαγωγές προς ΗΠΑ και Κίνα συντηρούν τον κίνδυνο στις αγορές σε υψηλά επίπεδα.

Σε συµφωνία µε την anti stress φιλοσοφία µας, διατηρούµε το ποσοστό των µετοχών στο µεσαίο µακροπρόθεσµο χαρτοφυλάκιο σε χαµηλά επίπεδα.

Το µέρος της έκθεσης που αφορά στην Ελλάδα περιορίζεται στο 20% του µετοχικού χαρτοφυλακίου. Στα οµόλογα θα προτιµούσαµε τις κοντινές λήξεις και περισσότερο ποιοτικούς εκδότες”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v