Τι εστί συσσώρευση...

Ενενήντα εννέα φορές στις εκατό που ακούστηκε η λέξη συσσώρευση δεινά πολλά μας βρήκαν! Τι είναι αλήθεια ετούτο το πράγμα; Κατά τη χρηματιστηριακή έννοια πρόκειται για ένα φαινόμενο κατά το οποίο το... έξυπνο χρήμα αγοράζει στη διάρκεια μιας διόρθωσης των τιμών. Κατά άλλους πρόκειται για μία συνηθισμένη δικαιολογία που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες σε κάθε πτώση, επειδή δεν βρίσκουν κάτι πιο έξυπνο να πουν στους πελάτες τους...

Τι εστί συσσώρευση...
Ενενήντα εννέα φορές στις εκατό που ακούστηκε η λέξη συσσώρευση δεινά πολλά μας βρήκαν! Τι είναι αλήθεια ετούτο το πράγμα; Κατά τη χρηματιστηριακή έννοια πρόκειται για ένα φαινόμενο κατά το οποίο το... έξυπνο χρήμα αγοράζει στη διάρκεια μιας διόρθωσης των τιμών.

Κατά άλλους πρόκειται για μία συνηθισμένη δικαιολογία που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες σε κάθε πτώση, επειδή δεν βρίσκουν κάτι πιο έξυπνο να πουν στους πελάτες τους…

Το να τραβάμε γραμμές σ’ ένα διάγραμμα και να προσπαθούμε να εξηγήσουμε τον κόσμο μέσα απ’ ένα κομμάτι χαρτί είναι αξιέπαινo, πλην, όμως, μάταιo.

Αν κάποιος ανακάλυπτε τον μαθηματικό αυτόν τύπο που εξηγεί το μυστήριο της ζωής, θα έκανε τη μεγαλύτερη αποκάλυψη στην ιστορία της ανθρωπότητας. Μέχρι στιγμής, όμως, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί…

Το να προσπαθούμε, λοιπόν, να εξηγήσουμε την κάθε άνοδο ή πτώση με μεγαλοστομίες, είναι κάτι που κρύβει την αμάθειά μας. Τι πάει να πει συσσώρευση; Κάτι ανάλογο με εκείνο που είχε εκστομίσει από το ραδιόφωνο νεαρή δημοσιογράφος: ”Παρατηρείται έντονη πτώση, εν μέσω ανοδικών τάσεων”. Αριστούργημα!

Η εφεύρεση της ”συσσώρευσης” είναι το κάτι άλλο και ξεπερνάει σε φαντασία οποιαδήποτε άλλη. Πέφτει το χρηματιστήριο; Μην ανησυχείτε γι’ αυτό, σας διαβεβαιώνει ο χρηματιστής σας. Πρόκειται περί συσσώρευσης!

Καταρρέει η αγορά; Και πάλι περί συσσώρευσης πρόκειται και εσείς, σύμφωνα με τους επαΐοντες, θα πρέπει να περιμένετε πότε θα ξαναγυρίσει ο τροχός.

Ήταν καλοκαίρι του 1990. Μόλις είχαμε χάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 και ταυτόχρονα χάσαμε και τον μπούσουλα μετά από μία ανεκδιήγητη συνεδρίαση. Τέλος πάντων! Τότε, λοιπόν, όλοι μιλούσαν για συσσώρευση και συμβούλευαν τους επενδυτές να διατηρήσουν τις θέσεις και την ψυχραιμία τους.

Λίγες ημέρες αργότερα συναντήσαμε έναν από εκείνους που έδιναν μαθήματα επενδυτικής συμπεριφοράς στο χρηματιστηριακό γραφείο του Γραβάνη να παραδίδει χιλιάδες μετοχές της Εθνικής Ασφαλιστικής που είχε πουλήσει στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Έκτοτε, είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί έναντι όλων εκείνων που προσπαθούν να μας πείσουν ότι η πτώση δεν είναι πτώση, αλλά κάτι άλλο. Κάτι μαγικό και ανεξήγητο. Ας πούμε, μία καθώς πρέπει συσσώρευση...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v