”Τούρμπο” η Σοφοκλέους

Με την καταγραφή νέας υψηλής τιμής προς τις 2.950 μονάδες αντιδρά συνολικότερα η αγορά, με αιχμή τη 2η κατηγορία της υψηλής κεφαλαιοποίησης και πλήθος μικρομεσαίων μετοχών να ακολουθούν. Το φαινόμενο Σοφοκλέους καλά κρατεί. Ξεχωρίζουν ΕΛΤΕΧ, Ιntracom και ΔΕΗ. Κινητικότητα στην ακτοπλοΐα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στον αφρό περνά όσο ενισχύεται ο Γ.Δ., η επιλεγμένη μεσαία – μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Είναι ενδεικτικό πως ο SC-80 υπεραποδίδει (1,35%) έναντι του Γ.Δ. (1,21%), τη στιγμή που δείκτης υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας κερδίζει περίπου 2,8%.

Αυτή η εικόνα διαμορφώνεται μέσω της κατακόρυφης αύξησης συναλλαγών και εμπορευσιμότητας μετοχών όπως οι Φουρλής, Εlmec Sport, Jumbo, Spider, ΑΕΓΕΚ, Αθηνά, ΑΛΤΕ, Βιοτέρ, ΕΥΑΘ, Κυριακίδης, Γιαννούσης, Νίκας, Τεγόπουλος, Φοίνιξ, αλλά και τίτλων με χρηματιστηριακή τιμή χαμηλότερη των 50 λεπτών.

Είναι εμφανές πως με την υψηλή κεφαλαιοποίηση σε διαδικασία συσσώρευσης –νέων οριακών υψηλότερων τιμών– δίνεται χώρος στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση να διαφοροποιήσει. Με την προϋπόθεση πως το κλίμα αυτό στον FTSE-20 θα διατηρηθεί, θεωρείται πιθανή η συνέχιση της υπεραντίδρασης των μικρομεσαίων προς υψηλότερες τιμές.

Το ενθαρρυντικό είναι πως από τον FTSE-20 αντιδρά σήμερα η δεύτερη ταχύτητα αυτής της κατηγορίας, με αιχμή τις Cosmote (2,1%), Intracom (3.8%), Ελληνική Τεχνοδομική (3,2%), ΔΕΗ (3%), Hyatt (1,63%) και Coca-Cola (1,4%).

Επιπρόσθετα θα πρέπει να προσεχθεί η ”μόχλευση” που επικρατεί στην ακτοπλοΐα, στις κατασκευές και σε μικρότερες τράπεζες.

Όπως όλα δείχνουν, ο κλάδος βρίσκεται σε αναμονή ανακοίνωσης ειδήσεων που αφορούν στο δεύτερο γύρο συγκέντρωσης μεταξύ των ισχυρών του κλάδου.

Με συναλλαγές περισσότερες των 850.000 τεμαχίων, η μετοχή της Attica Group ενισχύεται κατά 3,02% στα 3.08 ευρώ (υψηλή τιμή ημέρας στα 3,14 ευρώ), των Μινωικών Γραμμών ενισχύεται κατά 2,6% στα 2,39 ευρώ (υψηλή τιμή ημέρας 2,42 ευρώ), της δε Blue Star κατά 2,25% στα 0,91 ευρώ (υψηλή τιμή ημέρας 0,97 ευρώ).

Σε έναν άλλον κλάδο, όπου παρά την απουσία ειδήσεων φαίνεται πως σε χαμηλό επίπεδο έχουν ήδη δρομολογηθεί εξελίξεις, δηλαδή αυτόν των μικρότερων τραπεζών, η εκτίμηση αυτή ενισχύεται από τη νέα άνοδο της Γενικής στα 10,58 ευρώ (υψηλή τιμή ημέρας 10,7 ευρώ) και της Αττικής στα 5,32 ευρώ (υψηλή τιμή ημέρας 5,36 ευρώ).

Αντιθέτως, διορθώνει προς τα 3,44 ευρώ η μετοχή της Εγνατίας.

Με τη σχέση ανοδικών – πτωτικών να διαμορφώνεται στο περίπου 2 προς 1, διαπιστώνεται πως για αρκετές μετοχές, βασικές επιλογές ισχυρότατων παικτών της αγοράς μας, σημειώνεται κατακόρυφη αύξηση συναλλαγών και τιμής.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση των Chipita, Folli Follie, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά (για 2η κατά σειρά συνεδρίαση με αυξημένες συναλλαγές), Άκτωρ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Hyatt, αλλά και Ασπίς Στεγαστική, ΑΕΓΕΚ, Εlemc Sport, Φουρλής, Χατζηιωάννου, Μηχανική και ορισμένων ακόμη εταιριών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v