ΧΑ: Τρεις συν ένας καταλύτες

Η αύξηση των συναλλαγών, η αίσθηση πως η διόρθωση στα blue chips είναι ελεγχόμενη και η διάχυση του ενδιαφέροντος σε μετοχές του Mid 40 και του Small Cap 80 συνιστούν 3 θετικούς λόγους για την περαιτέρω πορεία της αγοράς προς τις 3.000 μονάδες. Ερωτηματικό παραμένει η συμπεριφορά των ξένων ως πωλητές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τρεις λόγοι συντρέχουν για τη συνέχιση του ανοδικού σερί και ένας δημιουργεί επιφυλάξεις για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Καταρχήν, η αύξηση των συναλλαγών για μία ακόμα εβδομάδα επιβεβαιώνει την ενεργοποίηση περισσότερο των Ελλήνων διαχειριστών και επενδυτών, κάτι που δεν συνέβαινε προηγουμένως.

Επίσης, η αίσθηση πως η διόρθωση σε μετοχές του FTSE 20, ειδικότερα τραπεζικές, ελέγχεται, φαίνεται να αποτελεί εχέγγυο για τη συνέχεια.

Τέλος, διάχυση του ενδιαφέροντος προς μετοχές εταιριών μεσαίας και λιγότερο χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης αποτελεί ένα επιπλέον διαφοροποιό στοιχείο, που συντηρεί την τάση σε ανοδική φορά.

Δεν είναι τυχαίο πως στην εβδομάδα για τον FTSE/ASE Mid. 40 σημειώθηκε απόδοση 4,86%, τον Small Cap 80 7,21%, έναντι 0,25% του ASE 20.

Η παράμετρος που μας καθιστά λίγο επιφυλακτικούς για την βραχυπρόθεσμη τάση αφορά στη στάση των ξένων, οι οποίοι αποδεδειγμένα από την αρχή του χρόνου, μειώνουν ελαφρώς την θέση τους σε μετοχές του FTSE 20.

Επειδή όμως οι πωλήσεις αυτές (υπολογίζονται στα περίπου 300 εκατ. ευρώ) κρίνονται αμελητέες για τα μεγέθη τους και δεν μεταβάλουν το στρατηγικό τους σχεδιασμό στην ελληνική αγορά, δεν φαίνεται να ανησυχούν τους Έλληνες διαχειριστές – συνεργάτες τους, που τις τελευταίες συνεδριάσεις έχουν λάβει τη σκυτάλη από τους ξένους.

Από τεχνικής πλευράς εάν το κλίμα στις διεθνείς αγορές βελτιωθεί φαίνεται πως με βάση τις αυξημένες συναλλαγές είναι εφικτή η προσέγγιση των 3.000 μονάδων.

Ποιο είναι όμως το ζητούμενο για τους επενδυτές; Η άνοδος του Γενικού Δείκτη ή η περαιτέρω βελτίωση της αποτίμησης εταιριών. Πόσο μάλλον όταν σε ορισμένες περιπτώσεις δικαιολογείται με βάση τα θεμελιώδη ή τις δρομολογημένες εξελίξεις περαιτέρω ενίσχυση της τιμής συγκεκριμένων μετοχών.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση μετοχών ακτοπλοϊκών εταιριών, εισηγμένων με θεμελιώδη και συνέργιες όπως συμβαίνει στην περίπτωση των Μυτιληναίου, Marfin Group, Ιντερτέκ, ΟΛΘ, Hitech, Εθνικής Ασφαλιστικής, Ιατρικού Αθηνών, Τράπεζας Κύπρου, Μαϊλλη, Τέρνα, Ελληνικής Τεχνοδομικής και αρκετών – ευτυχώς – μετοχών αυτής της κατηγορίας.

Είναι προφανές πως στην αγορά ενεργοποιούνται μέχρι στιγμής μόνον η πρώτη και δεύτερη ομάδα επενδυτών, που πρακτικά σημαίνει ότι η άνοδος που έχει ξεκινήσει από πέρυσι τον Απρίλιο αφορά ακόμη τους επαγγελματίες και όσους παραμένουν ενεργοί τα τελευταία χρόνια.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με εβδομαδιαία κέρδη 1,72%, στις 2.954 μονάδες, ενώ τα βαριά χαρτιά κέρδισαν 0,25%, η μεσαία κεφαλαιοποίηση 4,86% και ο Small Cap 80 ενισχύθηκε 7,21%.

Ο Τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 1,32%, ο κλάδος της Παράλληλης ενισχύθηκε 3,32%, οι βιομηχανίες κέρδισαν 4,32%, ενώ οι εταιρίες Πληροφορικής υποχώρησαν 2,05%.

Οι 5 μετοχές με τo μεγαλύτερο κέρδος είναι οι εξής: Plias (50%), Φάνκο (50%), Sex Form (47,73%), Kλωνατέξ (προνόμιο, 47,3%) και Κλωνατέξ (κοινές, 45,12%).

Οι 5 μετοχές με την ισχυρότερη πτώση είναι οι εξής: Interfish (25,62%), Κωτσόβολος (19,67%), Εμπ. Δεσμός (9,09%), Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες (7,41%), Πειραιώς Real Estate (6,51%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v