”Φουριόζικο” ξεκίνημα

Με αιχμή την Alpha, οι ισχυροί παίχτες επιμένουν θετικά, ενώ η ανοδική αντίδραση του FTSE-20 αφήνει περιθώριο δράσης σε όσους προσβλέπουν σε υπεραντίδραση συγκεκριμένων μετοχών εταιριών μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Τιτάν, Alpha Bank και Πειραιώς στην πρώτη τριάδα των ”βαριών χαρτιών”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Νευρώδης και ουσιαστική είναι η μέχρι στιγμής εικόνα της αγοράς, με ό,τι αυτό ενθαρρυντικό προοιωνίζεται για τη συνέχεια.

Όλα δείχνουν πως αν μη τι άλλο και αυτή η εβδομάδα θα είναι μεστή και ζωντανή για τη Σοφοκλέους.

Η δυναμική επανάκαμψη της Alpha Bank στο προσκήνιο του κλάδου, με κατακόρυφη αύξηση συναλλαγών (με 570.000 τεμάχια στις 11:35) οδηγούσε υψηλότερα Εθνική, Eurobank, αλλά και Πειραιώς και FTSE-20 προς τις 1.625 μονάδες.

”Φουριόζοι”, όμως, ξεκίνησαν την εβδομάδα όσοι δραστηριοποιούνται στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς καταγράφεται σημαντική αύξηση συναλλακτικότητας και πράξεων σε συγκεκριμένους τίτλους.

Επιθετικοί οι αγοραστές μέχρι τα 3,26 ευρώ στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου (1,25%), σε νέα υψηλή τιμή των 5,90 οδηγείται ο Σαράντης, ανακάμπτει προς τα 18,46 ευρώ η Coca Cola, στα 4,34 ευρώ βγαίνουν υψηλότερα οι πωλητές στο Μαΐλλη, συγκριτικά αυξημένος τζίρος καταγράφεται και στα 5,94 ευρώ της Δέλτα Συμμετοχών και έπεται συνέχεια.

Από τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στους MID-40 και SC-80, όπου ξεχωρίζουν στα 2,80 ευρώ η Chipita, στα 3,24 ευρώ ο Ακτωρ, στα 4,58 ευρώ η Εθνική Ακινήτων.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην Ημερησία ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Τάκης Αράπογλου, ”ανοίγει κύκλος επαφών για την πώληση της Γενικής Αποθηκών σε ξένους” με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη θυγατρική.

Οι γνωρίζοντες σημειώνουν πως η χρήση γης τόσο στη Δραπετσώνα όσο και στην Πειραιώς αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τη Γενική Αποθηκών, πόσο μάλλον που χρηματιστηριακά ο όμιλος θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ακόμη και ως κέλυφος την εισηγμένη της.

Επίσης, από τη χαμηλότερα κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν στα 3,28 ευρώ η Attica Group, στα 6,06 ευρώ η ΕΥΔΑΠ, αλλά και ΙΑΣΩ, Ιατρικό Αθηνών, Μέτκα-Μυτιληναίος, Μαΐλλης και ΟΛΠ στα 11,62 ευρώ.

Στον SC-80 περίπου 40 μετοχών η τιμή διαμορφώνεται υψηλότερα, όπου ξεχωρίζουν Elmec Sport, Fourlis, Frigoglass, Alumil, Aτέρμων, Intracom Κατασκευές, Φοίνιξ, Σάνυο, ΟΛΘ και ΕΛΤΟΝ Χημικά.

Εάν στη συνέχεια συντηρηθεί η ανοδική φορά της Alpha, που φέρνει υψηλότερα τον FTSE-20, θα πρέπει να αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση της τιμής συγκεκριμένων τίτλων.

Δεν είναι τυχαίο πως με τα μέχρι στιγμής υπάρχοντα στοιχεία και τιμοληψίες η θέση των ξένων σε μετοχές του ΜΚ-40 εμφανίζεται ενισχυμένη κατά περίπου 1,5% για το μήνα Φεβρουάριο.

Τις προηγούμενες δύο εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν 3 κύκλοι παρουσίασης 7 ελληνικών επιχειρήσεων σε ξένους διαχειριστές, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα έχουν προγραμματιστεί άλλοι 2 κύκλοι για λογαριασμό (μέχρι στιγμής) 5 ακόμη εισηγμένων.

Δεδομένης της ”ρηχότητας” του MID-40, καθώς η κεφαλαιοποίηση της συγκεκριμένης κατηγορίας διαμορφώνεται στα 12,7 δισ. (περίπου 100 δισ. ευρώ χρηματιστηριακής αξίας συνολικά της αγοράς), καθίσταται προφανής η ισχύς ”μόχλευσης” των ξένων παιχτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v