Νέο βήμα με διάχυση ενδιαφέροντος

Εδραιώνεται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση η πεποίθηση ότι η αγορά θα κινηθεί με περισσότερες δυνάμεις – μετοχές, σε αυτή τη φάση προς τις 3.000 μονάδες. Αγροτική και Εμπορική, λόγω του ασφαλιστικού παραμένουν στο προσκήνιο, ενώ συντηρείται το ενδιαφέρον σε ακτοπλοΐα, κατασκευές και μικρότερες τράπεζες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το θετικότερο αυτής της φάσης ανόδου δεν είναι τόσο η διακύμανση του Γ.Δ. όσο η σταδιακή και άκρως επιλεκτική διάχυση του ενδιαφέροντος.

Μία στροφή προς τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, με διάφορα και διαφορετικά κριτήρια, ανάλογα του βαθμού επικινδυνότητας που χαρακτηρίζει την κάθε μετοχή και εταιρία, το αποτέλεσμα, όμως, είναι πλέον εμφανές και ενθαρρυντικό για τη συνέχεια.

Το σημαντικό είναι πως έστω και δειλά, έστω και με καθημερινό κόπο επιστρέφουν κάποιοι, λίγοι προς το παρόν στην αγορά και επιλέγουν κάποιες μετοχές.

Απαραίτητη και ικανή συνθήκη αυτής της διαδικασίας είναι η ασφάλεια που φαίνεται ότι δημιουργούν, έστω και με την υπερτιμημένη τους πορεία, οι μετοχές του FTSE-20.

Οι εξελίξεις από το μέτωπο της Αγροτικής και ενδεχομένως της Εμπορικής στη συνέχεια, κρατούν υψηλά συναλλαγές, ενδιαφέρον και απόδοση για αυτές τις δύο μετοχές.

Από αυτούς του δύο τραπεζικούς ομίλους, είναι προφανές ότι ξεκινάει η κατά περίπτωση επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος.

Η μετοχή της Εμπορικής διαμορφώνεται πλέον προς τα 26,44 ευρώ, ενώ θετικά κινούνται και οι υπόλοιπες τέσσερις ισχυρές, καθώς με αγοραστές διαμορφώνεται πλέον υψηλότερα η τιμή (στα 14,56 ευρώ) και της Πειραιώς.

Ενδιαφέρον εξακολουθούν να παρουσιάζουν επιμέρους κινήσεις σε κλάδους με έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα (μικρές τράπεζες, κατασκευές, ακτοπλοΐα), τη στιγμή που η ενίσχυση της εμπορευσιμότητας τίτλων, κυρίως του SC-80 φέρνει στο προσκήνιο και αυτή την εβδομάδα εισηγμένων.

Μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, καθώς φαίνεται ότι εξασφαλίζεται η στήριξη των 2.925 μονάδων, θα ήταν χρήσιμη η επαναπροσέγγιση των 2.960 μονάδων με σταδιακή ενίσχυση των συναλλαγών, κυρίως για μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v