”Μοχλός” το Ασφαλιστικό των τραπεζών

Από τις εξελίξεις του ασφαλιστικού μετώπου των τραπεζών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η χρηματιστηριακή πορεία των μετοχών τους. Αυξημένο ενδιαφέρον για Εθνική, εξελίξεις μετά την κίνηση Μπόμπολα, ενώ παραμένουν στο προσκήνιο ακτοπλοϊκές, κατασκευές και επιμέρους τίτλοι.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η χθεσινή αντίδραση των τραπεζών θα μπορούσε να έχει συνέχεια εάν, όπως όλα δείχνουν, οι εμπλεκόμενοι επιχειρήσουν να βρουν κοινά αποδεκτή λύση στο ασφαλιστικό πρόβλημα.

Μάλιστα οι αυξημένες συναλλαγές περίπου 1 εκατ. τεμαχίων στην Εθνική (+2,15%) ενισχύουν την εκτίμηση πως για τη μετοχή διαμορφώνεται εύρος στήριξης πέριξ των 25-25,2 ευρώ.

Η περίπτωση της Alpha, με βάση της φήμες που κυκλοφορούσαν χθες, ενδέχεται να είναι διαφορετική, καθώς ο τίτλος αντέδρασε (+3,83%) ύσετρα από 5 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο θα πρέπει να συνεκτιμηθούν φήμες και δημοσιεύματα που αφορούν στο ενδεχόμενο εξαγοράς ελληνικής τράπεζας από τη γαλλική BNP (σχετικό θέμα στη σημερινή Καθημερινή).

Αναμφίβολα, όμως, η χθεσινή δημοσιοποίηση αποχώρησης του Λεωνίδα Μπόμπολα από τον Άκτωρα (βλ. σχετικό θέμα) φαίνεται να δίνει τέλος σε μία εκκρεμότητα που αφορά άμεσα στον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά και σε αυτόν των εκδόσεων.

Μετά το χθεσινό -4,09% της ΕΛΤΕΧ και του -1,20 της Άκτωρ αναμένεται με ενδιαφέρον η πορεία τους σήμερα.

Δεν θα πρέπει επίσης να περάσει απαρατήρητη η κινητικότητα διαρκείας στον ακτοπλοϊκό κλάδο, που χθες ”μεταφράστηκε” σε 7,72% κέρδη για τις Μινωικές Γραμμές με 1 εκατ. τεμάχια, απόδοση 3,31% για την Attika Group (με 462.492 μετοχές), αλλά και των ΑΝΕΚ, Blue Star και ΝΕΛ.

Από ένα άλλο μέτωπο, αυτό της παραχώρησης του ποσοστού που κατέχει η Εθνική στον Ηρακλή, θα πρέπει να προσεχθεί η τρέχουσα υψηλή τιμή της μετοχής στα 10,02 ευρώ (μέγιστη στα 10,16 ευρώ) και οι σταθερά υψηλές συναλλαγές στις 96.843 τεμάχια, καθώς πηγές του ομίλου αναφέρονται σε διευθέτηση της εκκρεμότητας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Μετοχές που προκαλούν (θετικά) με την πορεία και τις συναλλαγές τους είναι οι Intralot (νέα υψηλή τιμή), Chipita (392.325 τεμάχια), ΕΧΑΕ, αλλά και μετοχές εταιριών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, που κινήθηκαν θετικά τις ημέρες της τελευταίας διόρθωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v