Με ”ουρά” οι χθεσινές πωλήσεις;

Οι χθεσινές πωλήσεις, ειδικότερα αυτές που πραγματοποιήθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης, φαίνεται να έχουν μικρή ”ουρά” και για σήμερα. Ζητούμενο η διασφάλιση της περιοχής των 1.600 μονάδων για τον FTSE-20 και η επανεμφάνιση αγοραστών λίγο χαμηλότερα σε Εθνική, ΟΤΕ και Πειραιώς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κατ’ αρχάς καλό μήνα.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο περαιτέρω μικρής υποχώρησης του Γ.Δ., λόγω του ανεκτέλεστου εντολών πώλησης σε μετοχές του FTSE-20.

Για το συγκεκριμένο δείκτη το περιθώριο υποχώρησης θα πρέπει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να εξαντλείται οριακά έστω υψηλότερα των 1.600 μονάδων.

Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να αναμένεται ένταση πωλήσεων – συναλλαγών, κάτι που θα καθιστά πτωτική τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Το αρνητικό είναι πως οι μέχρι στιγμής ενδείξεις από το τραπεζικό μέτωπο είναι ασαφείς, ακόμη και στο θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, που έφερε χθες στη δημοσιότητα η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Εν πάση περιπτώσει, μέχρι στιγμής μένουμε στο γεγονός πως επίσημη ανακοίνωση-διάψευση από τη διοίκηση του ομίλου δεν έχει εκδοθεί.

Εως τώρα, το μόνο σχέδιο ασφαλιστικής εξυγίανσης που φαίνεται να προχωρά είναι κυρίως αυτό της Αγροτικής και δευτερευόντως της Εμπορικής.

Εύλογα αναμένεται σήμερα το αποτέλεσμα της συνάντησης που θα έχουν γι’ αυτό το θέμα τα συναρμόδια υπουργεία Απασχόλησης και Οικονομίας.

Από τον κλάδο, η ανοδική φορά διατηρείται και για τις τέσσερις μικρότερες τράπεζες, κυρίως, όμως για την Κύπρου, καθώς ο όμιλος διαθέτει το πλέον ξεκάθαρο χαρτοφυλάκιο, απόλυτα εναρμονισμένα με τα ΔΛΠ στοιχεία και εκτιμώμενα μετά φόρων κέρδη (για τη χρήση 2004) 68-70 εκατ. ευρώ.

Ένα άλλο μέτωπο που αντί να κλείσει φαίνεται πως θα πυροδοτήσει ενστάσεις–αγωγές, δικαστικές διεκδικήσεις και... έχει ο Θεός, είναι αυτό των κατασκευαστικών.

Το euro2day.gr ανιχνεύοντας τη διάθεση των ίδιων των κατασκευαστών έλαβε χθες ξεκάθαρα κριτική θέση, παρά την αυτοέπαρση των αρμοδίων.

Οι πρώτες ανησυχίες καταγράφονται στην πρωινή εκτίμηση των χρηματιστηριακών (βλ. σχετικό θέμα), ενώ ανάλογα αρνητική είναι στο σύνολό της η εικόνα από το σημερινό Τύπο.

Με την προϋπόθεση πως η τάση του FTSE-20 δεν θα οδηγήσει σε περαιτέρω σημαντικές ρευστοποιήσεις (ενδεχομένως και ξένων) δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο συντήρησης της εκ περιτροπής ανοδικής φοράς συγκεκριμένων μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Με αυτή την προϋπόθεση αποκτά ενδιαφέρον και σήμερα η μετοχή των Ερμή – Τέρνα, Εθνικής Ασφαλιστικής, Χατζηιωάννου, Αλουμύλ, Chipita (όπου τελευταία εμφανίζεται σταθερά αγοραστής για λογαριασμό ξένου κωδικού), Marfin Group, Σαράντης, Μυτιληναίος, Attica Group, ΟΛΠ, Μεβάκο και ορισμένων ακόμη μετοχών αυτής της κεφαλαιοποίησης.

Το σημαντικότερο για σήμερα θα ήταν στην αρχή της συνεδρίασης να εξαντληθεί η... ουρά πωλήσεων που υπολείπεται από χθες και εν συνεχεία αν εκδηλωθεί το ανάλογο ενδιαφέρον να υπάρξει σταθεροποίηση του Γ.Δ. πέριξ των 2.925 μονάδων.

Αναμφίβολα η σημερινή συνεδρίαση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω και των αυξημένων χθες συναλλαγών που με τη μορφή πωλήσεων πραγματοποιήθηκαν προς την τελευταία μία ώρα της συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v