Κάθαρση!

Οι χρηματιστηριακές αρχές έχουν πάρει σβάρνα τις χρηματιστηριακές εταιρείες και κάνουν εκτεταμένους ελέγχους. Κι οι έλεγχοι αυτοί φέρνουν αποτελέσματα. Η ”κάθαρση” δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά κάτι που συμβαίνει στην πράξη. Και απ’ ό,τι φαίνεται θα υπάρξει και συνέχεια...

Κάθαρση!
Οι χρηματιστηριακές αρχές έχουν πάρει σβάρνα τις χρηματιστηριακές εταιρείες και κάνουν εκτεταμένους ελέγχους. Κι οι έλεγχοι αυτοί φέρνουν αποτελέσματα. Η ”κάθαρση” δεν είναι σχήμα λόγου αλλά κάτι που συμβαίνει στην πράξη. Και απ’ ό,τι φαίνεται θα υπάρξει και συνέχεια...

Είναι καλό για την αγορά ότι οι χρηματιστηριακές αρχές δείχνουν αποφασισμένες να προχωρήσουν σε ουσιαστική κάθαρση του χώρου. Ότι η στάση τους αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη. Όχι μόνο γιατί η κάθαρση είναι το ζητούμενο εδώ και πέντε χρόνια.

Το σπουδαιότερο είναι πως όλοι γνωρίζουν ότι σήμερα υπάρχουν όρια και ότι όποιος τα παραβιάσει θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Το μήνυμα που περνάει στην αγορά είναι σαφές: ”Αυτά που ξέρατε στο παρελθόν ξεχάστε τα. Όσοι θέλουν να παραμείνουν στην αγορά θα πρέπει να υπακούουν σε κανόνες”.

Πάντοτε θα υπάρχουν ”περίεργες” καταστάσεις στην αγορά, όπως υπάρχουν σε όλες τις αγορές του κόσμου. Τα χρηματιστήρια δεν είναι παρθεναγωγεία ή κατηχητικά.

Σημασία έχει, όμως, να μη δημιουργείται η αίσθηση ότι η Σοφοκλέους είναι ξέφραγο αμπέλι. Και η διοίκηση Πιλάβιου έχει δείξει ότι δεν είναι διατεθειμένη να ”παίξει”.

Μπορεί να κάνει σφάλματα και θα κάνει. Ουδείς αλάνθαστος. Το κίνητρο, όμως, είναι σωστό: Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της αγοράς.

Αν ο μέσος επενδυτής δεν πειστεί για το ότι υπάρχουν κανόνες στο παιγνίδι και ότι η Σοφοκλέους δεν είναι φέουδο των απατεώνων και των καταφερτζήδων, ας μην περιμένουμε επιστροφή του κόσμου στην αγορά. Κι όποιος πιστεύει ότι είναι δυνατόν να υπάρχει αγορά δίχως τον κόσμο, εθελοτυφλεί...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v