”Φερμάρει” την είδηση η Σοφοκλέους

Είναι προφανές πως οι κυοφορούμενες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο χρειάζονται αυτήν τη φορά είδηση και όχι φήμες, προκειμένου να οδηγηθεί η αγορά σε νέα υψηλά. Πληθαίνουν οι μετοχές εταιριών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης όπου διαμορφώνονται περιθώρια αποδόσεων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε αναζήτηση νέου υψηλού παραπέμπει η συσσώρευση δυνάμεων των τελευταίων συνεδριάσεων.

Είναι προφανές στην αγορά πως αναμένεται κίνηση (όχι ένδειξη πλέον)-”καταλύτης” από τον τραπεζικό κλάδο ικανή να οδηγήσει την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα.

Αναφερόμαστε στην ανάγκη, αυτή τη φορά, είδησης είτε από το μέτωπο της Πειραιώς, λόγω της επικείμενης διάθεσης του 5,7% που κατέχουν Αγροτική και Δημόσιο, είτε από την Alpha, όπου κυοφορούνται εξελίξεις, είτε από Εθνική - Eurobank, όπου... η νηνεμία παραπέμπει στον επόμενο γύρο αναδιάταξης δυνάμεων.

Αναμένεται επίσης πως μετά τη βραχυπρόθεσμη διαδικασία υπεραπόδοσης της Cosmote, η πλεονάζουσα ρευστότητα θα επιζητήσει διέξοδο προς τον ΟΤΕ.

Ενδεχόμενο πιθανό, σύμφωνα με τη διάθεση των ξένων, παρά τις εκτιμήσεις των χρηματιστηριακών για κάμψη 65% στα κέρδη 2004, όπως ενδεικτικά αναφέρεται σε έκθεση της Marfin (βλ. σχετικό θέμα).

Με την προϋπόθεση πως σήμερα-αύριο ο FTSE-20 με αφετηρία τις 1.615 μονάδες μπορεί να αντιδράσει και πάλι προς τις 1.650 μονάδες, θα πρέπει να προσεχθούν όλες εκείνες οι μετοχές όπου τελευταία παρατηρείται αυξημένη εμπορευσιμότητα και προσπάθεια συγκέντρωσης μεγαλύτερου μεριδίου.

Πέραν των γνωστών επιλογών των χρηματιστών, συνεχίζουν να ξεχωρίζουν οι Ερμής, ΕΧΑΕ, Μινωικές – ΑΝΕΚ, Attica Group, Frigoglass, Nεώριον, Rainbow, ΟΛΘ, Marfin Group, Εθνική Ασφαλιστική, Μαθιός, Άκτωρ, Vivere, IΑΣΩ, αλλά και άλλοι τίτλοι αυτής της κατηγορίας.

Για σήμερα θα ήταν θετική μία συνεδρίαση με το Γ.Δ. να κατοχυρώνει τις 2.925 μονάδες (και ο FTSE-20 τις 1.615) και εν συνεχεία αναλόγως των εξελίξεων να αντιδράσει η αγορά πέραν των 2.955, δηλαδή υψηλότερα των 1.626 μονάδων για τον FTSE-20.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v