Κινέζικες πεταλούδες και Σοφοκλέους

Όταν μια πεταλούδα πετάει στην Κίνα, μπορεί να συμβούν διάφορα. Μεταξύ αυτών των διαφόρων είναι να ανεβαίνουν και οι τιμές των ελληνικών μετοχών. Μπορεί να είναι ακριβές, μπορεί να γίνονται συναλλαγές μόνο μεταξύ δύο – τριών φίλων και συγγενών, αλλά η ουσία είναι ότι ανεβαίνουν. Αν για κάτι, όμως, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι είναι για πόσο ακόμη θα πετάει η πεταλούδα στη μακρινή την Κίνα...

Κινέζικες πεταλούδες και Σοφοκλέους
Όταν μια πεταλούδα πετάει στην Κίνα, μπορεί να συμβούν διάφορα. Μεταξύ αυτών των διαφόρων είναι να ανεβαίνουν και οι τιμές των ελληνικών μετοχών.

Μπορεί να είναι ακριβές, μπορεί να γίνονται συναλλαγές μόνο μεταξύ δύο – τριών φίλων και συγγενών, αλλά η ουσία είναι ότι ανεβαίνουν. Και το αστείο της υπόθεσης είναι ότι μπορεί να ανέβουν κι άλλο.

Αν για κάτι, όμως, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι είναι για πόσο ακόμη θα πετάει η πεταλούδα στη μακρινή την Κίνα...

Τι σχέση έχει η πεταλούδα που πετάει στη μακρινή την Κίνα με την άνοδο των μετοχών στη Σοφοκλέους; Όση σχέση έχουν με την πραγματικότητα οι βαθυστόχαστες αναλύσεις που προσπαθούν να μας πείσουν για τις άριστες προοπτικές των ελληνικών εταιριών. Με άλλα λόγια; Αρλούμπες!

Τα πράγματα είναι απλά, θα τα πούμε για άλλη μία φορά και ας γινόμαστε βαρετοί: Υπάρχει χρήμα που περισσεύει στο εξωτερικό και αναζητά αποδόσεις.

Το χρήμα αυτό γυρίζει γύρω γύρω και δημιουργεί κερδοσκοπικές φούσκες. Όχι μόνο στα χρηματιστήρια, αλλά και στα εμπορεύματα. Όσο τα επιτόκια παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα οι υπερβολές θα διαδέχονται η μία την άλλη. Μέχρις εδώ τα πράγματα έχουν καλώς. Το πρόβλημα αρχίζει να δημιουργείται από το αν και μετά.

Στο σημείο, βέβαια, αυτό κάποιοι θα ισχυριστούν το εξής: ”Τι μας λες, ρε φίλε. Τι μας νοιάζει εμάς για το αύριο; Μπορεί να πάει η Σοφοκλέους 200 – 300 μονάδες πάνω και να κερδίσουμε; Τι θα γίνει στη συνέχεια είναι ένα θέμα που δεν μας απασχολεί”.

Έχουν δίκιο. Όταν κάποιος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις τυχόν κερδοσκοπικές ευκαιρίες που θα του παρουσιαστούν, δεν μετράει τα πράγματα με βάση το καλό της πατρίδος και του έθνους, αλλά της τσέπης του.

Αρκεί, φυσικά, να γνωρίζει τους κινδύνους που αναλαμβάνει. Για να μη γυρίσει έπειτα και ζητάει τα ρέστα. Για να μην του φταίει η κυβέρνηση, οι επιχειρηματίες, οι χρηματιστές και ο σκύλος που θα περνάει εκείνη την ώρα από μπροστά του.

Ναι! Μπορεί να ανέβουν κι άλλο οι τιμές των μετοχών. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί στην περίπτωση εκείνη που ο Γιάννης πουλάει στον Δημήτρη και ο Δημήτρης στον Γιάννη, κάθε μέρα και σε υψηλότερη τιμή ο ένας στον άλλον, δίχως να παρεμβαίνει κάποιος τρίτος στη συναλλαγή τους.

Αυτά είναι γνωστά πράγματα, δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχει και μία άλλη διάσταση που έχει να κάνει με την πραγματική οικονομία.

Μας ενδιαφέρει τι συμβαίνει σ’ αυτό το πεδίο και δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε την έλλειψη αντιστοιχίας μεταξύ αυτών που συμβαίνουν στην πραγματική οικονομία και στη χρηματιστηριακή αγορά.

Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα να μιλάμε για μία χρηματιστηριακή αγορά που ανεβαίνει μέσα σ’ ένα υγιές οικονομικό περιβάλλον, από αυτό που συμβαίνει σήμερα. Διότι αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι μία τρέλα και οι τρέλες αργά ή γρήγορα αποκαλύπτονται.

Επί του πρακτέου: Εφόσον το επιθυμείτε και έχετε πλήρη επίγνωση των κινδύνων, κερδοσκοπήστε. Κερδοσκοπήστε ασύστολα. Αλλά, μην έχετε εμπιστοσύνη σε μια αγορά που κρέμεται από μία κλωστή. Έχετε το δάκτυλο στη σκανδάλη...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v