Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Οι αναλυτές για σενάριο απορρόφησης ΕΘΝΕΧ

”Θετικό” χαρακτηρίζουν οι Marfin, Eurobank και Εγνατία το ενδεχόμενο απορρόφησης της Εθνικής Χαρτοφυλακίου από την Εθνική Τράπεζα, λόγω των φορολογικών ελαφρύνσεων που προβλέπονται από τη νομοθεσία σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων.

Εθνική: Οι αναλυτές για σενάριο απορρόφησης ΕΘΝΕΧ
”Θετικό” χαρακτηρίζουν οι Marfin, Eurobank και Εγνατία το ενδεχόμενο απορρόφησης της Εθνικής Χαρτοφυλακίου από την Εθνική Τράπεζα, λόγω των φορολογικών ελαφρύνσεων που προβλέπονται από τη νομοθεσία σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων.

Η Εθνική Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου ανακοίνωσε την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενώ από την πλευρά της η Εθνική Τράπεζα, που κατέχει το 46,41% του μετοχικού κεφαλαίου, γνωστοποίησε την πρόθεσή της να συμμετάσχει στην αύξηση, αλλά και στη συνέχεια να εξετάσει το ενδεχόμενο απορρόφησης της ΕΘΝΕΧ.

Ειδικότερα, ”θετική” κίνηση χαρακτηρίζει η Eurobank Securities την πρόθεση της Εθνικής Τράπεζας να απορροφήσει την Εθνική Χαρτοφυλακίου, καθώς, όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή στο πρωινό της report με ημερομηνία 15 Φεβρουαρίου 2005, η εν λόγω κίνηση θα μειώσει τον συντελεστή φορολόγησης της Εθνικής Τράπεζας κατά 5% το 2005.

Αυτό, συμπληρώνει η χρηματιστηριακή, θα ενδυναμώσει τα κέρδη ανά μετοχή του 2005 κατά περίπου 7%.

Σε αυτό το πλαίσιο, καταλήγει η Eurobank Securities, το ενδεχόμενο της απορρόφησης της Εθνικής Χαρτοφυλακίου από την Εθνική Τράπεζα είναι θετικό για τους μετόχους της τελευταίας.

Επίσης, η Eurobank Securities σημειώνει πως η μετοχή της Εθνικής Χαρτοφυλακίου διαπραγματεύεται με premium 1,26% σε σχέση με την εσωτερική αξία της.

Παράλληλα, αναφέρει πως με βάση τα στοιχεία του εννεαμήνου 2004 το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΘΝΕΧ ήταν στα 168,5 εκατ. ευρώ και της Εθνικής Τράπεζας στα 2,23 δισ. ευρώ

Η Marfin Analysis από την πλευρά της εκτιμά πως η εν λόγω κίνηση ήταν αναμενόμενη λόγω των φορολογικών ελαφρύνσεων που ακολουθούν σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων και συγκεκριμένα - όπως αναφέρει - η Εθνική Τράπεζα θα έχει φορολογικό πλεονέκτηµα της τάξεως του 5% για τον πρώτο χρόνο της συγχώνευσης και επιπλέον 5% το επόµενο.

Σε αυτό το πλαίσιο η Marfin Analysis αναφέρει πως θα ενδυναμωθεί η αποτίμηση της Εθνικής Τράπεζας, ενώ παράλληλα συμπληρώνει πως η συγκεκριμένη κίνηση ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση των εξόδων, βελτιώνοντας ταυτόχρονα και τη ρευστότητα του ομίλου, μέσω ρευστοποίησης των στοιχείων ενεργητικού της Εθνικής Χαρτοφυλακίου, μειώνοντας συγχρόνως και τις μειοψηφίες.

Εξάλλου, η Εγνατία Finance εκτιμά πως πρόκειται για μια κίνηση η οποία είναι εναρμονισμένη με τη στρατηγική του ομίλου για αναδιάρθρωση.

Στόχος άλλωστε της απορρόφησης, σύμφωνα με την Εγνατία Finance, είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και η ενδυνάμωση της κεφαλαιουχικής βάσης της.

Η Εγνατία Finance επαναδιατυπώνει τη σύσταση ”accumulate” για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v