Με φήμες και προσδοκίες προς τις 3.000

Φήμες για ανάμειξη εταιριών σε ενδεχόμενα deals, αλλά και συνεχιζόμενες τοποθετήσεις σε μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη απαοτελούν το καύσιμο με το οποίο η αγορά έχει βάλει πλώρη προς τις 3.000 μονάδες, κλείνοντας για δέκατη συνεχόμενη εβδομάδα με θετικό πρόσημο. Ως συνήθως τελευταία απομένει η... επιβεβαίωση. Τα πλήρη στατιστικά της εβδομάδας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το δεύτερο υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων μηνών, πάνω από τις 2.900 μονάδες, πραγματοποιήθηκε με αυξημένες συναλλαγές και με σημαντικό ποσοστό ανοιχτών τοποθετήσεων λόγω του έντονα κερδοσκοπικού χαρακτήρα των ημερών.

Η αγορά εμφανίστηκε για μία ακόμη εβδομάδα με δύο πρόσωπα, αυτό που μεσοπρόθεσμα στηρίζεται περισσότερο σε θεμελιώδη μεγέθη και λιγότερο σε φήμες, και το άλλο που κινείται κυρίως με αφορμή τα όσα ακούγονται πέριξ της αγοράς.

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες συνεδριάσεις με όλες ανεξαιρέτως τις μετοχές, άμεσα ή έμμεσα, λιγότερο ή περισσότερο εμπλεκόμενων εταιριών με το θέμα του ”βασικού μετόχου” αναδεικνύουν κυρίως την κερδοσκοπική και για αυτόν τον λόγο επικίνδυνη πλευρά της αγοράς.

Βεβαίως, για το σύνολο αυτών των μετοχών η ισορροπία θα αποκατασταθεί, καθώς πρόκειται για εταιρίες που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα απεμπλακούν από το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.

Το ζητούμενο όμως για τη συνέχεια είναι πως μόνο φήμες και προσδοκίες και βεβαίως οι υπερθετικές εκθέσεις των ξένων φίλων μας δίνουν... καπνό σε αυτή την άνοδο.

Η αγορά όμως, δηλαδή η ανοδική κίνηση σε αυτά τα επίπεδα, χρειάζεται και ειδήσεις, καθώς πέριξ των 2.900 μονάδων έχει προεξοφληθεί μεγάλο μέρος των σεναρίων που κυκλοφορούν.

Για μία ακόμη εβδομάδα οι φήμες, εξελίξεις και ενδεχομένως ειδήσεις από το μέτωπο του ασφαλιστικού των τραπεζών μπορεί να δημιουργήσουν τάση τόσο για τον κλαδικό δείκτη όσο και για τον FTSE 20. Όμως, είτε από το μέτωπο της Εμπορικής είτε από αυτό της Αγροτικής Τράπεζας χρειαζόμαστε πιο συγκεκριμένες κινήσεις που να δικαιολογούν την τρέχουσα αποτίμηση.

Μεταξύ των ενθαρρυντικών ενδείξεων, που συνηγορούν για συντήρηση της ανόδου με βάση τις 2.865 – 2.880 μονάδες προς την επόμενη ”αντίσταση”, είναι η διασπορά ρευστότητας προς μετοχές εταιριών και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Αυτήν την περίοδο πέραν του σκληρού πυρήνα των 5 – 8 βασικών επιλογών των ξένων δημιουργούνται προϋποθέσεις ”μόχλευσης” (σε διάρκεια εβδομάδας) για άλλες 30 – 35 μετοχές, που εναλλάσσονται κυκλικά από την αρχή του χρόνου.

Στην περίπτωση που υπάρξει είδηση - καταλύτης η ανοδική φορά θα ισχυροποιηθεί, θα προσελκύσει τζίρο και νέα κεφάλαια ικανά να οδηγήσουν τον γενικό δείκτη πέραν των 2.950 μονάδων.

Στην αντίθετη περίπτωση θα συνεχιστεί η συσσώρευση (σε επίπεδο γενικού δείκτη) γύρω από τις 2.865 – 2.905 μονάδες με τους παίκτες να επικεντρώνονται κυρίως σε βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις.

Εκ των πραγμάτων όμως η υπόθεση του ”βασικού μετόχου” οδηγεί αναγκαστικά σε άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί για συγκεκριμένες εταιρίες, κατά πάσα βεβαιότητα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Ο Γενικός Δείκτης τιμών τερμάτισε στις 2.904,14 μονάδες εμφανίζοντας άνοδο 0,56%, ενώ σε ό,τι αφορά τους αντιπροσωπευτικούς δείκτες μεγάλης, μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, ο FTSE/ASE 20 ενισχύθηκε 0,95%, ο FTSE/ASE Mid. 40 έκλεισε με κέρδη 0,96%, ενώ ο FTSE/ASE SmallCap 80 είχε οριακή μεταβολή -0,01%.

Στους υπόλοιπους κλάδους, ο δείκτης των Τραπεζών σημείωσε άνοδο 1,29%, ενώ αντίθετα οι Τηλεπικοινωνίες έκλεισαν με απώλειες -1,47%. Τα μεγαλύτερα κέρδη αποκόμισε ο δείκτης Μη Μεταλλικών Ορυκτών και Τσιμέντων με 5,49%, ενώ στον αντίποδα τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε ο δείκτης των Κατασκευών που υποχώρησε 2,36%.

Στους 10 κερδισμένους της ημέρας συγκαταλέγονται οι μετοχές των Εικόνα-Ήχος (ΚΟ) 68,0%, Ελλατέξ (ΚΑ) 64,7%, Ιντεάλ (ΚΟ) 50,0%, Προμότα 35,5%, Sex Form 33,3%, Φάνκο (ΚΟ) 24,3%, ΑΛΤΕ (ΚΟ) 23,1%, Ευρωσυμμετοχές (22,2%, Alfa Alfa Συμμετοχές 21,4% και Γκάλης (ΚΟ) 21,4%).

Στον αντίποδα, οι 10 μετοχές με την μεγαλύτερη πτώση ήταν εκείνες των Γ.Λεβεντάκης 15,5%, Microland Computers 13,0%, Ξυλεμπορία (Π) 12,5%, Βιοσώλ (ΠΟ) 12,5%, Αττικές Εκδόσεις (ΚΟ) 11,4%, Βογιατζόγλου Systems 10,8%, Πήγασος (ΚΟ) 10,8%, Eurodrip (ΚΟ) 9,2%, Ιντεάλ (ΠΟ) 9,1% και Τηλέτυπος 8,9%.

Αλλωστε, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ, η ”περίοδος που ξεκινά από την Δευτέρα και θα διαρκέσει έως το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να χαρακτηριστεί από διαφοροποιημένες αντιδράσεις και έντονη μεταβλητότητα μεταξύ των εταιριών που θα ικανοποιήσουν από τα αποτελέσματα, την κερδοφορία, τα μερίσματα και τον αριθμό των παρατηρήσεων των ορκωτών ελεγκτών και εκείνων που θα επιμείνουν σε ζημιές και θα πάρουν το δρόμο της επιτήρησης”.

Τεχνικά, προσθέτει ο Μ. Χατζηδάκης, ο Γενικός Δείκτης μετά την διόρθωση των 2.826 μονάδων και το κλείσιμο πάνω από τις 2.900 μονάδες έχει πλέον σαν στόχο το ψυχολογικό όριο των 3.000 μονάδων και το ουσιαστικό τεχνικό όριο των 3.090 μονάδων όπου εντοπίζεται μεσοχρόνια ανοδική γραμμή τάσης με κλίση που μεταβάλλεται κατά μία μονάδα για κάθε συνεδρίαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v