Το ”χώσιμο” είναι... τέχνη!

Το ”χώσιμο” είναι τέχνη. Όπως το να πλάθει κανείς κουλουράκια ή να δημιουργεί ένα γλυπτό. Το ”χώσιμο” έχει μυστικά, όπως και η πολίτικη κουζίνα. Το ”χώσιμο” είναι μαγεία. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος αν αυτό το οποίο βλέπεις είναι αυτό ή κάτι άλλο. Ο φέρων την ευθύνη για το ”χώσιμο” είναι, πάντως, κερδισμένος. Έτσι κι αλλιώς. Προσφέρει προσδοκίες, πουλάει χαρτάκια και ρισκάρει διαφυγόντα κέρδη...

Το ”χώσιμο” είναι... τέχνη!
Το ”χώσιμο” είναι τέχνη. Όπως το να πλάθει κανείς κουλουράκια ή να δημιουργεί ένα γλυπτό. Το ”χώσιμο” έχει μυστικά, όπως και η πολίτικη κουζίνα. Το ”χώσιμο” είναι μαγεία. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος αν αυτό το οποίο βλέπεις είναι αυτό ή κάτι άλλο.

Ο φέρων την ευθύνη για το ”χώσιμο” είναι, πάντως, κερδισμένος. Έτσι κι αλλιώς. Προσφέρει προσδοκίες, πουλάει χαρτάκια και ρισκάρει διαφυγόντα κέρδη...



Δεν είναι εντυπωσιακό; Την ώρα που οι ξένοι θεσμικοί μείωναν τις θέσεις τους σε ελληνικές μετοχές τον Ιανουάριο, το χρηματιστήριο ανέβαινε! Πώς γίνεται αυτό; Έλα ντε!

Πολλοί φίλοι πιστεύουν ότι οι πωλήσεις μετοχών σημαίνουν αυτόματα και πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι αυτό δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, εκτός και αν πρόκειται για τον Μήτσο ή τον Θανάση που προσπαθούν να πουλήσουν μερικές εκατοντάδες μετοχές της 3Α!

Το ιδανικό ”χώσιμο” γίνεται σε ανοδική αγορά. Η πτώση ακολουθεί, όταν οι μεγάλοι παίκτες θα έχουν ήδη ξεφορτώσει έναν ικανοποιητικό αριθμό μετοχών.

Οι επιθετικές πωλήσεις γίνονται όταν κάποιος θέλει να πιέσει την τιμή της μετοχής (πιθανώς για να επαναγοράσει σε χαμηλότερα επίπεδα) ή δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά και είναι υποχρεωμένος να πουλήσει όσο όσο.

Προς το παρόν δεν συμβαίνει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Οι ξένοι δεν έχουν ακόμη ξεπουλήσει και οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές δεν δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας που να επιβάλλει αναγκαστική έξοδό τους από τη Σοφοκλέους.

Το ”χώσιμο” είναι τέχνη. Πραγματικό κέντημα. Ο πωλητής πουλάει τόσες μετοχές όσες αντέχει το σύστημα. Κινείται συνεχώς ανάμεσα στα όρια του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος και των αντοχών της αγοράς.

Όταν διαπιστώσει ότι οι πωλήσεις θέτουν σε κίνδυνο τη συνολική αξία του χαρτοφυλακίου του, τότε μπορεί ο πωλητής να μεταβληθεί ακόμη και σε αγοραστή! Πουλάμε 10, αγοράζουμε πέντε, αλλά στο τέλος της ημέρας έχουμε πράγματι πουλήσει 5!

Το ”χώσιμο” έχει μυστικά. Το εξής ένα: Ουδείς αντιλαμβάνεται τι πραγματικά συμβαίνει. Διότι κανείς δεν ξέρει την αλήθεια. Μπορεί μόνο να την υποψιαστεί παρατηρώντας προσεκτικά το ταμπλό.

Αν μας ζητάτε να σας πούμε το αν οι ξένοι ”χώνουν” τώρα ή όχι, θα σας απογοητεύσουμε. Γνωρίζουμε ότι ”χώσανε” τον Ιανουάριο. Αν ήταν τόσο φανερό το τι κάνουνε και τον Φεβρουάριο, δεν θα επρόκειτο για τέχνη, αλλά για ”στήσιμο” στον τοίχο. Αλίμονο!

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v