Πώς ”έχωσε” τον συνεταίρο του...

Θα σας πούμε μία ιστορία. Μία ιστορία του πρόσφατου παρελθόντος. Άκρως διδακτική. Και επίκαιρη! Για το πώς κάποιος ”έχωσε” όλη τη συμμετοχή του σε εισηγμένη κάτω από τη μύτη του συνεταίρου του!

Πώς ”έχωσε” τον συνεταίρο του...
Θα σας πούμε μία ιστορία. Μία ιστορία του πρόσφατου παρελθόντος. Άκρως διδακτική. Και επίκαιρη! Για το πώς κάποιος ”έχωσε” όλη τη συμμετοχή του σε εισηγμένη κάτω από τη μύτη του συνεταίρου του!

Διότι η αλήθεια μπορεί να βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας, αλλά πολλές φορές αρνούμαστε να τη δούμε. Προσπαθούμε να προσαρμόσουμε το περιβάλλον μας στις ανάγκες μας. Το αντίθετο δεν μας απασχολεί. Μέχρι που ”τρώμε” το κεφάλι μας...

Γνωστός επιχειρηματίας διατηρούσε το 35% των μετοχών εισηγμένης εταιρείας. Το υπόλοιπο 35% το είχε ο συνεταίρος του, πρόσωπο αρκετά γνωστό για την πολυσχιδή επιχειρηματική του δραστηριότητα. Το υπόλοιπο ποσοστό βρισκόταν στο ”ευρύ επενδυτικό κοινό”.

Οι δύο συνεταίροι είχαν κάνει πολλά όνειρα για το μέλλον. Πώς θα μεγάλωναν την εταιρία τους, πώς θα δημιουργούσαν κάτι αξιόλογο και αξιέπαινο.

Μία ημέρα άρχισε να ανεβαίνει η συναλλακτική δραστηριότητα της μετοχής. Ο επιχειρηματίας έψαξε να βρει ποιος πωλούσε, τι συνέβαινε, αλλά άκρη δεν έβγαλε.

Οι συναλλαγές έγιναν περισσότερες και ήταν φανερό πλέον ότι επρόκειτο για συγκροτημένη κίνηση κάποιου που είχε πολλές μετοχές στη διάθεσή του και όχι των απλών επενδυτών.

Μεγάλοι μέτοχοι στην εταιρεία ήταν οι δυο τους. Ή ο ένας πωλούσε ή ο άλλος. Ο επιχειρηματίας γνώριζε ότι δεν πωλούσε ο ίδιος. Και δεν ήθελε να πιστέψει ότι πωλούσε ο συνεταίρος του, αφού την προηγούμενη κιόλας ημέρα ήταν μαζί και έκαναν σχέδια για το μέλλον!

Το ”μυστήριο” λύθηκε όταν καταγράφηκαν οι πρώτες αλλαγές στο μετοχολόγιο. Αλλά ακόμη και τότε ο συνέταιρος επικαλέστηκε λάθος! Και έγινε πιστευτός, αφού επρόκειτο για σεβαστό πρόσωπο της κοινωνίας μας.

Πέρασε ένα μικρό διάστημα ηρεμίας. Ώσπου ένα πρωί άρχισε και πάλι ο ”βομβαρδισμός” στην αγορά. Αυτή τη φορά πιο επιθετικά, πιο βίαια. Ο επιχειρηματίας άρχισε και πάλι να ψάχνει δεξιά και αριστερά για να μάθει τι συμβαίνει.

Αρνιόταν να δεχτεί το προφανές, αφού είχε διαβεβαιώσεις αιώνιας πίστης από τον συνεταίρο του. Αποδέχτηκε την πραγματικότητα μόνο όταν έμεινε ο μοναδικός βασικός μέτοχος στην εταιρεία με το 35% των μετοχών του. Ο συνέταιρός του είχε πουλήσει τα πάντα!

Η αλήθεια είναι πάντα μπροστά μας. Στο ταμπλό! Αρκεί να ανοίξουμε τα μάτια μας...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v