Ο Τύπος της Πέμπτης

Οι απώλειες των κοινοτικών πόρων, τα μέτρα της Τράπεζας της Ελλάδος για την πιστωτική επέκταση των νοικοκυριών, αλλά και το ενδεχόμενο να απελευθερωθούν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζουν τα πρωτοσέλιδα του Τύπου της Πέμπτης.

Ο Τύπος της Πέμπτης
Οι απώλειες των κοινοτικών πόρων, τα μέτρα της Τράπεζας της Ελλάδος για την πιστωτική επέκταση των νοικοκυριών, αλλά και το ενδεχόμενο να απελευθερωθούν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζουν τα πρωτοσέλιδα του Τύπου της Πέμπτης.

Κομισιόν: Τρεις πληγές στην ελληνική οικονομία καταγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την πορεία των οικονομιών των κρατών-μελών κατά τη διάρκεια του 2004, αναφέρει Το Βήμα που συμπληρώνει πως στην έκθεση που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα σχετικά με την Ελλάδα η Επιτροπή επισημαίνει ότι ύστερα από ενάμιση χρόνο προσαρμογής η χώρα μας έχει επιτύχει μικρή μόνο πρόοδο.

ΚΠΣ: Για καβγά μεταξύ των υπουργών οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ Αλογοσκούφη και Σουφλιά κάνει λόγο η Ημερησία που σημειώνει πως αντικείμενο του οποίου ήταν οι αδυναμίες απορρόφησης των κονδυλίων του Γ΄ ΚΠΣ, ενώ επισημαίνει πως η χώρα κινδυνεύει να χάσει 1 δισ. ευρώ.

Κόντρες μεταξύ Σουφλιά και Αλογοσκούφη δι’ αντιπροσώπων φέρνει η χαμηλή απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, τονίζουν Τα Νέα.

Σε αγώνα δρόμου πρέπει να επιδοθεί η κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια προκειμένου να περιορισθεί κατά το δυνατόν η περαιτέρω απώλεια Κοινοτικών Πόρων η οποία μέχρι στιγμής ανέρχεται σε 2 δις. ευρώ, αποκάλυψε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας Χρ. Φώλιας εκτιμώντας ότι για να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος πρέπει μέχρι το 2008 να απορροφώνται ετησίως 5,5 δισ. ευρώ επισημαίνει το Κέρδος.

Απώλειες κοινοτικών πόρων 2 δισ. ευρώ μετράει μέχρι σήμερα η Ελλάδα, ενώ επικρέμεται και ο κίνδυνος να χαθούν άμεσα άλλα 530 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των σοβαρών προβλημάτων στα δημόσια έργα αναφέρει η Καθημερινή.

Τράπεζα Ελλάδος: Ελαστικότερα του αναμενόμενου ήταν τελικώς τα μέτρα της Τράπεζας της Ελλάδος για την ανάσχεση των υψηλών ρυθμών πιστωτικής επέκτασης προς τα νοικοκυριά σημειώνει το Κέρδος.

Να δυσκολέψει τις χορηγήσεις των καταναλωτικών δανείων επιχειρεί η Τράπεζα της Ελλάδος με τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες τα οποία αυξάνουν τα ”αποθεματικά ασφαλείας” για τα συγκεκριμένα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται επισημαίνει η Καθημερινή.

Ναυτιλία: Το ενδεχόμενο να απελευθερωθούν οι ναύλοι της οικονομικής θέσης στις δρομολογιακές γραμμές όπου υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ, τουλάχιστον τριών εταιριών, εξετάζει το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας σημειώνει η Καθημερινή.

Ξενοδοχεία: Σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει η τουριστική βιομηχανία όπως προκύπτει από δηλώσεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Βασίλη Μιναϊδη στη Ναυτεμπορική όπου ανέφερε ότι ”υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που επιδεινώνεται”.

Eurobank: Στην αναχρηματοδότηση δανείου για εξαγορά του 65% του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών στη Βουλγαρία μεσολαβεί η Eurobank, σύμφωνα με την Ημερησία.

Τον έλεγχο της OMP Europe θυγατρικής της Intersonic, φαίνεται ότι ανέλαβε η EFG Eurobank, ενώ σε καθεστώς εκκαθάρισης αναμένεται να μπει η μητρική εταιρία επισημαίνει το Κέρδος.

ΟΤΕ: Οδό διαφυγής από την επίδικη – πλέον – απόφαση της ”δωρεάς” προς τους εθνικούς προμηθευτές αναζητεί πλέον η ηγεσία του ΟΤΕ, η οποία, αφού κώφευσε σε όλα τα μηνύματα, που στόχο είχαν τη διαφύλαξη του συμφέροντος του Οργανισμού και καρατόμησε ”αντικαθεστωτικούς”, τώρα θερίζει θύελλες.

Alpha Bank: Στην εξαγορά της Jubanka από την Alpha Bank αναφέρεται ο οικονομικός Τύπος της Πέμπτης.

ΟΛΠ: Παραιτήθηκε η διοίκηση του ΟΛΠ σημειώνει η Ημερησία σύμφωνα με την οποία αποχώρησαν ο κ. Γκόνης και 7 μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Marfin: Όλα τα κέρδη του 2004 θα διανείμει η Marfin αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο η οποία συμπληρώνει πως τα κέρδη εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 20 εκατ. ευρώ.

Μινωικές: Για φημολογία σύμφωνα με την οποία οι Μινωικές Γραμμές είναι στόχος εξαγοράς κάνει λόγο η Ημερησία που επισημαίνει πως ο R. Artiolli φέρεται να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις.

Ταχύτατες είναι πλέον οι εξελίξεις στην εγχώρια ακτοπλοϊα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της Εξπρές οι Μινωικές Γραμμές αλλάζουν διοίκηση με την πλευρά Artioli να αναλαμβάνει τα ηνία, ενώ την ίδια στιγμή οι ιδιώτες μέτοχοι τςη HFD πουλάνε τα πακέτα τους στο νέο ισχυρό μέτοχο. Επίσης η Εξπρές συμπληρώνει πως παραιτήθηκε ο γενικός διευθυντής των Μινωικών Γραμμών Π. Κασαπάκης και αναλαμβάνει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο κ. Μανιαδάκης ο οποίος είναι εκπρόσωπος στο Δ.Σ. του Artioli.

NovaBank: Στα σενάρια της επόμενης ημέρας για τη NovaBank αναφέρεται η Ημερησία που παραθέτει τα σχέδια των Πορτογάλων μετά την εξαγορά.

ΟΣΕ: Μεγάλα ερωτήματα προκαλεί η χθεσινή αποκάλυψη της ”Αυριανής” σχετικά με απευθείας ανάθεση που προωθεί ο ΟΣΕ και το υπουργείο μεταφορών στη SAIC-Siemens επισημαίνει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ κέρδη ετησίως για τη διετία 2005-2006 έχει ”κλειδώσει” το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σημειώνει η Καθημερινή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v