Ισχυρή διόρθωση στις τράπεζες

Μεγάλο μέρος των ανοιχτών θέσεων, κυρίως όμως των σημαντικότατων υπεραξιών φαίνεται πως καλύπτονται από το τρέχον εύρος διόρθωσης του Γ.Δ. προς τις 2.920 μονάδες. Παραμένουν σε ανοδική φορά μετοχές εταιριών με υπόβαθρο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις συνεχίζεται η προσπάθεια ”εξαέρωσης” και αποθέρμανσης της αγοράς.

Ο Γ.Δ. με ελάχιστη μέχρι στιγμής τιμή στις 2.920,7 μονάδες παραμένει οριακά έστω υψηλότερα του βραχυπρόθεσμου σημείου αναφοράς των 2.925 μονάδων.

Με βάση τις μέχρι στιγμής συναλλαγές κυρίως σε ΟΤΕ και Εθνική δεν είναι εύκολο να σχηματιστεί ξεκάθαρη εικόνα για το υπόλοιπο των πωλήσεων και την εν δυνάμει ρευστοποίηση θέσεων, που διευκολύνουν και τους παίχτες της αγοράς Παραγώγων.

Συγκεκριμένα, στο ΧΠΑ η μέχρι στιγμής εικόνα εμφανίζεται μοιρασμένη, μέρος των ανοιχτών θέσεων καλύπτονται, αλλά ακόμη δεν διαμορφώνεται απόκλιση επαρκής για την εξαγωγή συμπερασμάτων για το εύρος της διόρθωσης.

Κατά πάσα πιθανότητα, μετά και τη λήξη της συνεδρίασης στην αγορά Παραγώγων θα φανεί με βάση την απόκλιση (discount ή premium) ποια θα είναι η επόμενη κίνηση στην αγορά.

Αναφερόμαστε πάντα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, που δικαιολογεί διόρθωση το πολύ μέχρι και τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Η σχέση ανοδικών – πτωτικών διαμορφώνεται στο περίπου 1 προς 1, παρά την υποχώρηση του FTSE-20 κατά 1,7% χαμηλότερα.

Επιβεβαιώνεται μάλιστα η εκτίμηση όσων υποστηρίζουν πως σε αυτήν τη φάση της αγοράς μετοχές εταιριών όπως το Αλουμίνιον της Ελλάδος, Μυτιληναίος, Μαίλλης, Τέρνα, θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, αλλά και Αθηνά, ακτοπλοϊκές, Θεμελιοδομή, ΟΛΘ, Κυριακίδης, Ρόκας και ορισμένων ακόμη θα επηρεάζονται λιγότερο από τις όποιες διακυμάνσεις μετοχών του FTSE-20.

Μέχρι το τέλος της συνεδρίασης θα πρέπει να παρακολουθούνται παράλληλα η διακύμανση του FTSE-20 και ειδικότερα – θα επιμείνουμε σε αυτό- στο ενδεχόμενο αντίδρασης των ΟΤΕ και Εθνικής.

Με βάση τα μέχρι στιγμής υπάρχοντα στοιχεία (14:50) για τον FTSE-20 διαμορφώνεται στο ΧΠΑ μικρή απόκλιση που ενδεχομένως να οδηγεί σε εξασθένιση των πωλήσεων, κυρίως σε ΟΤΕ και Εθνική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v