Τα επιτόκια, ο λύκος και το παράλογο...

Αυτή τη στιγμή οι χρηματιστηριακές αγορές ευημερούν επειδή υπάρχει υπερβάλλουσα ρευστότητα στο σύστημα. Ρευστότητα που αναζητά εναγωνίως αποδόσεις, όπως ο πεινασμένος λύκος φαγητό. Αν ανέβουν, όμως, τα επιτόκια, θα αλλάξει άρδην το τοπίο...

Τα επιτόκια, ο λύκος και το παράλογο...
Αυτή τη στιγμή οι χρηματιστηριακές αγορές ευημερούν επειδή υπάρχει υπερβάλλουσα ρευστότητα στο σύστημα. Ρευστότητα που αναζητά εναγωνίως αποδόσεις, όπως ο πεινασμένος λύκος φαγητό.

Αν ανέβουν, όμως, τα επιτόκια, θα αλλάξει άρδην το τοπίο. Θα είναι μια εξέλιξη που θα στενοχωρήσει πολύ τις αγορές. Με άλλα λόγια; Αντίο ευημερία...

Μα, θα ανέβουν τα επιτόκια; Εδώ έχουν δοθεί κοσμοϊστορικές μάχες στα χαρακώματα της οικονομίας για να απολαμβάνουμε σήμερα τα χαμηλότερα επιτόκια των τελευταίων δεκαετιών.

Έχουμε στείλει χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία, έχουμε περικόψει μισθούς και συντάξεις, έχουμε πετσοκόψει την κοινωνική πολιτική. Κι όλα αυτά στο όνομα του οράματος κάποιων τεχνοκρατών για μηδενικό πληθωρισμό και ασταμάτητη ανάπτυξη.

Φυσικά και μπορεί να ανέβουν τα επιτόκια. Ή, καλύτερα, είναι βέβαιο ότι θα ανέβουν, το ερώτημα είναι πόση θα είναι τελικά αυτή η αύξηση.

Στο παρελθόν θεωρούσαμε αδιανόητο το γεγονός να διαπραγματεύεται μια τραπεζική μετοχή με P/E ανώτερο του 6 ή του 8. Σήμερα θεωρούμε ”λογικό” ένα P/E της τάξης του 18. Ομοίως και για μετοχές άλλων κλάδων. Τότε τα επιτόκια ήταν στο 15 ή και στο 25.

Σήμερα που τα επιτόκια είναι στο 2 και στο 3 και οι επενδυτές απολαμβάνουν αρνητικών αποδόσεων από τις κλασικές και δήθεν ασφαλείς μορφές επενδύσεων, αναζητούν το κάτι τις παραπάνω στα χρηματιστήρια και στα εμπορεύματα.

Γι’ αυτό το ακριβό γίνεται ακριβότερο. Κι αυτό θα συνεχίσει να γίνεται μέχρι να βρεθούν νέα πεδία δράσης των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Το ζήτημα είναι πόσο ασφαλής νιώθει κανείς σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον. Είναι θέμα προσωπικής ιδιοσυγκρασίας του καθενός. Άλλος νιώθει ανασφαλής τρέχοντας με το αυτοκίνητό του στην Εθνική Οδό με περισσότερα από 120 χιλιόμετρα στην ώρα.

Κι άλλος νιώθει υπέροχα δοκιμάζοντας τις αντοχές του αυτοκινήτου του και των συνεπιβατών του σ’ έναν κατσικόδρομο. Ας μη θεωρούμε, όμως, αυτό που συμβαίνει σήμερα ως ”κατάκτηση”.

Τα πράγματα έχουν όπως τελικά έχουν, αλλά αυτό ισχύει για σήμερα. Τα δεδομένα αλλάζουν και η κατάσταση μπορεί να γίνει καλύτερη ή και χειρότερη.

Το P/E 18 είναι σήμερα ”λογικό”. Αύριο μπορεί να θεωρείται τελείως παράλογο...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v