Η εξαφάνιση των δεινοσαύρων και οι τραπεζίτες...

Η εξαφάνιση των δεινοσαύρων είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα στην ιστορία αυτού του πλανήτη για το πώς μπορεί κάποιος ισχυρός να χαθεί από προσώπου γης. Η εξαφάνιση των τρομερών αυτών πλασμάτων έδωσε τη δυνατότητα να αναδειχθεί το ανθρώπινο γένος. Σε κάθε περίπτωση η ζωή βρίσκει πάντοτε διεξόδους. Αν αύριο εξαφανιστεί ο άνθρωπος, τη θέση του μπορεί να πάρουν οι μέλισσες!

Η εξαφάνιση των δεινοσαύρων και οι τραπεζίτες...
Η εξαφάνιση των δεινοσαύρων είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα στην ιστορία αυτού του πλανήτη για το πώς μπορεί κάποιος ισχυρός να χαθεί από προσώπου γης. Η εξαφάνιση των τρομερών αυτών πλασμάτων έδωσε τη δυνατότητα να αναδειχθεί το ανθρώπινο γένος.

Σε κάθε περίπτωση η ζωή βρίσκει πάντοτε διεξόδους. Αν αύριο εξαφανιστεί ο άνθρωπος, τη θέση του μπορεί να πάρουν οι μέλισσες!

Ποιοι είναι σήμερα οι... δεινόσαυροι της οικονομικής ζωής του τόπου; Οι τραπεζίτες! Δεν ξέρουμε πώς ήταν οι δεινόσαυροι στην εποχή τους, αλλά αν κρίνουμε από τους τραπεζίτες, θα πρέπει να ήταν φοβερά και τρομερά πλάσματα.

Ο θαυμασμός μας γι’ αυτά τα πλάσματα (τους δεινοσαύρους) έχει πιθανώς να κάνει με το γεγονός ότι έχουμε μάθει να θαυμάζουμε οποιονδήποτε κυρίαρχο σ’ αυτό τον κόσμο. Η κοινωνία μας είναι έτσι φτιαγμένη που να προστατεύει και να αναπαράγει το υπάρχον σύστημα αξιών.

Παραμένει ακόμη άγνωστο σε ποιο γεγονός οφείλουμε το ότι κατεβήκαμε από τα δέντρα και δεν αποτελούμε λεία για τους τυραννόσαυρους και άλλα εκλεκτά είδη.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η εξαφάνιση των δεινοσαύρων οφείλεται σ’ ένα τυχαίο γεγονός. Ας πούμε στην πτώση ενός γιγαντιαίου μετεωρίτη στον πλανήτη. Άλλοι, κρίνοντας τα πράγματα από μία οπτική γωνία περισσότερο κοινωνιολογική, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπήρξε θέμα εσφαλμένης διαχείρισης της δύναμης και της εξουσίας που είχαν αποκτήσει αυτά τα πλάσματα.

Ή ότι επρόκειτο για μία συμπαντική απόφαση, προκειμένου να διατηρηθούν οι ισορροπίες. Σαν να λέμε ότι η φύση δεν αρέσκεται στα φαινόμενα μονοκρατορίας που αμφισβητούν ευθέως τη δική της τάξη πραγμάτων και φροντίζει κατά καιρούς να επεμβαίνει για να επαναφέρει τα πράγματα σε ισορροπία.

Ας επιστρέψουμε, τώρα, στον μικρόκοσμο της Οικονομίας. Τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια; Οι τραπεζίτες έχουν αναδειχτεί σε κυρίαρχη τάξη και σε απόλυτους κυρίαρχους των πραγμάτων.

Πάντοτε είχαν δύναμη και εξουσία, αλλά αυτή έχει πολλαπλασιαστεί στη νιοστή τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Ο φόβος και ο τρόμος των κομμουνιστών ήταν στο παρελθόν οι πολυεθνικές.

Για μία ακόμη φορά έσφαλαν! Όπως και όταν περίμεναν ότι η επανάσταση των προλετάριων θα ξεκινούσε από την Αγγλία! Η οποιαδήποτε εταιρεία αυτού του πλανήτη, όσο μεγάλη και αν είναι, σε όσες χώρες και αν δραστηριοποιείται, είναι ένα τίποτα μπροστά στη δύναμη των τραπεζιτών.

Οι τραπεζίτες αποφασίζουν με τις πράξεις τους αν οι εταιρείες θα έχουν κέρδη ή ζημίες, αν θα υπάρξει ανάπτυξη στις οικονομίες ή όχι.

Η δύναμη που έχουν αποκτήσει οι χρηματομεσίτες είναι απίστευτη.

Στην ελληνική πραγματικότητα, για παράδειγμα: Αν οι τράπεζες κρίνουν αύριο ότι ένας κλάδος έχει υψηλή επικινδυνότητα, η απόφασή τους να περιορίσουν τη ρευστότητα προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να οδηγήσει εταιρείες ακόμη και στη χρεοκοπία.

Αυτοί είναι οι κανόνες του παιγνιδιού! Σύμφωνοι! Μόνο που η προσπάθεια του τραπεζικού συστήματος να περιφρουρήσει την υψηλή του κερδοφορία στη διάρκεια μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης οδηγεί σε ασφυξία όλους τους υπόλοιπους. Και το θέμα είναι ότι για να βγάζει κανείς κέρδη θα πρέπει να υπάρχει αγορά.

Καλό θα ήταν οι τραπεζίτες να ανέθεταν σε μία εταιρεία δημοσκοπήσεων μία έρευνα για να μάθουν τι πιστεύει γι’ αυτούς ο επιχειρηματικός κόσμος.

Μέσα από την ανωνυμία μιας τέτοιας έρευνας θα λέγονταν πράγματα που δεν ακούγονται σήμερα στις συναντήσεις που έχουν οι τραπεζίτες με τους επιχειρηματίες. Θα ήταν χρήσιμη μία τέτοια έρευνα. Για όλους μας...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v