Προσοχή στον ”ασκό του Αιόλου”!

Η αντιπαράθεση των εμπλεκόμενων γύρω από το φλέγον θέμα του Ασφαλιστικού των τραπεζών ενδέχεται, εάν δεν προσεχθεί, να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στη Σοφοκλέους. Για τη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς οι ενδείξεις είναι αρνητικές, ακόμη και αν επιχειρηθεί στήριξη ενός ΟΤΕ, μίας ΔΕΗ ή ενός ΟΠΑΠ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μπρος... απεργία και πίσω... πωλήσεις.

Η αδυναμία των εμπλεκόμενων να βρουν λύση στο ασφαλιστικό πρόβλημα των τραπεζών αποτελεί αναμφίβολα, κατ’ αρχήν βραχυπρόθεσμα, εξέλιξη που δυσαρεστεί κυρίως τους ξένους.

Αποτελεί κοινό μυστικό πως σημαντικό μέρος των τοποθετήσεων των ξένων σε τραπεζικούς τίτλους πραγματοποιήθηκε με γνώμονα κατ’ αρχήν την επίλυση του Ασφαλιστικού, αφού το συγκεκριμένο πρόβλημα αποτελεί για μερίδα ξένων πρόκριμα της συνολικότερης στάσης τους έναντι της ελληνικής αγοράς.

Ως εκ τούτου, ο τραπεζικός κλάδος παραμένει, χρηματιστηριακά, ευάλωτος σε... επιθέσεις, ακόμη και κερδοσκοπικά, υποτιμητικού χαρακτήρα.

Ούτως ή άλλως ο κλαδικός δείκτης, κυρίως όμως συγκεκριμένες μετοχές, όπως η Alpha, εμφανίζουν τεχνικά αρνητική εικόνα.

Το ζητούμενο που ενδιαφέρει την αγορά είναι κατά πόσο αυτή η περίοδος αντιπαράθεσης γύρω από το φλέγον ζήτημα του Ασφαλιστικού θα έχει διάρκεια και παράπλευρες παρενέργειες.

Το σώφρον, κατά συνέπεια, είναι να επιδειχθεί σύνεση, μέτρο και διάθεση υπέρβασης των ουσιαστικών προβλημάτων.

Για τη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς οι ενδείξεις είναι αρνητικές, ακόμη και αν επιχειρηθεί προσπάθεια στήριξης ενός ΟΤΕ, μίας ΔΕΗ ή του ΟΠΑΠ.

Πολύ φοβούμεθα πως με ορίζοντα την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε λήγει και η σειρά συμβολαίων μηνός Ιανουαρίου, με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο θα διεξαχθούν ”ομηρικές μάχες” μεταξύ πωλητών – αγοραστών, υποτιμητών και υπέρμαχων της αγοράς.

Είναι ίσως η πρώτη φορά από πέρυσι τον Απρίλιο, οπότε ουσιαστικά ξεκίνησε η αντίδραση της αγοράς από τα χαμηλότερα των 1.470 μονάδων, που και η βραχυπρόθεσμη τύχη της Σοφοκλέους βρίσκεται τόσο σφιχτά στα χέρια του οικονομικού επιτελείου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v