XΠΑ: Μείωση 42,7% στα ΣΜΕ του FT 20

Μείωση 42,7% σε σχέση με την εβδομάδα λήξης παρουσίασε Ο μέσος ημερήσιος αριθμός συμβολαίων για τα ΣΜΕ στον FTSE ASE 20, το διάστημα από 24 έως 27 Ιανουαρίου. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών για το ίδιο διάστημα υπολογίστηκε στα 67,79 εκατομμύρια ευρώ.

XΠΑ: Μείωση 42,7% στα ΣΜΕ του FT 20
Kάμψη παρουσίασε ο όγκος συναλλαγών για τα παράγωγα επί μετοχικών δεικτών, μετά τη λήξη της σειράς Ιανουαρίου 2005, τονίζεται στο εβδομαδιαίο σχόλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών - Αγορά Παραγώγων.

Aναλυτικότερα, ο μέσος ημερήσιος αριθμός συμβολαίων για τα ΣΜΕ στον FTSE ASE 20 για το διάστημα από 24 έως 27 Ιανουαρίου ανήλθε σε 16.494 συμβόλαια, σημειώνοντας μείωση 42,7% σε σχέση με την εβδομάδα λήξης, με τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών για το ίδιο διάστημα να υπολογίζεται στα 67,79 εκατομμύρια ευρώ (μείωση 41,4%).

Το μέσο ενδοημερήσιο άνοιγμα μεταξύ καλύτερης τιμής αγοράς και καλύτερης τιμής πώλησης στα ΣΜΕ στο δείκτη FTSE ASE 20 λήξης Φεβρουαρίου παρέμεινε σταθερό κοντά στις 1.2 μονάδες. Το μέσο άνοιγμα για τη λήξη Μαρτίου υπολογίστηκε στις 1.9 μονάδες, ενώ παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της διαθέσιμης ρευστότητας μετά τα πρώτα 45 λεπτά της συνεδρίασης.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας παρατηρήθηκε άνοιγμα νέων θέσεων σε δικαιώματα προαίρεσης στο δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που είχε σαν συνέπεια την αύξηση του αριθμού ανοικτών συμβολαίων. Ειδικά στα δικαιώματα αγοράς κοντινής λήξης, η πλειοψηφία των θέσεων ανοίχτηκε σε υψηλές τιμές άσκησης, ενώ για τα δικαιώματα πώλησης μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι τιμές άσκησης κοντά ή χαμηλότερα από την τρέχουσα τιμή του δείκτη.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα για τα ΑΤΜ δικαιώματα λήξης Φεβρουαρίου παρουσίασε μείωση κατά 1% και υπολογίστηκε στις 27 Ιανουαρίου 2005 στο 16,9%.

Την ίδια στιγμή η ιστορική μεταβλητότητα 20 ημερών παρουσίασε αύξηση, με αποτέλεσμα να μειωθεί το άνοιγμα μεταξύ ιστορικής και τεκμαρτής μεταβλητότητας στο 2,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v