Ζητούνται ισορροπίες άνω των 2.900

Η προσπάθεια τεχνητής στήριξης ήταν αναποτελεσματική και αδόκιμη, καθώς δεν καταμετρήθηκαν τα ”υπόλοιπα” των πωλητών. Εάν αυτό συμβεί στη συνέχεια, δεν αποκλείεται να σταθεροποιηθεί και πάλι η τάση μετοχών, όπως των Εμπορικής, Εθνικής και Alpha, και πιθανότατα του FTSE-20 υψηλότερα των 1.600 μονάδων. Η συνεδρίαση πάντως θέλει προσοχή.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ρόλο ”ιδανικού αυτόχειρα” θα πρέπει να αναζητούν όσοι αρχικά επεδίωξαν ”τράβηγμα” της αγοράς.

Αυτό γιατί οι πωλήσεις που καταγράφηκαν στα πρώτα 15 λεπτά της συνεδρίασης μέχρι τα υψηλά των 1.918 μονάδων του FTSE-20 ήταν συγκριτικά ελάχιστες με αυτές που ακολούθησαν.

Είναι ενδεικτικό πως μετά τις 11:15 ”γύρισαν” με σημαντική πίεση χαμηλότερα η Εθνική, Alpha Bank, κυρίως όμως η Εμπορική.

Η αρχική αντίδραση όσων προσπάθησαν να... στηρίξουν τις πωλήσεις τους αποδείχθηκε αυτοεπιστρεφόμενη, καθώς στις 11:25 οι αγοραστές ”τραβήχτηκαν” μέχρι και 1,55% χαμηλότερα, στα 25,46 ευρώ για την Εθνική, κατά 1,45%, στα 25,50 της Alpha και μέχρι κατά 2,32% χαμηλότερα, στα 24,40 ευρώ της Εμπορικής.

Αρχικά επιχειρήθηκε η αντίδραση του FTSE-20, κυρίως μέσω της Cosmote, καθώς άνοιξε στο +1,8-2,2%, για να υποχωρήσει στις 11:25 στα 14,68 ευρώ, με τους αγοραστές όμως να εμφανίζονται ακόμη χαμηλότερα (στο +0,68%).

Πτωτική είναι η φορά και άλλων μετοχών του FTSE-20 (Intracom, Coca- Cola, KAE), ενώ ανθίστανται οι Eurobank, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Βιοχάλκο.

Αυτό που θα πρέπει να συμβεί στη συνέχεια είναι η απόσυρση των... εικονικών εντολών αγοράς σε υψηλότερα επίπεδα, προκειμένου να διαπιστωθεί η διάθεση των πωλητών.

Ήταν προφανές πως με βάση τη χθεσινή προσφορά υπήρχε ”ουρά” πωλήσεων, που λογικά θα έπρεπε να εκδηλωθεί στην αρχή και όχι μετά τα 15 πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.

Μέχρι στιγμής, πάντως, για τον FTSE-20 διαμορφώνεται τιμή έστω και οριακά πάνω από τις 1.600 μονάδες (-0,56%) και για το Γ.Δ. υψηλότερα των 2.900 μονάδων.

Με την προϋπόθεση πως στη συνέχεια θα αφεθεί η σχέση προσφοράς – ζήτησης να λειτουργήσει ελεύθερα και χωρίς τεχνητές στηρίξεις, θεωρούμε πιθανότερη την εξισορρόπηση της τάσης τουλάχιστον ορισμένων μετοχών του FTSE-20 και ενδεχομένως εξασθένιση των πιέσεων σε άλλους τίτλους, όπως π.χ. η Εμπορική, η Εθνική και η Alpha.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v