Διορθωτικές διαθέσεις

Αναμενόμενη όσο και επιβεβλημένη η διόρθωση βασικών μετοχών του FTSE-20, δεν στέκεται μέχρι στιγμής εμπόδιο στην ανοδική κίνηση μετοχών εταιριών όπου δικαιολογούνται καλύτερες αποτιμήσεις. Παραμένουν στο προσκήνιο κατασκευές - κλωστές, στις τράπεζες οι μεγαλύτερες πιέσεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η υποχώρηση του Γ.Δ. χαμηλότερα των 2.905 μονάδων ενδέχεται να επιταχύνει τη ρευστοποίηση θέσεων σε ορισμένες μετοχές, κυρίως της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης και λιγότερο του FTSE-20.

Εάν υποθέσουμε πως σημαντικό μέρος αυτών των τοποθετήσεων πραγματοποιείται ”ανοιχτά” και καλύπτεται στο περιθώριο που ορίζεται, δεν αποκλείεται να ενταθεί η πίεση σε επιμέρους τίτλους με υψηλή απόδοση (από τη συνεδρίαση της Παρασκευής - Δευτέρας).

Από τη μέχρι στιγμής πορεία μετοχών του FTSE-20 φαίνεται πως εξαρχής οι ισχυροί παίκτες επιδίωκαν να πετύχουν δύο πράγματα.

Το ένα αφορούσε στην κάλυψη του περιθωρίου θετικής απόκλισης (premium) που εμφανίζεται για τα Συμβόλαια του FTSE-20 και το δεύτερον στο να ”αποθερμάνουν” το κλίμα σε ορισμένες κατηγορίες της αγοράς.

Δεν είναι τυχαίο πως από την πρώτη κιόλας εντολή που δόθηκε σε συγκεκριμένες μετοχές του FTSE-20 (OTE, Εθνική, ΔΕΗ) διαμορφώθηκε επίπεδο μέχρι και 1,2% χαμηλότερο από τη χθεσινή τιμή.

Παράλληλα, επιτυγχάνεται η διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών ικανών να προσελκύσουν ακόμη μεγαλύτερη ρευστότητα – ζήτηση ώστε να οδηγήσουν τον Γ.Δ. στη συνέχεια προς τις 3.000 μονάδες.

Εξαρχής είχε σημειωθεί πως αυτό που για σήμερα - αύριο προείχε ήταν κυρίως η διασφάλιση της ”στήριξης” των 2.925 μονάδων και όχι η συνέχεια της ανόδου.

Βέβαια, η μέχρι στιγμής διόρθωση του FTSE-20 δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά κλάδους και μετοχές, όπου όντως υπάρχει υπόβαθρο και προϋποθέσεις για συνέχιση της επίδρασης.

Από τον MID-40 διαπιστώνεται στις Άκτωρ, ΕΠΑΤΤ, Ιατρικό Αθηνών, Μαΐλλης, Τέρνα, Τηλέτυπος και από τον SC-80 για Elmec Sport, Newsphone, Spider, Lavipharm, Αθηνά, Ατέρμων, ΑΝΕΚ, Ασπίς Στεγαστική, Βιοτέρ, Στρίντζη, Κυριακίδη, Θεμελιοδομή, Μινωικές Γραμμές, ΟΛΘ, Τεγόπουλο, Χατζηιωάννου και ορισμένες ακόμη.

Αυτό ενισχύει την αξιοπιστία της αγοράς, κυρίως, όμως, ενισχύει τη διατηρησιμότητα των προσπαθειών που καταβάλλονται, κυρίως σε επιχειρηματικό επίπεδο, προκειμένου να μεταστραφεί η μέχρι πρότινος αρνητική εικόνα αρκετών αδικαιολόγητα απαξιωμένων εισηγμένων.

Για τη συνέχεια θα ήταν επιθυμητή η αντίδραση του Γ.Δ. προς τις 2.955 μονάδες, με την προϋπόθεση πως θα απορροφηθεί η προσφορά που εκδηλώνεται για την Εθνική μέχρι τα 25,86 ευρώ και στον ΟΤΕ μέχρι τα 13,68 ευρώ.

Σημείωση: Για τον παρατηρητικό φίλο μας που αναφέρεται στο επίπεδο του κλαδικού δείκτη των 6.550-6.585 μονάδων, σημειώνεται πως πρόκειται για τον τραπεζικό δείκτη, όπου μέχρι στιγμής πραγματοποιείται διακύμανση από την υψηλή τιμή των 6.553,21 μέχρι τη χαμηλή των 6.518,61 μονάδων, με τιμή ανοίγματος στις 6.545,6 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v