”Αλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλήνη...”

Διϊστάμενες είναι οι απόψεις των παραγόντων της αγοράς για τη βραχυπρόθεσμη πορεία, καθώς διακόπηκε το σερί των 12 συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων για το Γενικό Δείκτη. Ερωτηματικό παραμένει η στάση των ξένων σε συνδυασμό με την τάση μετοχών, όπως Εθνική, Alpha και ορισμένων ακόμη του FT 20. Πιθανή η περαιτέρω διάχυση του ενδιαφέροντος. Οι αποδόσεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δυσκολεύει η συνέχεια, ειδικότερα για συγκεκριμένες μετοχές του FT 20. Δεδομένου ότι οι ξένοι μείωσαν τη συμμετοχή τους στον FT 20 τον Ιανουάριο και συνεχίζουν να τηρούν στάση αναμονής, θεωρείται δύσκολη η σημαντική διαφοροποίηση της τάσης για μετοχές όπως Εθνική, Alpha και ορισμένων ακόμη του FT 20.

Bέβαια η έκπληξη της Cosmote για τη διανομή έκτακτου προμερίσματος 0,90 ευρώ ανά μετοχή δείχνει πως στην αγορά ακόμη και αυτή την περίοδο υπάρχουν ευκαιρίες, διαμορφώνονται ισορροπίες, γίνονται κινήσεις ικανές να προσελκύσουν το ενδιαφέρον.

Ειδικότερα όμως στις τράπεζες αν δεν υπάρξει θεαματική μεταβολή της στάσης των εμπλεκόμενων στο ασφαλιστικό πολύ δύσκολα θα ξεφύγει ο FT 20 το εύρος των 1.585 – 1.618 μονάδων, στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Ευκαιρίες όμως φαίνεται πως υπάρχουν στον Τιτάν, Πειραιώς, 3Ε, Cosmote, αλλά και των μετοχών της Εγνατίας, Ελβάλ, Ηρακλής, Ιατρικό Αθηνών Μαίλλης, Σιδενόρ, Ιασώ, ΕΧΑΕ, από τον MID 40 και Spider, Μυλωνάς, Σαράντης, Χατζηιωάννου, ΟΛΘ και ορισμένων ακόμη.

Κατά συνέπεια πιθανότερο ενδεχόμενο για την ερχόμενη εβδομάδα θεωρείται αυτό της σταθεροποίησης του FT 20 και της πιθανότερης υπεραντίδρασης επιλεγμένων μετοχών της μεσαίας – χαμηλότερης χρηματιστηριακής αξίας.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.911 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 1,45%, ενώ τα βαριά χαρτιά υποχώρησαν 1,55%. Η μεσαία κεφαλαιοποίηση, σε εβδομαδιαία πάντοτε βάση, κέρδισε 1,48%, ο Small Cap 80 ενισχύθηκε 0,38%, ενώ ο FTSE 140 κινήθηκε χαμηλότερα 1,07%. Στο μεταξύ ο δείκτης Υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας αυξήθηκε 3,95%.

Σε κλαδικό επίπεδο οι τράπεζες υποχώρησαν 0,91%, ενώ ισχυρότερες απώλειες της τάξεως του 2,42% κατέγραψαν οι τηλεπικοινωνίες. Κέρδη 6,85% για την πληροφορική.

Οι 5 μετοχές με τα ισχυρότερα κέρδη είναι οι εξής: Rainbow (40,2%), Νεώριο (35,2%), ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (31,2%), Lannet (21,8%) και ΕΤΜΑ (19,5%). Αντίθετα, οι 5 μετοχές με την υψηλότερη πτώση είναι: ΒΙΣ (προνόμιο, 28,7%), Plias (14,2%), Πήγασος (14%), Γκάλης (13,7%) και ΚΟΡ – ΦΙΛ (προνόμιο, 13%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v