Ζητείται συντήρηση των επιπέδων του FTSE 20

Στις ΟΤΕ - Cosmote υπερισχύει εμφανώς η αγοραστική διάθεση, κυρίως των ξένων, ενώ στο τραπεζικό μέτωπο δημιουργούνται πλέον εύλογα ερωτήματα για το πού αποσκοπεί η... ”επίθεση φημών” με επίκεντρο την Alpha. Απαιτείται ”συντήρηση” του FTSE-20 για να μην διαταραχθεί το θετικότερο κλίμα που επικρατεί σε μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Προβλημάτισε, είναι αλήθεια, με τη χθεσινή συμπεριφορά του κυρίως ο FTSE-20 (κλείσιμο στις 1.603,55 μονάδες).

Στο ενδεχόμενο που ο FTSE-20 κινηθεί προς τις 1.588 μονάδες, θα επιβαρυνθεί περισσότερο το κλίμα νευρικότητας και επιφυλακτικότητας, καθώς ορισμένοι ξένοι -και δικαιολογημένα- κατοχυρώνουν μέρος των σημαντικών υπεραξιών τους.

Θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτή η συντήρηση του FTSE-20 μέσω των εναλλακτικών επιλογών των ΔΕΗ, ΟΤΕ, Cosmote, αλλά και τίτλων όπως Τιτάν, Πειραιώς και Γερμανός.

Για τις ΟΤΕ - Cosmote βραχυπρόθεσμα η θέση της στήλης είναι ξεκάθαρη, ενώ σε ό,τι αφορά την υπεραντίδραση της Αγροτικής εμμένουμε στην εκτίμηση πως μέρος της εξυγίανσης θα πραγματοποιηθεί μέσω της βελτίωσης της αποτίμησης του ομίλου, μητρικής και θυγατρικών μετοχών.

Από αυτήν την άποψη αποκτά ενδιαφέρον μετά την υπεραντίδραση της Εθνικής Ασφαλιστικής η πορεία μίας άλλης ασφαλιστικής θυγατρικής, του Φοίνικα, όπου η συμμετοχή της Εμπορικής διαμορφώνεται σε ανάλογα υψηλό ποσοστό.

Το καλύτερο δυνατό για σήμερα – αύριο θα ήταν η ”συντήρηση” δυνάμεων στον FTSE-20 προκειμένου να μην διαρραγεί η τάση που με κόπο διαμορφώνεται από την αρχή του χρόνου στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Αυτό, όμως, που θα πρέπει να προβληματίσει είναι η αίσθηση της... επίθεσης κατά της μετοχής της Alpha από ποικιλώνυμους πωλητές, ετερόδοξους υποτιμητές και λοιπές αντιτιθέμενες δυνάμεις.

Από τεχνικής πλευράς, η μετοχή της Alpha εμφανίζει και βραχυπρόθεσμα τη χειρότερη διαγραμματική απεικόνιση από τις ισχυρές του κλάδου.

Πράγματι, η μετοχή της Alpha είναι και βραχυπρόθεσμα ο ευάλωτος κρίκος, που πλήττεται και μέσω ανοιχτών πωλήσεων.

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε αποδέκτες φημών, διαρροών και δημοσιευμάτων που όλα συγκλίνουν στην προσπάθεια δημιουργίας αρνητικής εικόνας για τα διοικητικά του ομίλου.

Επειδή πρόκειται για ιστορικό όμιλο, με κεφαλαιοποίηση 5,9 δισ. ευρώ, και επειδή λίγα γράφονται, αλλά περισσότερα διαρρέουν, νομίζουμε πως θα έπρεπε να υπάρξουν πειστικές απαντήσεις και αποσαφήνιση των προθέσεων της διοίκησης.

Αναφερόμαστε βεβαίως σε ενδείξεις, μαρτυρίες και επισημάνσεις ανθρώπων της αγοράς και αναγνωστών του δικτύου. Δεν διαθέτουμε αποδείξεις και ως εκ τούτου η αναφορά μας έχει μόνο καταγραφικό χαρακτήρα.

Αποτελεί, όμως, και γι’ αυτό επιμένουμε, αυτήν την περίοδο πρόβλημα τα όσα διαρρέουν με επίκεντρο την Alpha.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v