Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CSFB: Οι ελληνικές τράπεζες και οι αποφάσεις ΤτΕ

”Top pick” από τις ελληνικές τράπεζες χαρακτηρίζει την Εθνική η CSFB στο πρωινό report της, όπου εκφράζει την εκτίμηση ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της ΤτΕ για αύξηση των προβλέψεων σε ό,τι αφορά τα καταναλωτικά δάνεια δεν θα επηρεάσουν τους ισολογισμούς και τις μετοχές των ελληνικών ιδρυμάτων.

CSFB: Οι ελληνικές τράπεζες και οι αποφάσεις ΤτΕ
”Top pick” από τις ελληνικές τράπεζες χαρακτηρίζει την Εθνική η CSFB στο πρωινό report της, όπου εξετάζει τις επιδράσεις που θα έχουν στις ελληνικές τράπεζες οι πρόσφατες αποφάσεις της ΤτΕ για αύξηση των προβλέψεων σε ό,τι αφορά καταναλωτικά δάνεια.

Εκτίμηση της CSFB είναι πως η αύξηση των προβλέψεων αποτελεί την έμπρακτη παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας ώστε να ελέγξει τη ραγδαία αύξηση του δανεισμού των καταναλωτών.

Οι νέες ρυθμίσεις δεν θα έχουν επίδραση στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, λέει η CSFB, ενώ πιστεύει πως δεν θα επηρεάσουν ούτε τις τιμές των μετοχών. ”Οποιαδήποτε αδυναμία στην τιμή της Εθνικής θα πρέπει να ειδωθεί ως ευκαιρία για αύξηση θέσεων”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα για την Εθνική, ο οίκος αναφέρει πως τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια ανέρχονται στο ποσό των 287 εκατ. ευρώ, έναντι του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου, το οποίο ανέρχεται στα 1,435 δισ. ευρώ. Ακόμα επισημαίνει πως σύμφωνα με τα όσα λέει η ίδια η τράπεζα έχει επαρκείς προβλέψεις ώστε να καλύψει τις αλλαγές του κανονισμού.

Οι συνολικές προβλέψεις του ισολογισμού της Εθνικής είναι στα 1,126 δισ. ευρώ, οπότε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι κατά 79% καλυμμένα, αναφέρεται στο report. Το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Εθνικής περιέχει κατά 14,6% καταναλωτικά δάνεια.

Η Eurobank έχει το 23% του δανειακού της χαρτοφυλακίου τοποθετημένο σε καταναλωτικά δάνεια, έχει ήδη ανακοινώσει πως τα ”κακά δάνεια” είναι κατά 100% καλυμμένα, ενώ σε παρόμοιο επίπεδο κινείται η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Για την Alpha, η CSFB αναφέρει πως οι προβλέψεις για τα ”κακά δάνεια” καλύπτουν το 100% αυτών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εντοπίζεται στο 96%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v