Σε κομβικό σημείο η Σοφοκλέους

Η ασάφεια που χαρακτηρίζει την προσέγγιση της αγοράς από τους ειδικούς, αναδεικνύει σε καταλυτικής σημασίας τη σημερινή συνεδρίαση. Για τον FTSE-20 είναι πιθανό το ενδεχόμενο τεχνικής αντίδρασης, αν και κυρίως σε Εθνική και Εμπορική φαίνεται πως υπάρχει διάθεση νέων πωλήσεων. Ειδικότερα για την Εμπορική η UBS παίρνει θέση– έμμεση προειδοποίηση για το ασφαλιστικό των τραπεζών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συνεδρίαση- ”καταλύτης” για τη συνέχεια, θεωρείται από όλους η σημερινή.

Και μόνο το γεγονός ότι στο σύνολό τους οι ειδικοί της αγοράς στην πρωινή τους αναφορά αδυνατούν να συγκλίνουν στην εκτίμησή τους, κάτι που παρατηρείται μετά από πολλές εβδομάδες, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

Δεδομένου ότι η τάση, ακόμη και η βραχυπρόθεσμη παραμένει... δέσμια στις βουλές των ξένων, θα πρέπει να παρακολουθούνται στενότατα μετοχές που αποτελούν βασικές επιλογές τους.

Παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρον η διαφοροποίηση, αρνητική αυτή τη φορά και μετά από καιρό της UBS για την Εμπορική (δες σχετικό θέμα), όπου λίγο- ούτε πολύ καταγράφονται γνωστά προβλήματα, αδυναμίες και πλεονεκτήματα.

Ο βαθμός... εξάρτησης της αγοράς από τους ξένους επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση της Εμπορικής, καθώς χαρακτηριστικά η UBS δίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα τιμές στόχους για τη μετοχή ξεκινώντας παλαιότερα από χαμηλότερα 15 ευρώ προς τα 20 για να φτάσει στα 30 και να υποβαθμίσει τώρα στα 23 ευρώ τον τίτλο.

Θα πρέπει να σταθούμε επίσης σε άλλες δύο εκθέσεις, χρηματιστηριακών που συναλλάσσονται κυρίως με ξένους.

Αναφερόμαστε ειδικότερα στην Π&Κ, όπου στην έκθεσή της ”Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός” καταγράφεται λεπτομερέστατα η κατάσταση στην αγορά.

Άλλωστε, η Π&Κ τηρεί στάση... αποχής– αναμονής τις τελευταίες 3 εβδομάδες, περιμένοντας όπως όλα δείχνουν την επιστροφή δείκτη και αποτιμήσεων σε χαμηλότερα επίπεδα.

Αποτελεί, όμως, ένδειξη το γεγονός ότι μετά από καιρό η εν λόγω ΑΧΕ ”λύνει” τη σιωπή της και παίρνει θέση έναντι βασικών επιλογών της.

Στην έκθεσή της η Σίγμα (βλ. σχετικό θέμα) εκτιμά περιθώριο διαμόρφωσης του δείκτη υψηλότερα προς τις 3.212 μονάδες – σε μέσο όρο, μόνο που η προσέγγιση αυτή αφορά συνολικότερα στη χρήση.

Σύμφωνα με την πρωινή εκτίμηση ισχυρών χρηματιστηριακών γραφείων, για την Εθνική υπάρχουν εντολές πώλησης και Ελλήνων διαχειριστών, με αποτέλεσμα να θεωρούν πιθανή τη δοκιμασία των 25 ευρώ για τη μετοχή.

Μετοχή – ερωτηματικό για σήμερα θα είναι σύμφωνα με την εκτίμησή τους η Εμπορική, ενώ οι ίδιοι θεωρούν πως η UBS προειδοποιεί έμμεσα τους αρμόδιους για επίσπευση των διαδικασιών επίλυσης του ασφαλιστικού, αλλά και του προγράμματος αναδιάρθρωσης.

Από αυτήν την άποψη ενδιαφέρον παρουσιάζει σταθερά ο ΟΤΕ, όπου εμφανώς υπάρχουν εντολές αγοράς, αν και τις τελευταίες συνεδριάσεις έχει αναζωπυρωθεί η ζήτηση και για τη θυγατρική.

Στην περίπτωση που σήμερα διασπαστεί με αύξηση μάλιστα συναλλαγών η περιοχή στήριξης των 2.865, σύμφωνα με την εκτίμηση αναλυτών, θα υπάρξει ένταση προσφοράς και πωλήσεων με ό,τι αυτό μπορεί να προοιωνίζεται για τις επόμενες 2-3 συνεδριάσεις.

Από τεχνικής, πάντως και μόνο, πλευράς, σε επίπεδο FTSE-20 υπάρχει περιθώριο αντίδρασης, καθώς μία τέτοια κίνηση θα διευκόλυνε και όσους δραστηριοποιούνται τελευταία στην αγορά παραγώγων.

Σημείωση: Επειδή τις τελευταίες συνεδριάσεις πολλά ακούγονται και περισσότερα φημολογούνται γύρω από τη συμμετοχή βασικών μετόχων των εταιριών ΕΛΤΕΧ-Ακτωρ για μεταβίβαση, εκχώρηση, παραχώρηση μεριδίων, το euro2day.gr επικοινώνησε με τους ενδιαφερόμενους προς αποσαφήνιση των προθέσεών τους.

Η αρμόδια πηγή δηλώνει κατηγορηματικά πως αυτήν την περίοδο και για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη εξέταση των πιστοποιητικών– δηλαδή πως τον περίπου ενάμιση μήνα ο όμιλος θα έχει τέτοια δομή και σύνθεση που θα τον καθιστά ενεργό στη διεκδίκηση των έργων.

Όμως, μέχρι αργά χθες το βράδυ, ουδεμία τελεσίδικη αλλαγή, μεταβολή ή παραχώρηση είχε σημειωθεί για λογαριασμό των βασικών μετόχων των 2 εταιριών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v