Προς νέο υψηλό η Σοφοκλέους

Με ήπιο ρυθμό και επιλεκτικές κινήσεις συντηρείται προς νέα υψηλά ο Γενικός Δείκτης, ενώ ο Mid 40 υπεραποδίδει λόγω επιμέρους ”στοιχημάτων” στο χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, συγκεντρώνοντας ικανό μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος. ΕΛΤΕΧ, Motor Oil και Hyatt ξεχωρίζουν από τα blue chips.

τoυ Μιχαήλ Γελαντάλι

Μάχη εντυπώσεων, αλλά και ουσίας δίνεται πλέον εμφανώς μεταξύ των ισχυρών παιχτών της Σοφοκλέους.

Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης καταγράφεται η αντίδραση των μετοχών της Ελληνικής Τεχνοδομικής και του Ακτωρα στην επίσημα διακυρηχθείσα πρόταση του Λ. Μπόμπολα να εξετάσει σενάρια απεμπλοκής.

Οσον αφορά στην εισαγωγική παρατήρηση αναφερόμαστε στη διαφορετική προσέγγιση της αποτίμησης ορισμένων εισηγμένων, ενδεχομένως και κλάδων, όπως αυτή καταγράφεται μέσω της ανάλυσης χρηματιστηριακών του μεγέθους της Π&Κ ή της Εγνατίας Finance.

Η μεν πρώτη παραμένει σταθερά επιφυλακτική τις τελευταίες δύο εβδομάδες (δες σχετικά θέματα), τη στιγμή που η Εγνατία ετοιμάζεται για ανοδική αναθεώρηση της τιμής-στόχου για το Γ.Δ. (δες σχετικό θέμα).

Με βάση την εκτίμηση της Εγνατίας προβλέπεται για τις τραπεζικές μετοχές 8%-15% υψηλότερη τιμή-στόχος, ενώ για τους λοιπούς τίτλους του χαρτοφυλακίου της εκτιμά αντίδραση της τάξεως του 6%-8%.

Πράγματι, με βάση τη μέχρι στιγμής εικόνα της αγοράς, διαπιστώνονται 3 βασικά συμπεράσματα.

Το πρώτο αφορά στην ισχύ των εν δυνάμει αγοραστών, που ειδικά σήμερα απορρόφησαν την όποια προσφορά (λιγότερη των 15 εκατ. ευρώ), μέχρι τη χαμηλή τιμή των 2.880,5 μονάδων.

Σε επίπεδο δείκτη FTSE-20, η μικρή αυτή διόρθωση αντιστοιχεί προς τη χαμηλή τιμή των 1.615 μονάδων.

Το δεύτερο συμπέρασμα που προκύπτει αφορά στη δυναμική συγκεκριμένων μετοχών – σηματωρών, ειδικότερα για σήμερα της Eurobank, καθώς η προσφορά απορροφήθηκε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία προς τα 24,5 ευρώ, για να κινηθεί στη συνέχεια θετικά προς τα 25 ευρώ η μετοχή με αύξηση συναλλαγών (ζήτηση).

Το τρίτο ενδιαφέρον συμπέρασμα αφορά στην εμφανή πλέον επιλεκτική διάχυση του ενδιαφέροντος προς μετοχές εταιριών άλλων κατηγοριών και κεφαλαιοποίησης.

Δεν είναι τυχαίο πως σήμερα καταγράφηκε υψηλή τιμή με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές προς τα 10,36 ευρώ για τη Motor Oil, αντιδρούν ΕΛΤΕΧ, Ακτωρ, Αβαξ και ακόμη 2-3 μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου.

Παρατηρείται επίσης πως σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ουσία ακολουθεί το αποτέλεσμα.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Εθνικής Χαρτοφυλακίου (δες σχετικό θέμα), όπου η ενίσχυση μεγεθών και μερίσματος ενδυναμώνει το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Ζήτηση, όμως, εμφανίζεται για τη μετοχή της Μέτκα, προς τα 5,84 ευρώ (4,3%), με συναλλαγές σχεδόν διπλάσιες από ό,τι στο Μυτιληναίο, που διαμορφώνεται στα 7,78 ευρώ (2,7%).

Από την ίδια κατηγορία ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Γερμανός, όπου φαίνεται πως η προσφορά ξένου ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, ενώ θετική είναι η μέχρι στιγμής απόδοση των Folli Follie και ΚΑΕ.

Σταθερά ανοδική προς τα 10 ευρώ με υψηλή εμπορευσιμότητα παραμένει η τάση για τη μετοχή της Hyatt.

Ενδιαφέρον, όμως, με βάση τις μέχρι τώρα συναλλαγές, εμφανίζει η μετοχή της Notos Com προς τα 3,40 ευρώ, του ΔΟΛ προς τα 3,74 ευρώ, της Εθνικής Ακινήτων προς τα 4,36 ευρώ, των ΕΠΑΤΤ προς τα 3,02 ευρώ (σε παράλληλη κίνηση με Στρίντζη και Μινωικές Γραμμές).

Από τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει, λόγω αυξημένης εμπορευσιμότητας, η Ιντερτέκ (όπου η προσφορά θα πρέπει να προέρχεται από θεσμικό διαχειριστή), η Elmec Sport στα 1,73 ευρώ (4,22%), Ιnform Lykos στα 3,36 ευρώ (3,5%), Spider στα 1,67 ευρώ (4,5%), Αλουμύλ στα 2,53 ευρώ (3,3%), αλλά και Σαράντης, Καθημερινή, Μηχανική, Παντεχνική, Ρόκας, Sanyo και ορισμένες ακόμη.

Για το επόμενο της συνεδρίασης, μέχρι τις 15:30, θα ήταν χρήσιμο να διατηρηθεί σταθερά η φορά του Γ.Δ. υψηλότερα των 2.905 μονάδων, του FTSE-20 πάνω από τις 1.625 και να ενισχυθεί ενδεχομένως η ζήτηση σε Eurobank, Γερμανό, ΕΛΤΕΧ, Πειραιώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v