Τραπεζικές πιέσεις

Θέλουν τον FTSE-20 χαμηλότερα. Το μέχρι ποιου σημείου, θα μας το δείξουν αυτοί που έχουν τη δυνατότητα και το ειδικό βάρος να ρυθμίζουν καθημερινά την τάση. Σημαντική η υποχώρηση των Eurobank, Εθνικής και Alpha. Στο 1 προς 1 η αναλογία ανοδικών – πτωτικών, με επιμέρους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης να ξεχωρίζουν και σήμερα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αυτό που διαπιστώθηκε χθες, πρωτευόντως ως με τις Εθνική, Alpha και δευτερευόντως με την Πειραιώς, επιβεβαιώνεται σήμερα με τη Eurobank.

Και στις δύο συνεδριάσεις, με λίγες συναλλαγές – προσφορές, διαμορφώνεται σχεδόν από την πρώτη εντολή της συνεδρίασης αρνητική τιμή που διευρύνεται στη συνέχεια, προδιαθέτοντας ανάλογα τους επαγγελματίες της αγοράς.

Η κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί ο FTSE-20 δίνεται προφανώς μέσω των δεικτοβαρών μετοχών, καθώς στον τίτλο της Eurobank με συναλλαγές λιγότερες των 70.000 τεμαχίων (στις 11:35) οι απώλειες έφταναν το 1,9%, η δε τιμή διαμορφωνόταν στα 24,92 ευρώ, με ανάλογα περιορισμένη προσφορά – συναλλαγές, υποχωρεί κατά 1,15% η Εθνική και με ακόμη χαμηλότερο τζίρο η Πειραιώς.

Είναι ενδεικτικό πως την ίδια ώρα (11:40) οι συναλλαγές στην Alpha δεν ξεπερνούσαν τις 17.587 τεμάχια.

Φαίνεται, με βάση αυτές τις ενδείξεις, πως για τον FTSE-20 υπάρχει περιθώριο διόρθωσης ίσως και χαμηλότερα των 1.620 μονάδων, ενδεχόμενο που θα μπορούσε να πιέσει και το Γ.Δ. προς τη χθεσινή ελάχιστη τιμή.

Διαπιστώνεται, όμως, ότι αυτή η προσπάθεια αποθέρμανσης πραγματοποιείται μεθοδικά και συντονισμένα από τους ίδιους τους ισχυρούς παίκτες της Σοφοκλέους.

Μέχρι στιγμής η σχέση ανοδικών – πτωτικών διαμορφώνεται στο 1 προς 1, με τις μετοχές ακτοπλοϊκών εταιριών να παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αλλά και επιμέρους τίτλους να συνεχίζουν ανοδικά.

Είναι χαρακτηριστική όσο και ενδεικτική η περίπτωση των ΚΑΕ (σταθερά το τελευταίο 15θήμερο κερδίζει έδαφος), Αλουμίνιον της Ελλάδος, Μυτιληναίος – Μέτκα, ΟΛΠ, Intralot, ενώ από τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν Νίκας (+5,04% με 105.000 τεμάχια), Ρόκας (σε νέα υψηλή τιμή) και ΟΛΘ (στα 8 ευρώ).

Για τη συνέχεια η τάση θα εξαρτηθεί βεβαίως από τη συμπεριφορά δεικτοβαρών μετοχών (ειδικά για σήμερα πρωτευόντως της Eurobank και δευτερευόντως της Εθνικής) και την ενδεχόμενη περαιτέρω διόρθωση του Γ.Δ. προς τις 2.925 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v