Κρατούν τη σκυτάλη οι ”μικροί”

Με τις τράπεζες να δέχονται ελεγχόμενες πιέσεις, αρκετές μετοχές εταιριών της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης κινούνται με την τέταρτη ταχύτητα. Ενθαρρυντικές, όμως, οι ενδείξεις και από ορισμένες εταιρίες της μεσαίας - μεγαλύτερης κατηγορίας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών να διαμορφώνεται στο 1,5 προς 1, τους MID και SC-80 να υπεραποδίδουν (1,23%) έναντι του FTSE-20 (0,04%), διαμορφώνεται ξεκάθαρα η εικόνα της αγοράς.

Στις συναλλαγές, στα περίπου 145 εκατ. ευρώ (στις 14:35), με ιδιαίτερα υψηλή μάλιστα τη συναλλακτικότητα σε τεμάχια, καταγράφεται η εμφανώς ενεργότερη συμμετοχή παικτών στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Στη μετοχή της Αττικάτ (0,86 ευρώ στο +14,7%) οι συναλλαγές ξεπερνούν το 1,1 εκατ. τεμάχια, περίπου όσες και στην ΑΕΓΕΚ (στα 0,74 ευρώ με 8,8%), ενώ ανάλογη εικόνα διαμορφώνεται σε Altec, Θεμελιοδομή, Lannet, αλλά και στις Χατζηιωάννου, Σάνυο, Παντεχνική, Μουζάκης, Δομική Κρήτης, Στρίντζη, Βιοτέρ και πλήθος ακόμη τίτλων.

Είναι ενδεικτικό πως από τον SC-80, όπου έχει μετατοπιστεί βραχυπρόθεσμα το ”παιχνίδι” 39 μετοχών, η τιμή εμφανίζεται με θετικό πρόσημο.

Θα πρέπει να προσεχθεί η συνολικότερη αντίδραση μετοχών τεχνικών ομίλων που εμπλέκονται είτε άμεσα είτε έμμεσα στα έργα της Εγνατίας, την Κακιά Σκάλα, ακτοπλοϊκών ομίλων και γενικότερα επιχειρήσεων που για διαφορετικούς λόγους βρίσκονται στην επικαιρότητα αυτή την περίοδο.

Δεν είναι τυχαίο πως μέσα στο συνολικότερο κλίμα των ημερών μετοχές περιορισμένης εμπορευσιμότητας, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Δέλτα Συμμετοχών (δες και προηγούμενη αναφορά μας), παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση τζίρου και απόδοσης.

Σε ανάλογα ανοδική φορά επανέρχεται για τους υπομονετικούς της θιασώτες η μετοχή της Εθνικής Ασφαλιστικής, όπου με υψηλή τιμή ημέρας τα 5,08 ευρώ απέχει οριακά από τη μέγιστη τιμή των 5,10 ευρώ.

Ανάλογη ανοδική φορά έχει διαμορφωθεί στις Μαΐλλη, Chipita, Notos, EXAE, Elmec και ορισμένες ακόμη.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης εμμένουμε στην αρχική μας εκτίμηση για αντίδραση του Δείκτη προς τις 2.955 μονάδες, δηλαδή υψηλότερα των 1.626 μονάδων για τον FTSE-20 (δες προσυνεδριακό σχόλιο).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v