Ενδεχόμενες πιέσεις λόγω νέων μετοχών

Οι νέες μετοχές από την άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης ενδέχεται να δημιουργήσουν, βραχυπρόθεσμα, μικρή πίεση. Ωστόσο, η διάθεση των πωλητών θα είναι ενδεικτική των συνολικότερων διαθέσεών τους για την αγορά και των εκτιμήσεών τους για πιθανή συνέχιση της ανοδικής κίνησης, από την αυριανή συνεδρίαση, προς τις 2.950 μονάδες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το φαινόμενο της Σοφοκλέους.

Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες 2 εβδομάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο, που από την αρχή της χρονιάς εμφανίζεται με υπεραπόδοση έναντι των άλλων κύριων αναπτυγμένων χρηματιστηρίων.

Κατά μείζονα λόγο, η κατάσταση αυτή αποδίδεται στη σταθερά αυξανόμενη συμμετοχή των ξένων σε συγκεκριμένες μετοχές, με ρυθμό που παραπέμπει σε πληροφόρηση ή εγγυήσεις από πλευράς αρμοδίων, τις οποίες η ελληνική πλευρά των απλών επενδυτών εικάζει ή προσπαθεί να προεξοφλήσει.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η διακύμανση του Γ.Δ. διαμορφώθηκε σε εύρος περίπου 90 μονάδων (2.826,56 - 2.916,16), για να ”κλείσει” στις 2.904,14 μονάδες.

Παρατηρήθηκε επίσης πως για μία ακόμη εβδομάδα, στην αρχή της εκδηλώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των ρευστοποιήσεων, διόρθωσης, με παράλληλη κάλυψη ανοιχτών θέσεων και συναλλαγών στο όριο του Τ+3.

Από το μέσον της εβδομάδας οι αγοραστές επανέρχονται σταθερά οδηγώντας όλο και υψηλότερα το Γ.Δ.

Πρόκειται για όσους παρακολουθούν τεχνικά την αγορά, για μία μονότονα ανοδική πορεία χωρίς ουσιαστική διόρθωση, που έχει δρομολογηθεί από το τέλος Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου.

”Πού θα μας βγάλει;” διερωτώνται ακόμη και οι Έλληνες χρηματιστές, συνεργάτες των ξένων.

Κατά την εκτίμησή τους, οι ξένοι πελάτες τους φαίνεται όχι μόνο να προεξοφλούν, αλλά και κατά κάποιο τρόπο να ”εκβιάζουν” λύσεις σε επιμέρους θέματα που αφορούν την επένδυσή τους.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως με τέτοιες αποτιμήσεις, που έχουν διαμορφωθεί κυρίως χάρη στις αγορές των ξένων, ”εκβιάζεται” η επίσπευση κίνησης στον τραπεζικό κλάδο εντός του α΄ τριμήνου, όπου εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά και θα δικαιολογούν μία στρατηγικής σημασίας κίνηση.

Για σήμερα ενδιαφέρον αποκτά η συμπεριφορά συγκεκριμένων τίτλων, στο ενδεχόμενο άσκησης πιέσεων, λόγω της εν δυνάμει προσφοράς νέων μετοχών, που έχουν προκύψει από την άσκηση δικαιώματος προαίρεσης.

Θα φανεί μετά τα πρώτα 30-45 λεπτά σε ποιο βαθμό η προσφορά θα είναι ικανή να επηρεάσει τη βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά του τραπεζικού δείκτη, αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Λόγω των επιχειρηματικών εξελίξεων, πέρα των εταιριών που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται με το ζήτημα του βασικού μετόχου, εκτιμάται πως στο επίκεντρο θα βρεθούν μετοχές από τον κλάδο της ακτοπλοΐας, ενέργειας, κατασκευών και μεμονωμένες περιπτώσεις.

Με αυτήν την προσέγγιση και με βάση τις συναλλαγές της προηγούμενης εβδομάδας ενδιαφέρον παρουσιάζει η πορεία μετοχών όπως οι Hyatt, Καθημερινή, ΟΛΠ, Intralot, Spider, Mέτκα, Ελβάλ, Αλουμύλ, Εlmec Sport, Lavipharm, Νηρέας, Κορασίδης, Folli Follie, Πετζετάκις, Εθνική Ασφαλιστική, ΑΕΓΕΚ, Αθηνά και ορισμένες ακόμη.

Το ζητούμενο για αυτήν την εβδομάδα είναι κατ’ αρχήν η ισχυροποίηση ενός εύρους στήριξης γύρω από τις 2.865 - 2.880 μονάδες, προκειμένου να καταμετρηθούν οι δυνάμεις πωλητών–αγοραστών και ενδεχομένως στη συνέχεια να κινηθεί η αγορά προς τις 2.950 μονάδες, σε δεύτερη φάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v