Μαμά, γερνάω!

Όταν ήμουνα μικρό παιδί ”έπαιζα” λιπάσματα, ΑΕΜΕΤ και τα λοιπά. Μεγαλώνοντας, όμως, κατάλαβα ότι έκανα λάθος. Διότι και η Εθνική και η Εμπορική και ο ΟΤΕ διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο για τον ίδιο ακριβώς λόγο! Για να κερδοσκοπούμε ασύστολα! Έπειτα από πολύ περίσκεψη, αποφάσισα να αποδείξω την ωριμότητά μου και να καταφύγω σε επενδυτικές λύσεις που συνάδουν με την αποδοχή της ηλικίας μου. Μάλαμα, κύριοι! Μάλαμα!

Μαμά, γερνάω!
Όταν ήμουνα μικρό παιδί ”έπαιζα” λιπάσματα, ΑΕΜΕΤ και τα λοιπά και τα λοιπά. Μεγαλώνοντας, όμως, κατάλαβα ότι έκανα λάθος. Διότι και η Εθνική και η Εμπορική και ο ΟΤΕ διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο για τον ίδιο ακριβώς λόγο!

Για να κερδοσκοπούμε ασύστολα! Έπειτα από πολύ περίσκεψη, αποφάσισα να αποδείξω την ωριμότητά μου και να καταφύγω σε επενδυτικές λύσεις που συνάδουν με την αποδοχή της ηλικίας μου. Μάλαμα, κύριοι! Μάλαμα!

Ο ψυχαναλυτής μου επιμένει ότι πρόκειται για μία κρίσιμη καμπή στη διάρκεια μιας μακράς εξαρτημένης σχέσης. Δεν είναι βέβαιος αν η τωρινή κατάσταση του γράφοντος αποτελεί μία ειλικρινή προσπάθεια να ξεφύγει από την ασθένεια της κερδοσκοπίας ή πρόκειται για ένα φωτεινό διάλειμμα που θα το ακολουθήσει μία ακόμη ”σκοτεινή” περίοδος”.

Φοβάται, δηλαδή, ότι συμβαίνει κάτι ανάλογο με τη δίαιτα. Ο ασθενής (δηλαδή ο χοντρός) κόβει για ένα διάστημα όλες εκείνες τις τροφές που τον έχουν οδηγήσει στο ΧΧΧ Large.

Ύστερα από δύο βδομάδες, όμως, κατάκοπος και συναισθηματικά συντετριμμένος εγκαταλείπει πλήρως τη δίαιτα και προσπαθεί να γευτεί ό,τι στερήθηκε στο διάστημα της δίαιτας.

Το παράδειγμα του ψυχαναλυτή το καταλαβαίνουμε πλήρως, αφού εδώ και μία δεκαετία ”παίζουμε” μεταξύ του Χ και του ΧΧΧ. Για τη μεταφορά του παραδείγματος στο επενδυτικό πεδίο, όμως, πρέπει να διατηρήσουμε τις επιφυλάξεις μας.

Με τα ερωτήματα αυτά έντονα αποτυπωμένα, επιχειρήσαμε ένα ρεπορτάζ σε παλιούς φίλους και γνωστούς. Αυτό που έκαιγε περισσότερο τον γράφοντα ήταν αν η αποδοχή των συντηρητικών απόψεων περί τα επενδυτικά ζητήματα είχε σχέση με μία ανάλογη τάση που λαμβάνουν οι άνθρωποι όταν μεγαλώνουν ή αν υπάρχουν σήμερα πράγματι στοιχεία τέτοια που να συνηγορούν στην υιοθέτηση μιας υπερσυντηρητικής πολιτικής σ’ αυτή τη δεδομένη χρονική περίοδο.

Η έκπληξή μας ήταν μεγάλη όταν διαπιστώσαμε ότι γνωστοί και επιτυχημένοι παίκτες της αγοράς είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με τις εξελίξεις.

Η έκπληξή μας έχει να κάνει με το ότι εμείς δεν υπήρξαμε ουδέποτε επιτυχημένοι παίκτες και απόδειξη γι’ αυτό είναι ο τρόπος με τον οποίο βγάζουμε τον επιούσιο.

Για πρώτη φορά, λοιπόν, οι θέσεις ενός αποτυχημένου επενδυτή, που εξακολουθεί να είναι γι’ αυτόν και μόνο τον λόγο ρεπόρτερ, και πετυχημένων επενδυτών, που γι’ αυτό τον λόγο έχουν πάψει να κάνουν οτιδήποτε άλλο στη ζωή τους, συμπίπτουν.

Θεωρούν ότι οι επενδύσεις στο χρηματιστήριο εμπεριέχουν αυξημένο ρίσκο αυτή την περίοδο και αναζητούν διέξοδο σε πολύτιμα μέταλλα, σε εμπορεύματα και εταιρικά ομόλογα.

Οι λόγοι που προβάλλονται είναι πολλοί: Το αίσθημα ανασφάλειας που δημιουργεί η επιθετική πολιτική του κ. Μπους, η ασταθής συμπεριφορά του δολαρίου, τα αμερικανικά ελλείμματα, η κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η προοπτική ανόδου των επιτοκίων, ο μελλοντικός ρόλος της Κίνας στις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ένας γνωστός επενδυτής, ”την εποχή αυτή αγοράζω μάλαμα”. Και συμπλήρωσε: ”Όταν οι παλιοί αγόραζαν χρυσό για κερδοσκοπία, έλεγαν ότι αγόραζαν χρυσό. Όταν αγόραζαν χρυσό για ασφάλεια, έλεγαν ότι αγοράζουν μάλαμα”...

Η αλήθεια είναι ότι το ρεπορτάζ ανακούφισε προσωρινά τον γράφοντα. Κι άλλοι άνθρωποι έχουν τις ίδιες ανησυχίες. Όταν όμως αρχίσαμε να αθροίζουμε τις ηλικίες των συνομιλητών μας, μας έπιασε και πάλι ένας πανικός. Μήπως γερνάμε;

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v