Ο Τύπος της Πέμπτης

Οι συστάσεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, το ”άλμα” του πληθωρισμού για τον Ιανουάριο, οι εξελίξεις γύρω από το Ασφαλιστικό των τραπεζών, η απεμπλοκή των επενδύσεων είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο της Πέμπτης.

Ο Τύπος της Πέμπτης
Οι συστάσεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, το ”άλμα” του πληθωρισμού για τον Ιανουάριο, οι εξελίξεις γύρω από το Ασφαλιστικό των τραπεζών, η απεμπλοκή των επενδύσεων είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο της Πέμπτης.

Ελληνική Οικονομία: Η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον και επίσημα σε καθεστώς επιτήρησης, μετά τη χθεσινή εισήγηση της Κομισιόν να προχωρήσει η εφαρμογή της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, αναφέρει το Κέρδος.

Ανάπτυξη το 2005 κάτω από 3,3% προβλέπει ο επίτροπος Αλμούνια έναντι 3,9% της κυβέρνησης, επισημαίνει η Ελευθεροτυπία, που συμπληρώνει πως αυτό σημαίνει ανεργία και μεγαλύτερο έλλειμμα.

Μετά την πρόταση της ΕΕ να τεθεί η Ελλάδα σε καθεστώς αυστηρής και υποχρεωτικής δημοσιονομικής πειθαρχίας ώσπου να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση αλλάζει στάση και καλεί τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους να ”συνεννοηθούν και να συναινέσουν στη λήψη των αναγκαίων μέτρων για να αντιμετωπισθεί η δημοσιονομική κρίση, επισημαίνει Το Βήμα.

Σκληρά μέτρα για μείωση του ελλείμματος ζητεί από την κυβέρνηση η Κομισιόν με εισήγηση στο Ecofin και θεωρεί ανέφικτη την υποχώρησή του κάτω από το 3,6% φέτος, σημειώνει η Ναυτεμπορική.

Πληθωρισμός: Στο 4% αναρριχήθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο από 3,1% τον Δεκέμβριο, αναφέρει ο οικονομικός Τύπος της Πέμπτης.

Επενδύσεις: Την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης και συνεπώς της υλοποίησης μεγάλων επενδυτικών σχεδίων που λιμνάζουν τα τελευταία χρόνια αποφάσισε χθες η κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, αναφέρει η Καθημερινή, ενώ παράλληλα επισημαίνει πως η γραφειοκρατία παγώνει επενδύσεις ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Επισπεύδονται οι εγκρίσεις των μεγάλων επενδύσεων, που θα δίνονται πλέον μέσω της Κυβερνητικής Επιτροπής, με στόχο να μειωθούν στο ελάχιστον οι χρονοβόρες διαδικασίες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών υπουργείων και φορέων, τονίζει ο Ελεύθερος Τύπος.

Ασφαλιστικό Τραπεζών: Σήμερα αναμένεται η απάντηση των τραπεζιτών στην εισήγηση της ΟΤΟΕ αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Με αποκλίνουσες θέσεις εμφανίστηκαν χθες οι εκπρόσωποι των τραπεζικών ομίλων στην τριμερή επιτροπή για το Ασφαλιστικό των τραπεζών, αναφέρει η Καθημερινή.

Κοινή πρόταση για το Ασφαλιστικό των τραπεζικών υπαλλήλων καταθέτουν σήμερα στην ΟΤΟΕ οι τράπεζες, σημειώνει η Εξπρές.

Τουρισμός: Το ”Arkoudi Island” είναι η πρώτη μεγάλη τουριστική επένδυση που ξεμπλοκάρει από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, ενώ σειρά παίρνουν πέντε ακόμη τουριστικές επενδύσεις, επισημαίνει το Κέρδος, το οποίο συμπληρώνει πως η Κυβερνητική Επιτροπή άναψε το ”πράσινο φως” για την έναρξη επένδυσης ύψους 90 εκατ. ευρώ στο ιδιωτικό νησί Αρκούδι.

Ομόλογα: Την πώληση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου συνιστά ο επενδυτικός οίκος Lehman Brothers, εν όψει των σημαντικών νέων ξένων εκδόσεων που αναμένονται στο άμεσο μέλλον, τονίζει Το Βήμα.

ΟΤΕ: Η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε χθες στα 13,50 ευρώ, κερδίζοντας 2,12%, αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, επισημαίνοντας ότι η μετοχή του Οργανισμού απέχει 7 ευρώ από την τιμή που θα κληθεί να πληρώσει το Δημόσιο στους ομολογιούχους του άμα τη λήξει του μετατρέψιμου (σε μετοχές του ΟΤΕ) δανείου στις 2/8/2005.

Αίτηση για να λάβει άδεια σταθερής τηλεφωνίας έκανε η εταιρία κινητής Globul του ΟΤΕ, η οποία δραστηριοποιείται στη Βουλγαρία, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

ΟΠΑΠ: Σήμερα αποφασίζει το διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ τους όρους προμήθειας του νέου πληροφοριακού συστήματος του Οργανισμού, αναφέρει η Καθημερινή, επισημαίνοντας ότι τα μέλη του Δ.Σ. καλούνται να συζητήσουν το σχέδιο χωρίς να γνωρίζουν καν το περιεχόμενό του.

Μαΐλλης: Σήμερα, αναμένεται το placement του 10% της Μαΐλλης, το οποίο θα διαθέσουν οι Citigroup στο εξωτερικό και η Eurobank στην Ελλάδα, αναφέρει το Κέρδος.

Ελληνική Υφαντουργία: Αισιόδοξος για το μέλλον της κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη δηλώνει σε συνέντευξή του στο Κέρδος ο πρόεδρος της Ελληνικής Υφαντουργίας Χρήστος Ακκάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v