Ενεργή η μόχλευση σε ”μικρά” και ”μεσαία”

Η ελαφρώς ανοδική... συσσώρευση στα υψηλά καθιστά ενεργότερη τη μόχλευση στα μεσαία και χαμηλότερα. Είναι προφανές πως μέρος της ρευστότητας θεσμικών επενδυτών, διαχειριστών και επιχειρηματιών έχει μετατεθεί στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου και συντηρείται μέχρι στιγμής η ”μόχλευση”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χαμηλών τόνων και συναλλαγών η μέχρι στιγμής διακύμανση μετοχών του FTSE-20 συμβάλλει στη συντήρηση της ανοδικής φοράς δεικτών όπως οι MID-40, SC-80.

Η ανοδική φορά του FTSE-20 (0,80%) επιτρέπει την ισχυρότερη αντίδραση του MID-40 κατά 1,1% και του SC-80 κατά 1,5%.

Ανάλογα θετική είναι και η ψυχολογία μεταξύ των ”παικτών”, με την αναλογία ανοδικών–πτωτικών να διαμορφώνεται στο περίπου 2,5 προς 1.

Από τον FTSE-20, με βάση τις μέχρι τώρα συναλλαγές, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση κατά 2,9% της ΕΛΤΕΧ, στα 4,26 ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αντίδραση της Cosmote στα 15,08 ευρώ.

Το ”παιχνίδι”, όμως, είναι άκρως πιο ενδιαφέρον στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Από τον κλάδο των κατασκευών, Αβαξ, Ακτωρ, Μηχανική, Τέρνα ενισχύονται μέχρι 3,5%, ενώ αυξημένη εμπορευσιμότητα σημειώνεται στις μετοχές των Attica Group, Μινωικές Γραμμές και Blue Star Ferries.

Για τον όμιλο της Εθνικής (υπερθερματίζει μετά τη Citigroup και η Credit Suisse) ξεχωρίζει σήμερα η αντίδραση μετοχών της Εθνικής Ακινήτων στα 4,70 ευρώ (με 1,3%), Εθνικής Ασφαλιστικής στα 5,02 ευρώ (2,2%), Αστήρ στα 6,02 ευρώ (2,38%).

Ανοδική διατηρείται η φορά για τις μετοχές της Μυτιληναίος στα 9,04 και Μέτκα στα 6,48 ευρώ, ανοδικά συνεχίζει στα 13,50 ευρώ το Αλουμίνιον της Ελλάδος, ενώ Chipita, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Ηρακλής, Αλουμύλ, Info Quest, Spider, Nίκας, Τεγόπουλος, Χατζηιωάννου και Φοίνιξ ξεχωρίζουν για τη μέχρι στιγμής αυξημένη συναλλακτικότητα.

Με την προϋπόθεση πως θα διατηρηθεί το κλίμα στον FTSE-20, θα πρέπει να αναμένεται ακόμη ενεργότερη δραστηριοποίηση των ενεργών παικτών, κυρίως στους MID-40, SC-80.

Είναι προφανές πως όσο διαρκεί η... συσσώρευση στον τραπεζικό κλάδο, θα επιχειρείται η υπεραπόδοση μετοχών στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου έχει τοποθετηθεί μέρος της ρευστότητας θεσμικών επενδυτών και διαχειριστών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v