Βασικά, με λένε Θανάση!

Πολλοί φίλοι ρωτάνε τι θα συμβεί με το χρηματιστήριο. Και τους βλέπω βαθύτατα απογοητευμένους όταν σηκώνω με αμηχανία τους ώμους. Διότι, βασικά, με λένε Θανάση! Αν μπορούσα να προβλέψω τι θα συμβεί στη Σοφοκλέους και στις άλλες αγορές, θα με έλεγαν κάπως αλλιώς. Αυτό που γνωρίζουμε, όμως, είναι ότι εδώ και τρεις ημέρες πέφτει ”άγριο χώσιμο”...

Βασικά, με λένε Θανάση!
Πολλοί φίλοι ρωτάνε τι θα συμβεί με το χρηματιστήριο. Και τους βλέπω βαθύτατα απογοητευμένους όταν σηκώνω με αμηχανία τους ώμους. Διότι, βασικά, με λένε Θανάση!

Αν μπορούσα να προβλέψω τι θα συμβεί στη Σοφοκλέους και στις άλλες αγορές, θα με έλεγαν κάπως αλλιώς. Αυτό που γνωρίζουμε, όμως, είναι ότι εδώ και τρεις ημέρες πέφτει ”άγριο χώσιμο”.

Όπως γνωρίζουμε, επίσης, ότι τα νήματα δεν κινούνται, πλέον, από το εσωτερικό της χώρας. Γι’ αυτό ας μην τολμήσουμε να κάνουμε προβλέψεις...

Η αγορά αυτή είναι αγορά για λίγους. Για λίγους και εκλεκτούς. Πουλάει ο Δημήτρης και αγοράζει ο Γιάννης. Πουλάει ο Γιάννης στον Κωνσταντίνο, ο Κωνσταντίνος στον Βασίλειο και ο Βασίλειος και πάλι στον Δημήτρη. Μία τέτοια αγορά, λοιπόν, είναι εύκολα ”χειραγωγούμενη” προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Εκ των πραγμάτων!

Για να σπάσει η αλυσίδα, θα πρέπει να συμβούν ένα από τα εξής πράγματα: Κάποιος περισσότερο πονηρός από τους άλλους να αποφασίσει να την ”κάνει με ελαφρά πηδηματάκια” ή να πάει κάτι άσχημα στις διεθνείς αγορές και να ανατρέψει πλήρως τα σχέδια των μεγάλων παικτών.

Διότι, οι μεγάλοι αφέντες της Σοφοκλέους είναι αυτή τη στιγμή οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές. Οι στρατηγικές χαράσσονται πλέον στο εξωτερικό και όχι στη στοά της Σοφοκλέους.

Μία τρίτη πιθανότητα είναι να αρχίσει να μπαίνει στην αγορά κόσμος και οι ξένοι θεσμικοί, οι οποίοι έχουν τα χαρτιά στα χέρια τους, να βρουν ευκαιρία να ”ξεφορτώσουν”.

Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει και γι’ αυτό την πιθανότητα αυτή δεν την αναφέρουμε στις περισσότερο πιθανές. Βλέπετε, ο κόσμος είναι είδος υπό εξαφάνιση σήμερα στη Σοφοκλέους, όπως και οι χελώνες καρέτα – καρέτα...

Αν πράγματι κάποιος μεγάλος παίκτης του εξωτερικού έχει αποφασίσει να πηδήξει πρώτος από το τρένο, είναι σαφές ότι θα οδηγηθούμε σε διόρθωση. Το πόσο μεγάλη θα είναι, θα εξαρτηθεί από τον βαθμό που η κίνηση αυτή θα βρει μιμητές.

Αν, όμως, πρόκειται απλώς και μόνο για ”εσωτερικές αναδιαρθρώσεις”, τότε η αγορά θα δοκιμάσει και πάλι σύντομα προς τις 3.000 μονάδες. Το τι ακριβώς συμβαίνει θα το μάθουμε στο τέλος, όπως συμβαίνει πάντα. Εκ του αποτελέσματος θα κρίνουμε...

Όλα αυτά δεν αναιρούν, βέβαια, μία άλλη μεγάλη αλήθεια. Ότι πολλά blue chips διαπραγματεύονται σε υψηλά επίπεδα τιμών. Αυτό, όμως, είναι διαπίστωση και όχι πρόβλεψη.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v