Μπροστά τα ”μεσαία”

Με τον Γ.Δ. στα υψηλά τριών και πλέον ετών και την υψηλή κεφαλαιοποίηση σε φάση πρόσκαιρης συσσώρευσης, απομένει στην υγιή μεσαία κεφαλαιοποίηση να κερδίσει... πόντους, τόσο σε επίπεδο επενδυτικού ενδιαφέροντος και συναλλαγών όσο και σε αξιοπιστία.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ελλείψει ειδήσεων από το τραπεζικό μέτωπο, θα ήταν ευχής έργον να συντηρηθεί και σήμερα το επενδυτικό ενδιαφέρον στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Πάντως, η χθεσινή εικόνα που παρουσίασε το συγκεκριμένο τμήμα ήταν κάτι περισσότερο από ενθαρρυντική, καθώς η τεχνική συμπεριφορά αρκετών μετοχών προδιαθέτει για υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Από τον FTSE-20 ενδιαφέρον παρουσιάζει η μετοχή του ΟΠΑΠ, αλλά και της ΔΕΗ, λόγω της έκθεσης της CSFB που αναβαθμίζει στα 27 ευρώ την τιμή στόχο της επιχείρησης.

Από την ιδιαίτερα δραστήρια μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου είναι προφανές πως οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς επιδιώκουν τη διαμόρφωση προϋποθέσεων ”μόχλευσης”, ξεχωρίζουν εκ περιτροπής 10-15 μετοχές.

Σε αυτή τη φάση της αγοράς αναμένουμε με ενδιαφέρον την αντίδραση μετοχών όπως οι Ερμής, Εθνική Ασφαλιστική, Ηρακλής, μικρότερες τράπεζες, Μέτκα, Γερμανός, ΟΛΠ, Εθνική Χαρτοφυλακίου, Ελμέκ, Notos, Μπουτάρης και Αλουμύλ.

Σε επιμέρους τίτλους, φαίνεται πως η βελτίωση της αποτίμησης φέρνει εγγύτερα επιχειρηματικές ή χρηματιστηριακές κινήσεις.

Κάτι τέτοιο είναι πιθανότατο, με βάση τη κεφαλαιοποίησή της, να συμβαίνει στη μετοχή της Μέτκα, όπου ο όμιλος είναι λογικό να αναζητεί ενεργότερη συμμετοχική συνεργασία με ξένο ενεργειακό όμιλο.

Η περίπτωση του Μπουτάρη αναφέρεται για τον εξής απλούστατο υπολογιστικό λόγο: Στο σχήμα συμμετοχών πέρασε το 100% της θυγατρικής Μπουτάρης Οινοποιητική, μετά την αγορά του ποσοστού 25,97% από ομάδα θεσμικών με επικεφαλής την Global Finance.

Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε σε 9,16 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η συνολική κεφαλαιοποίηση δεν ξεπερνά τα 24 εκατ. ευρώ, η δε Μπουτάρης έχει συμμετοχές τόσο στο Μύθο και την Κύμη όσο και σε άλλες μικρότερες εταιρίες εκμετάλλευσης.

Για σήμερα θα ήταν ιδανική αρχικά η επιβεβαίωση της ανθεκτικότητας των 2.905 μονάδων και ει δυνατόν στη συνέχεια η κατ’ αρχάς αντίδραση προς τις 2.925 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v