Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Π&Κ: Επιστροφή κεφαλαίου ή μέρισμα;

Στις εταιρίες που βρίσκονται στην επικαιρότητα λόγω της επιστροφής κεφαλαίου αναφέρεται στο εβομαδιαίο της report η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, τονίζοντας ότι προτιμά εισηγμένες με σταθερές υψηλές μερισματικές αποδόσεις. Η λίστα των εταιριών με υψηλά καθαρά διάθεσιμα και υψηλή μερισματική πολιτική.

Π&Κ: Επιστροφή κεφαλαίου ή μέρισμα;
Στις εταιρίες που βρίσκονται στην επικαιρότητα λόγω της επιστροφής κεφαλαίου αναφέρεται στο εβομαδιαίο της report η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, τονίζοντας ότι προτιμά εταιρίες με σταθερές υψηλές μερισματικές αποδόσεις, οι οποίες αποτελούν το 1/3 των υπό παρακολούθηση εταιριών.

Η χρηματιστηριακή στην ανάλυσή της με τίτλο ”Επιστροφή κεφαλαίου ή μέρισμα” παραθέτει ορισμένες εισηγμένες – υποψήφιες για επιστροφή κεφαλαίου, με βάση το λόγο καθαρά διαθέσιμα/ κεφαλαιοποίηση.

Πιο συγκεκριμένα η Π&Κ αναφέρει στην πρώτη θέση την ΕΧΑΕ, με καθαρά διαθέσιμα στο τέλος του 2004 ύψους 274 εκατ. ευρώ, στη δεύτερη θέση την ΕΛΤΕΧ, με διαθέσιμα 107 εκατ. ευρώ και στην τρίτη τον Άκτωρα (76 εκατ. ευρώ).

Ακολουθεί η Intralot, με διαθέσιμα 92 εκατ. ευρώ, τα ΚΑΕ με 67 εκατ. ευρώ και ο Άβαξ με 22 εκατ. ευρώ. Τέλος η χρηματιστηριακή αναφέρει και τον ΟΠΑΠ με διαθέσιμα 326 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα η χρηματιστηριακή παρουσιάζει τις εταιρίες με τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις το 2004 και συγκεκριμένα τον Άκτωρα (μερισματική απόδοση 8,3%), τον Άβακα (7,2%), τον ΟΠΑΠ (5,8%), τη Motor Oil (5,6%) αλλά και την Autohellas (5,6%). Aναφέρει επίσης την ΕΛΤΕΧ (5,2%) και τα ΚΑΕ (4,9%).

Εν τούτοις, όπως τονίζουν οι αναλυτές του εβδομαδιαίου report, ορισμένες από τις εταιρίες είτε δεν μπορούν για λογιστικούς λόγους να επιστρέψουν κεφάλαια (ΟΠΑΠ) είτε η επιστροφή κεφαλαίου δεν αποτελεί προτεραιότητα (Ιntralot, KAE).

Η Π&Κ χαρακτηρίζει ως είδηση της εβδομάδας την πρόταση επιστροφής κεφαλαίου από την Cosmote (0,9 ευρώ ανά μετοχή), ποσό που υποδηλώνει απόδοση 6,2% με βάση την τιμή κλεισίματος πριν την ανακοίνωση.

Η κίνηση της Cosmote είχε ως αποτέλεσμα, τονίζει η χρηματιστηριακή, ”την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών σε μια χρονιά με σχετική μικρή αναμενόμενη ανάπτυξη κερδών για την εταιρία και μέχρι οι θυγατρικές στα Βαλκάνια να προσθέτουν στην ανάπτυξη”.

Μία εταιρία, προσθέτουν οι αναλυτές, που δίνει επιστροφή κεφαλαίου βελτιώνει την κεφαλαιακή δομή της υπό την προϋπόθεση ότι τα επίπεδα μόχλευσης είναι χαμηλότερα από εκείνα του κλάδου.

Στην περίπτωση εταιριών με ιστορικά υψηλή αποδοτικότητα επενδεδυμένων κεφαλαίων η επιστροφή κεφαλαίου ενδέχεται να σημαίνει αδυναμία εξεύρεσης επενδυτικών ευκαιριών και μπορεί να ειδωθεί αρνητικά για τη μετοχή.

Οι επενδυτές, σημειώνει η χρηματιστηριακή, ενδέχεται να ανταμείψουν τις εταιρίες που επιστρέφουν κεφάλαια στους μετόχους τους διότι η επιστροφή βελτιώνει την ψυχολογία.

Εντούτοις δεν έχει σημαντική επίδραση στην αποτίμηση των εταιριών. Κατά την άποψη μας, αναφέρει η Π&Κ, η επιστροφή κεφαλαίου δεν είναι ικανή συνθήκη για να οδηγήσει τη μετοχή μίας εταιρίας υψηλότερα και θα πρέπει κάθε περίπτωση να εξετάζεται ξεχωριστά.

Πιστεύουμε, συνεχίζει η χρηματιστηριακή, ότι υπάρχει μεγαλύτερη αξία σε εταιρίες με διατηρήσιμες υψηλές μερισματικές αποδόσεις. Η δυνατότητα απόδοσης υψηλών μερισμάτων από τις ελληνικές εταιρίες ήταν ένα από τα βασικά επενδυτικά θέματα που προβάλλαμε στην ετήσια στρατηγική. Αφορά το 1/3 των εταιριών υπό παρακολούθηση και αρκετές από τις εταιρίες που προτείνουμε για αγορά.

Στο μεταξύ η χρηματιστηριακή στο ”προτεινόμενο χαρτοφυλάκιό της” συνιστά μείωση ποσοστού σε μετοχές, στο 70%, εκ των οποίων η κατανομή σε ευρωπαϊκές μετοχές υποχωρεί στο 35%.

Παράλληλα η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι η αναμενόμενη ρύθμιση του νομικού ζητήματος της Ελληνικής Τεχνοδομικής αντικατοπτρίζεται στα πρόσφατα κέρδη της τιμής της μετοχής. Διατηρούμε την πρόταση για υπεραπόδοση, προσθέτει, λόγω προσδοκιών σταδιακής βελτίωσης των προοπτικών του κλάδου.

Η Jumbo προστέθηκε στις εταιρίες που έχουν πραγματοποιήσει οργανωμένες προσφορές μετοχών από την αρχή του έτους σε συνέχεια της πώλησης 8,77% από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και κύριο μέτοχο της εταιρίας.

Υπενθυμίζουμε, τονίζουν οι αναλυτές, ότι από την αρχή του χρόνου έχουν γίνει οι προσφορές των μετοχών του 1,2% της Cosmote και του 0,63% της Coca Cola 3Ε.

Τέλος, κατά την προηγούμενη εβδομάδα οι μικρές κεφαλαιοποιήσεις σημείωσαν υπεραπόδοση έναντι των μεγαλυτέρων για μία ακόμη εβδομάδα. Οι μεσαίες κεφαλαιοποιήσεις είχαν ανάμικτη εικόνα.

Υπογραμμίζουμε τα κέρδη στις μετοχές του Μαϊλλη, του Τιτάνα, της Jumbo ενόψει των αποτελεσμάτων εξαμήνου και της Τεχνικής Ολυμπιακής λόγω της θετικής πορείας των συγκρίσιμων εταιριών της TOUSA, επισημαίνουν οι αναλυτές της Π&Κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v