Ο Τύπος της Παρασκευής

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2005, οι εξελίξεις στο μέτωπο του Ασφαλιστικού, η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος, τα δημόσια έσοδα, καθώς και ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζουν τα πρωτοσέλιδα του Τύπου της Παρασκευής.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2005, οι εξελίξεις στο μέτωπο του Ασφαλιστικού, η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος, τα δημόσια έσοδα, καθώς και ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζουν τα πρωτοσέλιδα του Τύπου της Παρασκευής.

Οικονομία: Την άγνοια του πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ για την οικονομική κατάσταση επικαλέστηκε χθες ο Ευ. Αντώναρος, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την αναγκαστική στροφή στην οικονομική πολιτική στην οποία οδηγείται πλέον η κυβέρνηση.

Περικοπές και μέτρα για νέα έσοδα σχεδιάζει η κυβέρνηση, για να αποφευχθούν αποκλίσεις που ήδη φαίνονται στον προϋπολογισμό, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Η κυβέρνηση, μετά και τις νέες συστάσεις της Ε.Ε., χαμηλώνει τον πήχη για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το 2005, ενώ ήδη αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την πορεία του ελλείμματος, το οποίο τελικά το 2004 έκλεισε κοντά στο 6% του ΑΕΠ (από 5,3% του προϋπολογισμού) αναφέρει Το Βήμα.

Εμπορικό Έλλειμμα: Σημαντική διεύρυνση του εμπορικού ισοζυγίου στα 25,9 δισ. ευρώ παρατηρείται το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2004, ως συνέπεια της επιτάχυνσης του ρυθμού αύξησης των εισαγωγών, σε συνδυασμό με τη στασιμότητα της εξαγωγικής δραστηριότητας, αναφέρει το Κέρδος.

Αναπτυξιακός: Τις υπουργικές αποφάσεις που θα ενεργοποιήσουν τον νέο αναπτυξιακό νόμο προωθεί με κατεπείγουσες διαδικασίες το υπουργείο Οικονομίας, επισημαίνει η Καθημερινή.

Δημόσια Έσοδα: Δυσφορία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξαιτίας της κακής πορείας των δημοσίων εσόδων κατά τον πρώτο μήνα του έτους, σημειώνει η Καθημερινή.

Τσοχατζόπουλος: Πρόωρες εκλογές το 2006 προβλέπει ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξή του στο Κέρδος, παραδεχόμενος με ειλικρίνεια ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι έτοιμο να διεκδικήσει με αξιώσεις την εξουσία.

Σοφοκλέους: Στο τέλος Φεβρουαρίου θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για την κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών αναφέρει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις, που σημειώνει πως σύμφωνα με τις προβλέψεις των χρηματιστηριακών εταιρειών και της JCF, τα κέρδη των εταιριών που απαρτίζουν τον ”εικοσάρη” θα σημειώσουν άνοδο στη χρήση του 2004 κατά περίπου 10%.

Ασφαλιστικό Τραπεζών: Σε ”ναυάγιο” οδηγείται κάθε προσπάθεια για συλλογική λύση του Ασφαλιστικού των τραπεζών και η ΟΤΟΕ αντιδρά με οξύ τρόπο στις προτάσεις – θέσεις του υπουργείου Οικονομίας, αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, που συμπληρώνει πως το υπουργείο Απασχόλησης κάνει λόγο για άξονες διαπραγμάτευσης και όχι για προτάσεις, επισημαίνοντας ότι οι τραπεζίτες για πολλοστή φορά αλληλοκατηγορούνται και επιχειρούν να ρίξουν τις ευθύνες στην ΟΤΟΕ και την κυβέρνηση.

Σε τροχιά ρήξης με την κυβέρνηση είναι τα συνδικάτα, σημειώνει η Ημερησία, που συμπληρώνει πως η ΟΤΟΕ αποχώρησε από τον διάλογο και εξήγγειλε απεργία για τη Δευτέρα.

ΙΟΒΕ: Τις υπαρκτές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων εξαιτίας στρεβλώσεων στο εργασιακό καθεστώς, με την ανάγκη διεξαγωγής ανοιχτού διαλόγου για το κρίσιμο αυτό θέμα, επιχειρεί να συνδυάσει η κυβέρνηση όπως προκύπτει από σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ, την οποία επικαλείται η Καθημερινή.

Εγνατία Οδός: Απορρίπτονται όλες οι ενστάσεις για τα έργα της Εγνατίας Οδού, επισημαίνει η Ημερησία.

Η Ναυτεμπορική συμπληρώνει πως η διεξαγωγή διαγωνισμών συνεχίσθηκε και χθες με το νέο μειοδοτικό σύστημα, ενώ συμπληρώνει πως οι εκπτώσεις που δόθηκαν ήταν και χθες υψηλές.

Τράπεζες: Μετά το Ασφαλιστικό των τραπεζών οι εξελίξεις σε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Τράπεζα Αττικής θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον της αγοράς, αναφέρει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις.

ΟΤΕ: Μέσω της θυγατρικής του Globul ο ΟΤΕ επιχειρεί άνοιγμα στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας στη Βουλγαρία, αναφέρει η Ημερησία.

Δύο βλάβες στο δίκτυο ADSL του ΟΤΕ μέσα σε διάστημα λίγων ημερών αναδεικνύουν τις τεχνικές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ο ΟΤΕ, ενώ η εμπορική του πολιτική συνεχίζει να βάλλεται από τους εναλλακτικούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, τονίζει η Καθημερινή.

Γενική Τράπεζα: Τέλος του έτους αναμένεται μεγάλη ανάκαμψη της Γενικής Τράπεζας σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, η οποία σημειώνει επίσης πως οι προβλέψεις από τη Societe Generale είναι αισιόδοξες.

Παντεχνική: Ενισχύει περαιτέρω τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό η Παντεχνική, προχωρώντας στην ανάληψη δύο νέων έργων στη Ρουμανία και το Καμερούν, συνολικού προϋπολογισμού 29,4 εκατ. ευρώ, επισημαίνει το Κέρδος.

Φουρλής: Επιθετική πολιτική με στόχο την κάθετη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του εφαρμόζει ο όμιλος Φουρλή το 2005, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην Εξπρές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Βασίλης Φουρλής, ο οποίος παράλληλα αναλύει και αναπτύσσει τα σχέδια και τη στρατηγική του.

Ολυμπιακή: Αδύναμο μέχρι στιγμής είναι το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών για τη συμμετοχή τους στη νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των Ολυμπιακών Αερογραμμών, αναφέρει Το Βήμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v