”Δίνουν σκυτάλη” οι τράπεζες;

Ενδεχόμενη φαίνεται η σταθεροποίηση του τραπεζικού δείκτη, κάτι που θα μπορούσε να διευκολύνει τις κινήσεις που προετοιμάζονται (στο παρασκήνιο και το προσκήνιο) σε άλλους κλάδους. Στοιχείο που διαφοροποιεί την πρόσφατη αντίδραση της αγοράς είναι η καταγραφή υψηλών για μετοχές υγιών εταιριών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το γεγονός ότι στη χθεσινή συνεδρίαση καταγράφηκε νέα υψηλή τιμή για μετοχές εταιριών με, αν μη τι άλλο, θεμελιώδη και ποιοτικά χαρακτηριστικά, αποτελεί για πολλούς τη δικαίωση της αγοράς.

Αποτελεί παράλληλα μήνυμα προς όσους -ευτυχώς ελάχιστους αυτή τη φορά- θέλγονται από τις ακραίες διακυμάνσεις μετοχών προβληματικών εταιριών της ακραίας περιφέρειας.

Το... παιχνιδάκι που διαδραματίζεται αυτές τις μέρες στο προβληματικό τμήμα της περιφέρειας αφορά ορισμένους επιχειρηματίες, κάποιους βασικούς μετόχους, 3-4 χρηματιστηριακές και τραπεζικούς κύκλους που έχουν εύλογο συμφέρον από την ”ανάσταση” των απαξιωμένων συμμετοχών τους.

Στην αγορά, ευτυχώς, έχει διαμορφωθεί ένα πιο υγιές τμήμα που κινείται, αντιδρά και προσφέρει κέρδη με γνώμονα κυρίως την οικονομική θέση των εισηγμένων.

Από τεχνικής πλευράς, για σήμερα – αύριο θα επιμείνουμε ότι προέχει η διασφάλιση της ”στήριξης” (με κατώτατη τιμή) των 2.925 μονάδων και δευτερευόντως η προσέγγιση των 3.000 μονάδων.

Οι κυοφορούμενες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο δεν δικαιολογούν τουλάχιστον για σήμερα – αύριο σημαντική ενίσχυση των μετοχών της Εθνικής, της Eurobank ή της Πειραιώς, κάτι που φαίνεται να οδηγεί σε σταθεροποίηση του κλαδικού δείκτη στο εύρος των 6.550– 6.585 μονάδων.

Διαφαίνονται, όμως, περιθώρια υπεραντίδρασης είτε για μετοχές της δεύτερης ταχύτητας του FTSE-20 (κυρίως Βιοχάλκο, ΕΛΤΕΧ) και τίτλων της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Σε ορισμένους μάλιστα κλάδους, με αιχμή αυτές τις μέρες την ακτοπλοΐα, δικαιολογούνται τόσο η αυξημένη εμπορευσιμότητα των ημερών όσο και η βελτίωση της αποτίμησης εισηγμένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v