Αλλαγές στις συναλλαγές ΕΠΕΥ- πελατών

Σε έκτακτη συνεδρίαση του το Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την τροποποίηση του κανονιστικού πλαισίου καταβολής χρημάτων από ΕΠΕΥ προς τους πελάτες.

Αλλαγές στις συναλλαγές ΕΠΕΥ- πελατών
Σε έκτακτη συνεδρίαση του το Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την τροποποίηση του κανονιστικού πλαισίου καταβολής χρημάτων από ΕΠΕΥ προς τους πελάτες.

Στην περίπτωση μετρητών το όριο μειώνεται στα 3.000 ευρώ. Για ποσά μεγαλύτερα των 3.000 ευρώ οι πληρωμές θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά με δύο τρόπους είτε με μεταφορά των χρημάτων απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του πελάτη είτε με την έκδοση δίγραμμης επιταγής στο όνομα του.

Επιπρόσθετα, οποιαδήποτε εντολή για την κίνηση του ειδικού τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο είναι κατατεθειμένα τα προσωπικά υπόλοιπα πελατών θα πρέπει να υπογράφεται από δύο εξουσιοδοτημένα στελέχη της εταιρίας, που ενεργούν από κοινού.

Εξάλλου, σχέδιο για ένα χρηματιστήριο με 3 διαφορετικές αγορές έχει ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σπύρος Καπράλος, όπως αποκαλύπτει σε κοινή συνέντευξή του με τον πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αλ. Πιλάβιο στην εφημερίδα ”Ναυτεμπορική”.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Καπράλος, ”έχω στο μυαλό μου μια αγορά που θα περιλαμβάνει τις εταιρίες που έχουν διεθνή απήχηση και που αποτελούν αντικείμενο ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών. Σε αυτή την αγορά βέβαια θα απαιτείται πολύ υψηλό επίπεδο πληροφόρησης”.

Η δεύτερη αγορά, επισημαίνει ο κ. Καπράλος, θα περιλαμβάνει όλες τις εταιρίες που σήμερα είναι εισηγμένες και αυτές που θα μπαίνουν στη συνέχεια βάσει κεφαλαιοποίησης, κερδοφορίας και διασποράς.

Η τρίτη αγορά με βασικές προϋποθέσεις, όπως τονίζει, θα καλύπτει εταιρίες μικρότερου μεγέθους με ελάχιστο κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ, όπως ορίζει η Κοινοτική Οδηγία.

Εξάλλου, ο κ. Πιλάβιος αναφερόμενος στις χρηματιστηριακές εταιρίες επισημαίνει ότι η αναδιάρθρωση που θα περίμενες κανείς στον χώρο των χρηματιστηριακών εταιριών έχει ήδη προχωρήσει σημαντικά.

Όπως επισημαίνει, ενώ οι χρηματιστηριακές είχαν ξεπεράσει τις 90, τα τελευταία δύο χρόνια, είτε λόγω συγχωνεύσεων είτε επειδή κάποιες έκλεισαν, κυμαίνονται σε περίπου 70.

”Νομίζω δηλαδή ότι οδηγούμαστε σε μια εκλογίκευση του αριθμού των χρηματιστηριακών εταιριών” συμπλήρωσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι ”εάν οι χρηματιστηριακές εταιρίες δεν διευρύνουν το φάσμα των δραστηριοτήτων τους, είναι δύσκολο να παραμείνει ο σημερινός αριθμός αυτών”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v